跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: 05年7月媽咪會

孕 婦 食 物 中 毒 或 誕 畸 胎

【 本 報 訊 】 新 西 蘭 一 項 研 究 發 現 , 當 地 每 年 最 少 有 一 千 個 孕 婦 因 食 物 中 毒 而 使 胎 兒 出 現 染 病 、 早 產 , 甚 至 死 亡 的 風 險 。 專 家 解 釋 , 由 於 孕 婦 的 抵 抗 力 較 低 , 食 物 中 毒 的 風 險 相 對 較 高 。 本 港 家 庭 醫 生 則 提 醒 孕 婦 , 由 於 食 肆 的 生 情 況 參 差 , 孕 婦 最 好 避 免 外 出 進 食 。

避 免 外 出 用 膳
該 研 究 搜 集 新 西 蘭 從 九 六 至 九 九 年 間 , 孕 婦 因 彎 曲 桿 菌 屬 細 菌 ( campylobacter ) 或 沙 門 氏 菌 ( salmonella ) 而 導 致 食 物 中 毒 的 數 據 , 得 悉 每 年 有 一 千 名 孕 婦 食 物 中 毒 。 研 究 指 出 , 孕 婦 在 懷 孕 初 期 食 物 中 毒 , 會 對 胎 兒 造 成 損 害 , 甚 至 流 產 。 如 果 在 懷 孕 後 期 食 物 中 毒 , 則 有 可 能 導 致 早 產 。 孕 婦 應 避 免 食 沙 律 、 未 煮 熟 肉 類 及 未 殺 菌 的 奶 類 產 品 。
本 港 家 庭 醫 生 關 嘉 美 指 出 , 向 她 求 診 的 孕 婦 中 有 百 分 之 五 曾 食 物 中 毒 。 她 解 釋 , 孕 婦 食 物 中 毒 對 胎 兒 的 影 響 有 三 : 一 是 若 孕 婦 因 食 物 中 毒 而 嚴 重 腹 瀉 , 供 應 胎 兒 的 養 份 相 應 減 少 , 影 響 胎 兒 發 育 ; 另 外 , 如 孕 婦 嚴 重 腹 瀉 至 腸 痙 攣 , 有 機 會 令 子 宮 亦 出 現 痙 攣 情 況 , 影 響 胎 兒 。 最 後 是 萬 一 導 致 食 物 中 毒 的 病 菌 太 厲 害 , 或 同 時 令 胎 兒 染 病 , 例 如 甲 型 肝 炎 菌 。

關 嘉 美 續 稱 , 懷 孕 首 三 個 月 是 胎 兒 器 官 成 長 的 階 段 , 若 孕 婦 食 物 中 毒 令 胎 兒 沒 有 足 夠 養 份 , 胎 兒 隨 時 變 成 畸 形 , 甚 至 流 產 。 她 建 議 , 孕 婦 宜 避 免 外 出 用 膳 , 以 免 誤 食 未 徹 底 煮 熟 的 食 物 。

資料來源:2004年11月25日之《蘋果日報》

大宅

我日日都出街食架, 點算 ?
我要學習做會笑的媽媽

侯爵府

MrsCLee,

我夜晚都好多時出街食, 我諗唯有揀一d比較乾淨衛生o既食肆進食, 唔好食壽司、刺身、街邊o野, 食o既時候留意o下d食物係咪熟透, 同埋最好唔好去燒o野食同打邊爐啦!

別墅

my_tabo

放心啦, 醫生話如果係宮外孕會大量出血同好痛.
你下星期產檢, 我要排期下下星期四 (又係星期四喎!) 先有位.

哲夫睿知始成城,韜光韞玉圖俟奮 19 Jul 05 -- 3.45kg 02 Oct 05 -- 7.1kg 08 Aug 05 -- 4.4k 10 OCT 05 -- 7.25 kg 16 Aug 05 -- 4.8kg 19 OCT 05 -- 7.7 kg 65 cm 19 Aug 05 -- 4.9kg 58 cm 21 Aug 05 -- 5.1kg 28 Aug 05 -- 5.5kg 04 Sep 05 -- 5.8kg 13 Sep 05 -- 6.3kg 19 Sep 05 -- 6.5kg

侯爵府

AngelPSChan,

聽你咁講我都冇咁驚...thanks!

我今日先打電話去約, 我諗住約遲d可以肯定見到小b心跳嘛! 同埋我老公下星期四大d機會拎到假陪我去。

大宅

ar ya!! i will BBQ this sunday.

nmc2003,
thank you, i think i have to discuss with my hb and family.

