跳至

首頁
23456...45

尾頁

大宅

Re: "安強家長室"

siubakto

真是辛苦妳,希望你們快些好,有時一家人一個病其他人就跟住病,真是要開晒d窗先得
siubakto 寫道:
[quote]
喬頭媽媽 寫道:
siubakto

對寶貝咩病?妳和老公看了醫生未呀?返學係會病下架,我大女頭半年病到未停過,現在習慣了,有時其他同學仔有咳和感冒,都好小會野到(touch wood),希望你們一家快些好

喬頭媽媽:

佢地喉嚨發炎..不停發燒又咳又傷風,我同老公都睇左醫生已經好返,但兩個囝仲病緊,我已經好多日無好覺訓。[/quote]
其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

大宅

喬頭媽媽:

我個大仔都好麻煩架,脾氣好差,話要就要,唔受"乙水",自己人"乙水"都唔掂,我都唔知到時返學,老師會點算好??

你個女返學時日日喊,咁佢會喊幾耐先收聲呀 ?? 咁會否影響佢的平時情緒呀??佢返學返左幾耐先可以返全日呀 ?? 好讓我有心理準備,到時要請幾多日假陪佢。

大宅

siubakto

佢以前日日喊,但一入到班房好自然收聲,自己吃早餐自己埋位,平時又冇影響情緒,回來仲像雞仔咁係咁話我知同學叫咩名,又唱歌仔,佢都接近三個星期先返到全日,但如果妳真是冇人湊都可以和老師說放低全日,另外老師們都做了好耐,所以不用擔心老師應付不來,因開班時是會有呀嬸嬸、中、高班老師去協助幼班。

其實我們都有同呀女去做過評估,各方問題都不大,只是平時過份依賴和社交唔得,一知將會和媽媽離開就會恐懼,其實佢出世後我都好過份緊張,成日都像好多第一胎的媽媽不太比佢去街,成日在家小見人,另到佢看見陌生人都驚,唔好話陌生人,見到姑媽、姑丈都驚架,又唔比人抱得,我們一家又寵慣她痴慣,由細到一歲幾都是吃全人奶(吃人奶比較嗲和痴身),漸漸變成今日又扭計又霸道又愛哭的小豆丁。

不過你要明白到在學校裡孩子們會有另外一面,因學校裡是群體學習, 我個女在學校不算乖,但好肯定比家裡乖8倍 所以不用擔心你孩子脾氣不好老師都攪得掂
其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

大宅

喬頭媽媽:

我對寶貝都好痴身,唔係屋企人係無人可以抱,就算阿公阿婆個個星期見都唔得,雖然佢地8,9個月每星期都返playgroup,但一直返學都不大合作,服從性比較低,到差不多歲半返playgroup才好少少,所以我都不敢想像佢地返學會點樣。近來大孖病之後就極痴工人,就算我地任何一個抱佢,佢都會大炒大鬧"乙水"好耐都唔得,真係人都癲。

你個女係那裡做評估呀??我都想帶個囝去做下評估。

複式洋房

喬頭媽媽:

我個女一日哭得利害過一日, 今日唔洗返學, 都扭計, 又唔食野, 其實我都明白這是過度期, 但我老公、老爺及奶奶唔係禁想, 老爺及奶奶怕佢會餓死, 三個成日都想佢唔好返學, 我覺得好無支持! :-(

洋房

april_mouse,

我個囝同你個女一樣,早上起身已經開始扭計,這星期只番左
兩日,但是我奶奶話是過度期,佢叫我下星期加時

洋房

小白兔,

你對囝好番味亞,我囝近日番學好扭計,日日都不想番學,
一出門口已經知道要番學就開始 :-( :-(
但入左課室老師話好快就沒有喊,可能佢知喊都沒用.
下星期比佢番半日(try try)是否ok.至于番全日我都會
等佢可以自己食嘢才比佢番全日.你多點帶對囝落來公園玩.

