跳至

首頁

尾頁

男爵府

Shirley62604

點解會有安全帶錦好既?我個女在元朗肖真返學,我揾雲成個天水圍都揾晤到有安全帶既保母車......(因在九龍的學校,家長對學校的要求較高,所以校車的服務也較為嚴謹和完善,因如無安全帶這些基本設施,我唸這架校車想找人坐都難,你坐的是否原校校車?如是!其實無安全帶呢個問題,你應向學校反映,因是好重要的。)

我都有想過程度問題,所以佢而家在校外已經有上英文併音,英文會話,普通話會話&跳舞......(仲差中文和數學喎!這兩科都好重要架!)

你個仔返學前後是否在家附近上興趣班?否則怎樣搭保母車.....(我仔的興趣班有在學校上的,因在返學時間前,所以無校車坐,要自己帶返學,仲有些是私人老師的,在家上,還有些是在九龍學,多數在周六/日返的,要自己帶返學啦!)

你個仔要午睡嗎?我個女是睡公主,她現在返上午班,下午一定要睡2-3個鐘才可,但21:00佢就上床睡到明早8:00才起床.....所以替她找校外課程時會有限制......(由U3開始已沒有午睡了,慢慢會適應的)

若果可以配合得錦好,我好想k2俾佢轉出去讀.....你可否提供多些資料給我?因我無九龍塘幼稚園既資料.....特然間都晤知那些學校適合我個女......(無問題,你想知什麼?課程?學費?....?)

若然不用擔心搭車的安全問題而又可配合到午睡&校外課程,錦我就可繼續住嘉湖,不用搬出去買又細又貴既樓.......因我真係好喜歡這個屋苑及會所......(我都是!)

真的好開心在這裡識到你呀嘉駿媽,你幫左我好多 Thank You Very Much......(唔使客氣)

**(要幼稚園轉校的話,最遲上K2前要轉,因出面的幼稚園K3已教緊小一的課程,如太遲轉出去,可能較難適應)

[ 本文章最後由 kachunma 於 08-4-3 10:25 編輯 ]

禁止訪問

大宅

睇番啲POST先知有人要搬, 咁啱我哋3月尾收番間大單位自住, 但都係賞湖, 而家呢個細單位就4月尾5月頭會放租, 但因為係細單位, 未必幫到你哋..都希望你哋搵到好樓啦.

男爵府

原文章由 kachunma 於 08-4-3 10:17 發表
Shirley62604

點解會有安全帶錦好既?我個女在元朗肖真返學,我揾雲成個天水圍都揾晤到有安全帶既保母車......(因在九龍的學校,家長對學校的要求較高,所以校車的服務也較為嚴謹和完善,因如無安全帶這些基本設施,我唸這架 ...

我尋遍整個天水圍都無保母車落元朗是有安全帶的,連校車都無,佢地話法例未規定

對,我想知學校的資料和收費......你可否介紹下你個仔讀緊果間學校 或你覺得有邊幾間好/????????我尋日在網上找到好多間學校,個個都寫得晤錯.....攪到我都晤知向邊間埋手好

我都想比佢學公文的中文&數學.....你覺得好晤好

男爵府

shirley62604

我尋遍整個天水圍都無保母車落元朗是有安全帶的,連校車都無,佢地話法例未規定 ......(!咁都無問題?合法?)

對,我想知學校的資料和收費......你可否介紹下你個仔讀緊果間學校 或你覺得有邊幾間好/????????我尋日在網上找到好多間學校,個個都寫得晤錯.....攪到我都晤知向邊間埋手好......(其實選幼稚園,如暫不看學費來計,亦關乎你想讀那些小學,要向目標小學的程度出發,那選擇範圍就可收窄,如無心水小學的話,就要知道自己最想小朋友學到什麼來選?例如,想英文叻,就選教英文出名的幼稚園...等,你有無目標?我可向你的目標來選擇介紹幼稚園的,因全介紹,我唸介紹幾天都講唔晒!)

我都想比佢學公文的中文&數學.....你覺得好晤好.......(操練式訓練,短期成效就高,但長期來說,我就覺得唔夠活,唔太建議長期學)

男爵府

原文章由 yanpapa 於 08-4-3 23:30 發表

最緊要仔仔返學開心啦,不過你呢個做媽媽的負擔就重d啦......

無法啦!最緊要老細開心.......

男爵府

原文章由 kachunma 於 08-4-4 09:32 發表

我尋遍整個天水圍都無保母車落元朗是有安全帶的,連校車都無,佢地話法例未規定 ......(!咁都無問題?合法?)

對,我想知學校的資料和收費......你可否介紹下你個仔讀緊果間學校 或你 ...

我想要傳統學校,當然希望能做到兩文三語.......不過我亦希望佢讀得開心是最重要的

禁止訪問

大宅

有冇賞湖樂湖MAMI有興趣幫人湊BB? 我BB而家其實有人湊緊, 但因對方突然身體有事, 所以要盡快搵過個保母.我想搵一個香港人而唔太大年紀湊我10個月大嘅小朋友請提供地點, 如住呢兩個居近屋企(因為我喺駱克道返9AM-6PM)就要由7:30-7:45AM湊到7:30PM(最後都係要因正確地址而更改時間). 基本上唔使包任何嘢, 而粥仔因為我每日都會煲埋, 你亦唔使落手煲, 涼都唔使幫手沖(除咗突發事) 請同時報價.

禁止訪問

男爵府

原文章由 yanpapa 於 08-4-26 12:15 發表
各位嘉湖媽媽去左邊呀,好耐冇見啦.

hi.....

有無人住I期呀?近日落雨,住I期的你們出入樓下大堂要小心些,因為I期不是在入大堂開始至入位都有地毯.

我老公在今個星期2晚就在口位跌親,還整親隻手......所以你們要小心D

男爵府

原文章由 yanpapa 於 08-4-9 16:16 發表

傳統學校要令小朋友讀得開心,有d難度喎......

剛搬好屋,不過仲有d手尾未整好,所以好耐無上來.......大家好嗎?

現在我會重新考慮你們的提議.......多謝曬

大宅

各位媽咪....你地好呀 !
我平日一個人在家不用上班好悶呀 !

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

各位:
我返嚟啦!剛剛搬好屋又可以再同大家一齊。

男爵府

原文章由 rcywong 於 08-6-10 21:37 發表
各位:
我返嚟啦!剛剛搬好屋又可以再同大家一齊。

搬去第幾期呀!!!!!!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

都係美湖,由第4座搬去第5座,由大單位搬中單位,但係高層。

男爵府

原文章由 rcywong 於 08-6-11 19:22 發表
都係美湖,由第4座搬去第5座,由大單位搬中單位,但係高層。

那搬屋公司收你幾$????

我II期搬I期都要收$1700.00仲晤包箱

我有朋友都是住美湖5座,都是很高,不過是細單位.......聽講好多年前30樓以上有人燒過炭死左,你知嗎?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

搬屋公司都係收我$1700.00不過包紙箱。
我又唔知30樓以上有人自殺。我住29樓,個業住係一手買家嚟。

大宅

$1700搬屋費同區....包埋紙箱
都好似好貴咁....

rcywong...我住你隔離個座.....好近

首頁

尾頁

跳至