時事熱話

跳至

首頁
23456...14

尾頁

洋房

唔該你地班藍絲可唔可以冷靜少少?
其實我好耐冇出個POST
我只係想指出有親中團體成本關注組,主觀意願係幫警察子女,但客觀效果係害左警察子女!
因為"黃藍是政見,怕煩是天性"!
學校因為怕麻煩而唔收警察子女係好正常
所以警察係應該反對成立關注組嘅
其實我係同情警察嘅(濫用暴力嘅少數壞警察除外)
旁觀者亦應該清楚警察只係磨心, 都係受害者

我估唔到咁樣都會被圍攻! 好失望!

大宅

nardo 發表於 19-8-22 10:31
"關注組會把資料轉交教育局和學校跟進".....即是投訴.....
如果我是校長或者負責收生的高層, 而我又明白學 ...

連登小學?
名牌黑社會小學
專出小學雞
教師全部係喪屍
校長係隻曱甴(樓主)

水晶宮

有教無類!咁分化唔好辦學執咗佢以免誤人子弟

男爵府

回覆樓主:

作為教育機構教育工作者應該要教育學生欺凌是不正確的行為而不是斬腳趾避沙蟲 選擇性收生,老師應該要持平處理事件而非息事寧人。
不過保持中立教導學生對老師嚟講都係一項挑戰

YouNeverKnow    發表於 19-8-22 14:39

水晶宮

如果真係有學校咁做,就即是代表教育已失去意義。

學校/老師本是應該有專業操守,不應以學生的家庭背景/國藉/膚色/宗教/政治取向去拒絕一個學生接受教育的權利,就算個家長係殺人犯,佢子女都有權利接受平等教育。

而有此思維,證明這個「革命」已經淪為對人不對事,失去了真正的意義。

YouNeverKnow    發表於 19-8-22 14:40
kiukiu330    發表於 19-8-22 14:25

大宅

nardo 發表於 19-8-22 12:36
唔該你地班藍絲可唔可以冷靜少少?
其實我好耐冇出個POST
我只係想指出有親中團體成本關注組,主觀意願係幫警 ...

一定有怕麻煩既校長同老師,但我相信仲有好多抱住有教無類,持平既校長同老師存在

雨傘運動時,我姪仔都有講老師有去遊行,在課室內都有同學生分析利弊,但就無去排斥不同意見既學生或家長,亦無鼓勵學生去參加遊行,全班同學都無為咗黄藍而分黨派,一向一齊玩開既都繼續一齊玩

男爵府

nardo 發表於 19-8-22 12:03
終於有人明我講緊乜...
中立嘅校長同老師都會怕麻煩...

曱甴同類自己先明,正常人係唔會明

要轉彎抺角開個post ,又要揾同路人,收啦

男爵府

肥豬寶B 發表於 19-8-22 12:04
肯定你無做過人阿媽 。
有皇仁, 華仁唔讀 , 走去讀 九龍工業中學 。
無可能 , 你去升中小學group 問 ...

仲有福建中學,福小呢d應該會歡迎警察子女嘅,香港好多左校

別墅

jj213 發表於 19-8-22 13:54
仲有福建中學,福小呢d應該會歡迎警察子女嘅,香港好多左校

讀福小 又嫌大陸人 多 、 英文唔夠勁, 要蠃在起跑線架手ma

別墅

Baobubu 發表於 19-8-22 13:16
一定有怕麻煩既校長同老師,但我相信仲有好多抱住有教無類,持平既校長同老師存在

雨傘運動時, ...

怕麻煩 人之常情 , 校長老師都係人 。
尤其係小學入學 , 一般唔太睇成績 。 中學就話有評分試姐 。

親中團體同政府帶頭把政治打壓 放入校園 ,制造不必要的白色恐怖俾學校 , 我係學校都想砍腳趾避沙蟲 。

係手法有問題

大宅

白痴連登文宣又出來獻醜,死翻個竇啦

男爵府

醒目開學勳章

weldrick 發表於 19-8-22 11:32
學校並不怕警察, 最怕就係超級怪獸家長, 明知仔女做錯都唔認, 仲要盲目去死撐, 比起警察要恐怖多一百倍 ...

Agreed

別墅

Baobubu 發表於 19-8-22 13:16

雨傘運動時, ...

