跳至

首頁

尾頁

子爵府

我都係1月27號LAST M. ^^

你有冇同中醫講你有咗? IF YES, 佢會識得小心開藥比你啦, 唔駛担心喎!

7-8W 去, 聽到心跳的機會會大D. 不過都有人係5-6W 都聽到架啦.
我過幾日會去CHECK, 睇吓聽唔聽到先!!
好緊張呀! 都係第一胎呀!

原帖由 happy9 於 11-3-5 22:36 發表
我LAST M 係1/27,前幾日已經驗到有左,第一胎,所以有D緊張...但衣兩日感冒,咳,只係去睇中醫,會唔會影響到BB?
仲有係唔係7-8W先去照BB
I just want to have healthy babies!

洋房

唔好意思,我想問下系唔系一定要抽羊水驗唐氏.我上星期見E生,佢話我已經5周,可打去母嬰院做檢查,一般BOOK期要幾耐先有得睇,是否第一次都是例行檢查或是已做埋抽羊水之類的?因是第一胎,所以好緊張,勞煩各位MAMA分享有關既流程點做.同時一般需什麼時候BOOK 醫院? 我真的問得太多了.不好意思.:loveliness:

別墅

各位~

我今日W5D4, 只係成日想放屁同埋有時有啲眼瞓咋.....

仲未有作嘔或反胃.....

大家尼排點呀? 有咩 FEEL?

禁止訪問

洋房

hi:你好呀!我都係4w就去book咗養和生都full full 哋呀!你快D去book呀!
原帖由 ananlo 於 11-3-6 23:51 發表
Hi 各位我都用棒棒check到bingo! Last m feb 6.所以應該arm arm 4 weeks.仲未book醫生,因為話乜都睇唔到。不過再late又怕book唔到醫院,我想去養和生,睇人講同護士都話好快full。真係唔知點好,都好想真係confirm bingo!! ...

別墅

Book私家醫院唔駛經私家醫生book 架?

禁止訪問

大宅

原帖由 qub 於 11-3-6 14:30 發表
唔好意思,我想問下系唔系一定要抽羊水驗唐氏.我上星期見E生,佢話我已經5周,可打去母嬰院做檢查,一般BOOK期要幾耐先有得睇,是否第一次都是例行檢查或是已做埋抽羊水之類的?因是第一胎,所以好緊張,勞煩各位MAMA分享有 ...

驗唐氏唔一定要抽羊水,約12wk會做oscar test,係照超聲波再由醫生度bb頸皮,另外亦會同你抽血...除非結果negative,否則一般都唔駛抽羊水,因為抽羊水會有1%機會流產的,而抽羊水一般係16wk做...

至於健康院,可以去登記嫁喇! 不過健康院一般都係度高磅重、量血壓、驗小便,另外亦會驗一次血,check地貧同埋鉀狀腺素等...所以不用擔心啦!

大宅

原帖由 zarara188 於 11-3-5 12:37 發表
多謝你的分享....
^^

陰超原來會對個胎唔好架????
好彩上個week 有照到咋!! 因為我呼吸有事, 去咗仁安,
醫生幫我照u/s, 佢話如果睇唔到d 嘢, 佢就會幫我check陰超啦! 好彩, u/s 都睇到... 逃到大難囉!!

...

我個中醫話佢好多病人都係因為咁出事,所以當佢一知道人有咗就會提佢唔好照,我之前就係因為有咗無話佢知,所以佢提唔到我...

而我就覺得寧可信其有囉! 所以如果唔係流啡或其他問題,都係遲少少先去...

不過你咁快就照到嘅? 宜家幾多wk呀? 好都book咗成9wk先照呀!

大宅

原帖由 小白妹妹 於 11-3-5 13:18 發表

吓?! 乜用陰超照動到胎氣架....

我就覺得寧可信其有...大家都唔想唔好彩果個係自己嘛...

不過另一角度睇,要在早期check陰超的,可能都是陀得唔係太穩(如我上次流啡咁),所以到最後流產的機會亦會大d,咪令到兩件事好似related咁囉!

所以大家如果只係為咗好奇心,就盡量可免則免啦!

大宅

原帖由 jelly208 於 11-3-5 20:26 發表
瞓得好差呀,今日老公買咗 u 型 pillow俾我攬住瞓,希望好啲。
另外腳痺都令我瞓唔到,搞到老公晚晚按摩雙腳。

腳庳可能係血液運行得唔好,你試下平瞓,將腳尖指去床尾然後再指去天花板,每夜重覆40次,睇下會唔會好d,呢個都係產前運動嘅其中一個重作嚟嫁!

