時事熱話

跳至

首頁
23456...27

尾頁

子爵府

pigpig_b 發表於 17-9-18 14:31
下,我讀果間中學系天主教,但容許學生帶頭巾
見過幾個,著校服裙會+條長褲
...

呢間辦學團體唔錯喎!佢就真係可以做到包容同共融, 因為佢冇忘記自己係一所"學校",而唔係一個宗教場所。
容許同接受其他唔同宗教種族, 存在係另一個信仰當中, 係大愛、包容同智慧嘅表現。

珍珠宮

mother904 發表於 17-9-18 12:53
為什麼戴頭巾等如不尊重基督教?
如果因為她們是回教徒便不應該入讀基督教學校的話,其他宗教以及沒有宗教 ...

我都覺得好奇怪,我讀大學時,有女同學來自保守穆斯林家庭,女兒住係天主敎修院舍堂(禁男訪客的),修女不知幾照顧佢地!大愛!

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

~phyllis~ 發表於 17-9-18 14:19
無錯,認同!既然佢地唔能夠係返學既時間暫時放下宗教既矛盾去學習,就應該貫徹始終,唔好去一間異教徒開既學 ...
咁要教署改喇, 係小一, 中一派位份FORM到要填埋信咩教先, 咁教署先可以派佢地讀咩學校

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

dyl 發表於 17-9-18 12:25
明報專訊】位於東涌的靈糧堂怡文中學涉不容許穆斯林女生戴頭巾上課,4名初中女生上周一(11日)起連日在上 ...
佛教徒會唔會指控學校冇提供素食歧視?
如果係咁堅持自己宗教信仰, 應該唔會去基督教學校讀書卦, 喺佢地心目中, 得阿拉, 唔可能接受耶穌。

你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

susumi123 發表於 17-9-18 12:34
咁靈糧堂又始終係基督教學校喎,又得去讀,點解又唔可以尊重番基督教,咁做乜佢地唔去讀番伊斯蘭學校?
...

對,我b面試時,校長講明學校的宗教,不能接受時別勉強申請,免得錯配資源

男爵府

2018復活節勳章

starrymama 發表於 17-9-18 13:16
成個西方社會都比佢地呢堆人玩起, 都唔明佢地咁虔誠, 又咁堅持, 做咩唔留返係自己個個地方, 要走晒出來改變 ...
冇錯

公爵府

回覆樓主:

作為一個辦學團體連基本尊重人都做唔到,呢間係學校唔係教堂,係咁,佢哋大可以標明只收基督徒。我反而驚訝好多jm都話學校無錯,我相信因為呢件事嘅主角係一向喺香港俾人睇低一線嘅民族同宗教。

不過咁,呢個情況我都係第一次聽,我去過其他基督教中學都俾女生戴頭巾。

mother904    發表於 17-9-18 16:04

水晶宮

回覆樓主:

當年校長要女生短髮,教育話校長可以要求,最後家長轉校。。學校有權要求不帶便可

水晶宮

回覆樓主

見過着真光旗袍女仔係包頭
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

回覆樓主:

家長應該找間適合孩子宗教的學校,怕將來改信其教宗,又要投訴學校教壞孩子。。〈申報自己不反對學生穿頭巾)

大宅

starrymama 發表於 17-9-18 13:25
米係, 陣間來個阿馬遜森林的人堅持唔著衫返學咁點?

有道理

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

不尊重別人的宗教!

男爵府

MC媽 發表於 17-9-18 14:43
呢間辦學團體唔錯喎!佢就真係可以做到包容同共融, 因為佢冇忘記自己係一所"學校",而唔係一個宗教場所。 ...

認同

男爵府

超級特務 發表於 17-9-18 14:55
佛教徒會唔會指控學校冇提供素食歧視?
如果係咁堅持自己宗教信仰, 應該唔會去基督教學校讀書卦, 喺佢地心目 ...

唔係所有佛教徒都係素食嘅,要中立d,唔好為反而反。

男爵府

molasses 發表於 17-9-18 15:15
作為一個辦學團體連基本尊重人都做唔到,呢間係學校唔係教堂,係咁,佢哋大可以標明只收基督徒。我反而驚訝 ...

係,我都好驚奇呀,點解平時討論咁多Bk jm講唔應該歧視,但呢個case就大部份jm都叫佢哋返鄉下或者轉校, 係咪真係因為佢哋種族問題?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

168138 發表於 17-9-18 15:36
唔係所有佛教徒都係素食嘅,要中立d,唔好為反而反。
我有反咩?
我只係覺得入鄉隨俗, 學校有學校規矩, 著整齊校服, 不可染髮, 女生長髮要紮起, 有規定髮夾。除非係健康理由, 否則好難因應宗教問題就奇裝異服。

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

168138 發表於 17-9-18 15:42
係,我都好驚奇呀,點解平時討論咁多Bk jm講唔應該歧視,但呢個case就大部份jm都叫佢哋返鄉下或者轉校, 係 ...

老老實實,我真心覺得呢個宗教部份信徒越來越霸道,雖然我係bk唔止一次對基督教表達反感,但今次我撐間學校。
轉校未嘗唔係辦法,我母校天主教,一樣容許學生包頭,但唔代表今次間學校有問題,佢可以轉去其他容許呢類打扮o既天主教/基督教學校

公爵府

168138 發表於 17-9-18 15:42
係,我都好驚奇呀,點解平時討論咁多Bk jm講唔應該歧視,但呢個case就大部份jm都叫佢哋返鄉下或者轉校, 係 ...

應該係除非唔係

子爵府

回覆 dyl 的帖子

似乎係訓導主任玩野喎

首頁
23456...27

尾頁

跳至