就當你咁講ok , 學校返學第一日 就開咪講 ,「 你地唔好蝦屋企做警察的同學 , 你要愛護佢 地... 」

小朋友都有自己思想架 , 佢 都會不鍾意 點解有班同學有特權 。 大家咁高咁大 , 你又唔係創校校董個仔 。

政府咁做 , 反而令警察家屬重難做 。

大宅

肥豬寶B 發表於 19-8-22 14:40
就當你咁講ok , 學校返學第一日 就開咪講 ,「 你地唔好蝦屋企做警察的同學 , 你要愛護佢 地... 」

學校一直都有學生在就讀,腳趾斬咗都避唔到架,放鬆啲
好多人仲好理智既,就如樓上所講學校怕怪獸長多啲
我相信每間學校自有自己處理手法,好多時學生發生欺凌,老師都唔會公開欺凌者同被欺凌同學個名,亦唔會咁白痴講明唔好蝦警察仔女,有份去示威既仔女之類既名詞,自己捉蟲入米缸咩

男爵府

轉發。警察錯曬?

元朗站同事報導

我安全返到屋企了
我想講嘅係...其實聽日真係唔應該照開站
班友撬爛我地BOH嘅鎖,走入去攞我地嘅輪椅,鐵馬去做路障
咪話俾出面嘅人聽,唔係我地唔開站,係佢地搞到我地開唔到,呢啲媒體係唔會知道
頭先我已經接到幾個電話又話公司包庇黑衫,搞完破壞又可以答車走左去
八達通個換咭機俾人推到九丈遠
汽水機俾人推左去街
成個站嘅CCTV除左生得高同响audit房入面嘅無一生還
呢啲媒體係唔會報導(emoji)(emoji)‍♀
te quiero mucho mi amo

別墅

Baobubu 發表於 19-8-22 14:49
學校一直都有學生在就讀,腳趾斬咗都避唔到架,放鬆啲
好多人仲好理智既,就如樓上所講學校怕怪獸長多啲
...

俾返學校自己處理 最好 , 唔好下下政府 压落來 , 對大家都無好處。

你太睇少怪獸家長威力啦 ,
一陣個仔入唔到校隊 , 係歧視呀。
點解隔離同學 英文 oral 有 A, 我個仔得 C , 歧視呀 , 我個仔明明英文好勁 。
點解附離同學去到交流 , 我個仔無位呀 , 歧視呀 。
我真係見不少惡家長 。

D 家長成日少少野就圍學校老師, 大家都難做 。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

好在你( 們)不是校長,

校長同老師係有責任教好學生, 而不是斬腳趾避沙蟲. 你地睇下港大張翔校長的風骨, 俾學生圍屋企都不肯轉軚支持學生. 連浸大校長都不怕學生圍, 不肯譴責警察.

做校長要以身作則, 是其是, 非其非.
老師或學生欺凌警察的子女, 應被懲罰.
如打人可記過, 嚴重的甚至報警處理.

校長同老師要教好欺凌人的小霸王, 將來出到社會就冇得教.

作為父母亦應教子女和同學和睦相處,互相包容同尊重, 教子女 欺凌和打人都是錯, 打人仲要受刑責.

家長現在不教子女的話, 或鼓吹不收警察子女, 只是將仇恨的計時炸彈埋下.

將來小朋友或成年後闖禍,甚至犯法/ 襲警, 就只可怪自己當初冇教好佢.

大宅

肥豬寶B 發表於 19-8-22 14:58
俾返學校自己處理 最好 , 唔好下下政府 压落來 , 對大家都無好處。

你太睇少怪獸家長威力啦 ,

咪就係囉,處理怪獸家長都練到有咁上吓功力啦!
點解你會將唔鍾意警察子女既家長同怪獸家長雙題並論 你唔小心將佢哋歸立為同類

大宅

出前一丁。 發表於 19-8-22 11:00
冇辦法喇,資訊太流通了,我個細女見到差佬都驚,這個暑假除了去泳池游水,都好少同佢出去行街咯。
...

你同你全家第日有咩事唔好報警就得喇。

複式洋房

熊熊老婆 發表於 19-8-22 10:48
真心唔明白,喺香港做警察為人民服務做錯咗啲乜嘢?更加唔明白佢哋嘅仔女做錯咗啲乜嘢,而家要承受呢啲壓力 ...

好簡單, 你比無編號警察打一次就會明

首頁
23456...14

尾頁

跳至