子爵府

其實我啱啱知道BINGO 咗就去照. 因為嗰日好痛, 連呼吸都好痛, 其實本來打算係去攞藥. ( 我係做IUI, 要用 塞藥.)
咁啱比我喺路上撞到醫生, 我咪同佢講我的情況囉.
佢就話要幫我照吓子宮入面發生咩事.

照U/S 時, 已經見到好多大大粒嘅卵子, 因為之前用藥谷大D 卵子, ... 所以, 呢D係side effects. hormones 突變, 亦對我身體起好大變化囉!
其實未見到胎囊架!
過兩日再去覆診, 我好貪心, 希望聽到心跳啦! ^^

原帖由 tomato_mama 於 11-3-7 11:21 發表

我個中醫話佢好多病人都係因為咁出事,所以當佢一知道人有咗就會提佢唔好照,我之前就係因為有咗無話佢知,所以佢提唔到我...

而我就覺得寧可信其有囉! 所以如果唔係流啡或其他問題,都係遲少少先去.
不過你咁快就照到嘅? 宜家幾多wk呀? 好都book咗成9wk先照呀!
I just want to have healthy babies!

子爵府

腳庳都係正常, 我仲奇怪, 竟然晚晚都手庳.

原帖由 tomato_mama 於 11-3-7 11:31 發表

腳庳可能係血液運行得唔好,你試下平瞓,將腳尖指去床尾然後再指去天花板,每夜重覆40次,睇下會唔會好d,呢個都係產前運動嘅其中一個重作嚟嫁! ...

大宅

原帖由 zarara188 於 11-3-7 12:40 發表
其實我啱啱知道BINGO 咗就去照. 因為嗰日好痛, 連呼吸都好痛, 其實本來打算係去攞藥. ( 我係做IUI, 要用 塞藥.)
咁啱比我喺路上撞到醫生, 我咪同佢講我的情況囉.
佢就話要幫我照吓子宮入面發生咩事.

照U/S 時, 已 ...

6wk應該見到心跳嘞!! 預祝順利啦!

大宅

我都黎say個hi先, 我last m 係2/2, 2/3就chk到bingo啦, 不過4號就去左睇中醫食安胎藥, 西醫就18/3先第一之去睇, 之前打算去仁安, 但我睇嗰個醫生仁安剩係做開刀, 所以依家應該去威爾斯算啦...

洋房

預產期係十一月五日,我4w未超聲波,因為我係做ivf,下星期做超聲波,睇吓有冇心跳,所以心情好忐忑 .我養和book一人半私家room
原帖由 ananlo 於 11-3-7 08:46 發表

你預產期都係十一月??點算。你4 weeks 個時睇婦科book?dr有無同你做超聲波,如果無dim confirm bingo ge?coz ppl said there r nth can see in 4 weeks.. Many thankr! Between which type of room u booked?need depo ...

大宅

原帖由 zarara188 於 11-3-5 12:34 發表
可以打電話去健康院book 定個期先架.
我都book 咗week 12 去, 到時會抽血, check小便, 聽小b 心跳, 度高, 磅重.......

至於醫院, 就係去book oscar, 結構等等.
我去咗威院, 只係book 到oscar 個期, 未有照結構的 ...

zarara188: 想問下, 我未睇私家架, 都可以打去健康院book期架啦?

咁醫院呢, 都係可以打去book, 定要有信先去得book?

複式洋房

原帖由 pigcat 於 11-3-5 20:47 發表

公立醫院可否CHECK到BB出生日期的, 今日要填FORM, 叫我寫日期, 我都唔識寫

應該check到嘅…不過去健康院之前應該在診所confirm先,醫生信上通常都有寫埋,如果無,你自己計都得lm+40weeks,反正而家咁細都唔多準…

別墅

HI ALL,
我岩岩CHECK 到有左,5W6D。
有無人會係QE 生?

男爵府

畀面勳章

原帖由 happy9 於 5-3-2011 22:36 發表
我LAST M 係1/27,前幾日已經驗到有左,第一胎,所以有D緊張...但衣兩日感冒,咳,只係去睇中醫,會唔會影響到BB?
仲有係唔係7-8W先去照BB

有病最好睇醫生, 醫生會開啱你食既藥.
若你唔想食藥, 可以問醫生有無必要.
我朋友每次都睇醫生, 但問咗可以唔食, 盡量都唔食, 自己飲薑蜜, 一個星期就好.

首頁

尾頁

跳至