大宅

april_mouse

餓死這個問題不是出自我老公、奶奶身上,當時是我真的驚佢餓死 :cry: 因為我囡囡食這方便是好煩腦,由細都要迫,如果你成日唔叫佢食,佢都唔會話你知佢要食,所以都好擔心佢會瘦,但估不到一上學頭一個月就肥了兩磅,同其他家長談起時,她們都說這所幼兒園是會養肥豬 因她們有一套另她們肯吃的方法,但頭頭幾日可能不吃,咁老師都會話你知佢有冇在學校吃架,不過梁老師就一定會自己說出來,但余老師平時覺佢比較斯文不多出聲,妳就放學時問問佢妳小朋友有冇吃東西!

孩子始終都要上學,這是每個家庭一起成長的一課,感覺冇人支持,不要氣累,我們會支持你們,當孩子學會自己吃時,開開心心回來說比你知學校學過什麼,你會感受到當日的不開心會帶給你今天的喜悅

努力努力~~堅強堅強~~~~

大宅

siubakto

我都唔知佢在那裡評估,兩次(二歲、三歲)都是奶奶帶去葵涌評估,但我唔知要唔要排期和醫生紙,因我奶奶以前在評估中心做,所以不用排,如果妳想知我可以幫妳問問奶奶

大宅

喬頭媽媽:

好呀!!你幫我問下呀!! 我點樣可以做情緒評估呀 ?? 我都想幫大孖做下,佢的脾氣真係好難頂,仲要自虐,你話死唔死。

wanglin & april_mouse ,

我對寶貝好返七七八八,希望真係好返啦。好天的話一齊去公園玩呀!! 見到你個仔咁,我都好擔心,不過你奶奶算好,知道這個是過渡期。我相信若我對孖仔返學喊到死下死下,我老爺奶奶都唔會支持,加上我姑奶的小朋友都無返過幼兒園,佢地實有好多野講。我老公現在立場仲好堅定,但佢係心軟的人,到時我都可能無人支持都唔知點算好。

你個囡依家返半日未呀 ??

大宅

siubakto

幫妳問了,她問妳對寶貝有冇去開健康院?如果有就打去book話想返去見見醫生,如果佢問點解要見醫生,就直接說佢知覺得小朋友情緒有問題,就會幫你book!

如果冇看開健康院,妳可以去妳平時的家庭醫生度叫佢寫封轉介信去政府資助的評估中心排期看。

複式洋房

siubakto:

已返半日了

大宅

咁你個女仲未食到飯,老師有無比什麼意見呀?? 咁你個女係學校有無食早餐呀 ??

複式洋房

siubakto :

佢有食少少飯, 少少早餐, 因這兩天係daddy湊返學, 佢無問老師問題。

咁你個女仲未食到飯,老師有無比什麼意見呀?? 咁你個女係學校有無食早餐呀 ??

大宅

你個囡肯食少少野都唔錯,咁你估幾時先可以返全日呀 ??

我只請了一星期半天一星期全日假陪孖仔返學,那麼看來兩星期都未必可以適應返到全日喎 ??

大宅

育兒性格勳章

喬頭媽媽
請 check PM.

複式洋房

siubakto:

其實我覺得唔需要請全日假, 因為如果初初返學, 係返1個鐘, 你陪佢地都係只得一個鐘, 就算返半日, 都係12:00就放學, 如果到時返全日, 係4:30放學, 所以我覺得想唔需要請全日假囉!

你個囡肯食少少野都唔錯,咁你估幾時先可以返全日呀 ??

我只請了一星期半天一星期全日假陪孖仔返學,那麼看來兩星期都未必可以適應返到全日喎 ??

大宅

因為我想初時開始返全日,自己接放學可以多d了解佢在學校的情形囉。不過,我諗我都係到時再算。

複式洋房

8月3日便開學了, 真擔心個女又哭!

大宅

咁8月3日你個囡返半日,定返一兩個鐘呀 ??

我大孖近排情緒都好差,晚晚發惡夢,時常大吵大閙,好似好缺乏安全感,我都唔知佢返學之後會點算呀 ?? 佢今朝一見我和弟弟起身,就冲去走姐姐,你話死唔死 ?? 好似見鬼一樣呀!!

首頁
23456...45

尾頁

跳至