侯爵府

ricfa,

如果你真係要去燒o野食, 我諗你一定要make sure d食物燒熟晒先至好食呀! 其實我都唔清楚有o左bb, 係咪最好唔好燒o野食o既呢? ?-(

別墅

好媽媽勳章

約四周的時候因為飲了變左的奶, 所以肚瀉(痾水), 之後驗到有大腸肝菌, 食左1星期抗生素, 我都怕影嚮bb。

大宅

my_tabo,

i think i need to go BBQ since this is a special family day, may be i get some bread with me then. hope ok la.

and, thank you for the up-date!!!

子爵府

RICFA
你咁快見到心跳,我上次去見醫生時6WEEKS5DAYS都只係見到好微的閃動,不過醫生話應該係心跳,叫我2星期後再去,到時應該會清楚D!
ANGEL
葵青區我都唔多熟,不過我上次有左就私家政府2邊CHECK,到時再決定去邊生!
MY_TABO
唔駛擔心,會有好消息的,太擔心會影響BB! :lol:

侯爵府

ricfa,

Enjoy your special family day this Sunday!

It's my pleasure!

HoWangMami,

我盡量都會同自己講唔好擔心咁多, 如果我唔係問過你o地, 我諗我會緊張過而家100倍。

大宅

HoWangMami,

doctor said the bb still not 100% stable, have to take care gar. but, seeing something閃下閃下,really very very interesting. i have the ultra-sound picture, and always take it out to see, and then smile from my heart.

i think i want to check both government and private too, is it ok??

大宅

karry,

have you consult doctor?? take care bo.

複式洋房

ricfa,

It's okay to check in both. But there's not much checking done in goven't hospital.

Maybe you can try to use DC or DV to record the unltra-sound, it's much better that still photo, if the doctor doesn't provide you any video.
囡囡叫文文,2003年九月五號出世。:-) 出齊廿隻牙仔啦
5/09/03 3.00kg   22/03/07 15.0kg, 97cm
囝囝叫熙熙,2005年六月廿五號出世。:-) 出咗 16 隻牙仔

25/06/05 3.00kg, 51cm   22/03/07 12.7kg, 7xcm

禁止訪問

侯爵府

winwin831,

我(17/11)一知道自己有o左, 就講比老公聽, 第二日又講埋比媽咪、爸爸、家姐聽, 到11月20號仲講埋比阿哥聽, 之後又講o左比2個好好o既朋友聽, 佢o地知道之後都好開心, 我冇後悔我講比佢o地聽, 因為我真係好想同佢o地分享我o既喜悅。

不過奶奶o個邊, 我就一個都冇講, 我唔係怕bb小器, 係怕奶奶佢o地o個邊成棚人都知, 會問長問短煩到死, 到時影響我心情就唔好啦!

我唔信bb會小器o既講法, 我個人認為如果bb知道有咁多人因為佢o既出現而開心, 佢亦都會開心, 又點會小器呢? 我唔會信d冇科學根據o既o野, 要冇o既始終都會冇, 要留o既就始終會留, 呢d係上天o既安排。

以上只不過係我o既個人意見, bb小器o個樣o野: 信則有不信則冇;不過各人都有自己o既諗法, 我係會絕對尊重o既。

別墅

好媽媽勳章

ricfa,
睇左幾個醫生都好似無話特別講bb會有事, 唔病都病左, 唯有希望bb健康, 現在我唔禁再飲新鮮鮮奶(因為之後試過兩次都變左), 現在改飲奶粉和保利牛奶, 謝謝妳的關心。
winwin831,
我一知道有bb就第一個同我個女講(歲半), 跟住同老公講, 之後就立刻同奶奶、媽咪、自己細妹、姑仔...., 我奶奶都有同其他親戚講, 不過我都估佢地都驚bb小器, 所以有時叫我小心d都唔講係因為我有bb(好似我坐半張椅, 佢就叫我坐好d), 其實有bb是開心的事, 反而唔講的原因是因為怕頭三個月未穩定, 所以遲些才講, 不過我自己就因為太開心所以就四圍講。 :lol:

大宅

winwin831, my_tabo,

i also told all members in my family. yesterday, after checking the heart beat of bb, i told 奶奶 too. if i don't tell 奶奶, i really afraid she will angry with me. and may be, the elder people can take care of us too!

i will tell my dear goods friends too, i would like they to share this happiness with me and my hb. i think they will pray for me and BB!

be relax, and everything would be ok, doctor said we cannot control BB ok or not. so keeping ourselves in good condition is the most important.

侯爵府

karry,

聽你講飲o左變壞o既鮮奶, 我就諗起我01年年頭, 因為飲o左過期花奶, 攪到急性腸胃炎, 一朝瀉o左7、8次, 仲一路瀉、一路嘔, 勁攪肚痛, 終於頂唔順要去睇急症, 仲要留院4日。 所以話飲奶類飲品真係要好小心, 我諗起上次都怕怕喇!

侯爵府

Totally agree with you.

so keeping ourselves in good condition is the most important.

I hope all of us can keep ourselves in good condition till our babies born.

首頁

尾頁

跳至