跳至

首頁
23456...14

尾頁

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

好似m come第1日計,唔sure漆

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

原帖由 nicoleyy1022 於 11-1-10 12:18 發表
hihi~~我又報到先
我未去私家check,不過我打去book時佢同我講個預產期係9月﹗
聽日下晝會去公立醫院照u/s,下個月尾先第一次產檢,好耐呢﹗
各位jm,成日聽人講6w可以照到心跳,究竟呢個6w係由last m計定係排卵之後計呀 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

別墅

thank you~~希望我都好快可以照到小b心跳啦~~

原帖由 Superbaby.b 於 11-1-10 12:58 發表

複式洋房

第一次有bb, 依家5wk,沒有正式到普通科醫生再驗, 但已book了婦科醫生在8wk時做第一次產檢, 聽朋友講依家咁早做產檢睇唔到咩,但未睇醫生所以冇醫生信去唔到政府做登記,到時8wk先去政府登記又會唔會太遲呢?有點不知所措.......

別墅

其實你可以去普通科醫生度驗孕,驗到有左醫生一樣會開張confirmation letter俾你,你攞住封信就可以去排期架喇~~
我因為睇中醫所以冇信,不過我有去驗血,攞住份驗血報告都可以登記到~~

原帖由 tvchan 於 11-1-10 16:24 發表
第一次有bb, 依家5wk,沒有正式到普通科醫生再驗, 但已book了婦科醫生在8wk時做第一次產檢, 聽朋友講依家咁早做產檢睇唔到咩,但未睇醫生所以冇醫生信去唔到政府做登記,到時8wk先去政府登記又會唔會太遲呢?有點不知所措... ...

複式洋房

唔該哂你呀! 我諗住去廣華 (不過有可能唔收我要我去QE), 電話打極都冇人聽, 其實去母嬰健康院有冇分別?會唔會少D服務呢?好多朋友都話廣華好而自己又家住九龍區,所以一心去嗰度做產檢。是否必須打電話預約登記,才再排期約醫生做檢查呢?唔預約直接去醫院做登記得唔得?唔知我個程序啱唔啱呢?
仲有剛剛還打了電話又BOOK埋巫少慈醫生,要去到3月4日先有期!仲要3月份星期六全FULL,老公都唔知可唔可以請假陪我呀!冇辨法!

別墅

我今日都係五週5日咋,照左陰超得個胎囊咋,卵黃囊及bb都未照到...醫生話bb太細未照到,約左我下星期返去再照...話到時應該見到卵黃及bb...期望都見到心跳...

好擔心啊~

子爵府

最後一次黎m...既第1日開始計...^^
但6w好似係陰超囉..
係有心跳..但只照到胎囊...><

原帖由 nicoleyy1022 於 11-1-10 12:18 發表
hihi~~我又報到先
我未去私家check,不過我打去book時佢同我講個預產期係9月﹗
聽日下晝會去公立醫院照u/s,下個月尾先第一次產檢,好耐呢﹗
各位jm,成日聽人講6w可以照到心跳,究竟呢個6w係由last m計定係排卵之後計呀 ...

子爵府

如果你m期一向都準...起碼都6w先見到心跳耶~~~
但如果你排卵期遲就6w都未必照到耶~~~
唔好咁擔心...5w5d...正常係未見到心跳...

雖然我係第一胎...但睇d人講就係咁...^^

原帖由 pao_yen 於 11-1-10 18:46 發表
我今日都係五週5日咋,照左陰超得個胎囊咋,卵黃囊及bb都未照到...醫生話bb太細未照到,約左我下星期返去再照...話到時應該見到卵黃及bb...期望都見到心跳...

好擔心啊~ ...

子爵府

8w先去政府登記唔知會唔會排唔到oscar呢...
你係邊區..@@

原帖由 tvchan 於 11-1-10 16:24 發表
第一次有bb, 依家5wk,沒有正式到普通科醫生再驗, 但已book了婦科醫生在8wk時做第一次產檢, 聽朋友講依家咁早做產檢睇唔到咩,但未睇醫生所以冇醫生信去唔到政府做登記,到時8wk先去政府登記又會唔會太遲呢?有點不知所措... ...

別墅

原帖由 fannystanley 於 11-1-10 20:47 發表
你係邊區..@@

我覺得早d去好d喎~, 我今日6 week都去左pwh登記啦~我3月3日oscar, 之後4月26日先再去見dr.
但係我自己就會8weeks到去睇c+.

民房

回覆 5# pao_yen 的文章

我都係今日先響c+照陰超,只係見到胎囊,無咁早有心跳聽喎,醫生叫我4星期後再返去聽心跳﹗呢兩日會去政府醫院排,其實去政府醫院同去健康院有冇分別呢?

複式洋房

昨天再去一次普通診所驗孕,終於證實到了..咁我可以拿封信去廣華排期, 希望唔會咁遲才做第一次產檢啦...我c+都book了..但都要第9週才有位...好full

禁止訪問

複式洋房

我住紅磡區, 如果深水埗區係咪入廣華呢?點解8wk可能會排唔到做oscar?
原帖由 fannystanley 於 11-1-10 20:47 發表
你係邊區..@@

大宅

回覆 19# melody2008 的文章

下...第2胎辛苦d???我都係..你咁快作嘔啦......請問你仲有冇抱bb.我家人唔比我抱....

子爵府

我拎letter去健康院...佢都會叫你去政府醫院...
[唔知係咪因為我話政府醫院生]

但oscar應該係要去醫院先有架wo~~@@

原帖由 oranie 於 11-1-10 22:41 發表
我都係今日先響c+照陰超,只係見到胎囊,無咁早有心跳聽喎,醫生叫我4星期後再返去聽心跳﹗呢兩日會去政府醫院排,其實去政府醫院同去健康院有冇分別呢? ...

別墅

回覆 6# oranie 的文章

咁你胎囊有幾大啊?我得0.8cm咋...醫生話想見到胎囊裏面有卵黃及胎芽叫穩陣d...
但因為胎囊仲細..未見到

照左之後醫生話我佢得5週多dd..

別墅

回覆 10# fannystanley 的文章

希望啦...下星期就應該係6週la...希望佢成長緊!!! 如果見到心跳,一天都光哂啦..哈哈

首頁
23456...14

尾頁

跳至