跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 再續架部 ~~~ 西區左鄰右里 (Part 15)

TSZHIN媽咪,
呢個世界好似高生高太既人實在太多.
其實我已經借左$俾佢落訂(我老公唔知架),因為佢話賣左層舊樓就還,點知銀行按揭度要佢搵擔保人,你教我點攪,我老公份工又今時唔同往日.

珍珠宮

hinma,

我覺得你已經借左錢比佢啦wor, 如果比我...我唔會做擔保囉! 就算佢唔還都係嗰一畢, 層樓賣唔賣又唔到你話事, 一陣一個唔該人地唔還比銀行, 好大鑊!! 你仲要無話比hinpa知....有起事唔知點算呀!! 你都係唔好啦.....你又唔係無幫佢, 幫都唔可以唔顧自己ga. 佢地計錯數都要負責任ga麻! 等佢地盡快放左層樓, 唔好諗住慢慢唔遲

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Tszhin媽咪,
道理就一定係咁計,但係我都唔知點講,唉....希望佢攪得掂.
我唔講住了,好多謝你既分析.

珍珠宮

hinma,

希望你唔好太煩

珍珠宮

畀面勳章

TszHin媽咪 寫道:
hinma,

我覺得你已經借左錢比佢啦wor, 如果比我...我唔會做擔保囉! 就算佢唔還都係嗰一畢, 層樓賣唔賣又唔到你話事, 一陣一個唔該人地唔還比銀行, 好大鑊!! 你仲要無話比hinpa知....有起事唔知點算呀!! 你都係唔好啦.....你又唔係無幫佢, 幫都唔可以唔顧自己ga. 佢地計錯數都要負責任ga麻! 等佢地盡快放左層樓, 唔好諗住慢慢唔遲

Hinma,

我都好同意Tszhinma講法.

呢d野真係唔可做咁多好人. 你已經借左$比佢, 都未知有冇得還, 仲要做埋佢個擔保人既話就即係"咩"埋佢d債務上身. 你諗下, 其實只不過係親戚一場, 何必? 到時"萬一"出事, 真係好唔抵. 況且呢d都係你既血汗$呢!

大宅

好媽媽勳章

HinMa,

點會咁大個人買樓咁大件事都計錯架? 你點都唔好做擔保呀! 落訂已經要借... 如日後佢唔供樓你就煩c啦!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

早呀~

生活不單會有快樂  也一定會有痛苦
事情不單會有成功  也一定會有失敗
性格不單會有圓滿  也一定會有缺陷
戀愛不單會有甜蜜  也一定會有心酸
有時候  我們等的  並不是機會  而是釋懷
即使被祂原諒不一定足夠   有時你也得學習原諒自己

珍珠宮

3littlepigs,

大豬返學點呀??

大宅

好媽媽勳章

3小豬,

早呀~ :mrgreen:

珍珠宮

Hinma,

對於你那件事我的個意見是凡事都要作最壞的打算,如果你願意替人作擔保的話,你就要有心理準備被擔保者會有可能沒有能力還款時你要負上還款的責任,假若你是真的願意幫那人到那個地步才好作擔保,否則的話,還是不要作大擔保人比較好。

珍珠宮

謝謝關心,昨天只是父母和子女各自認識一下學校,大豬沒有反感,說喜歡,所以現可先放下一件小石頭了。

你Hugo仔昨天又如何呀?對學校有什

珍珠宮

早呀~~ccmeow,

Lailai明天開學啦wor...你地又準備成點呀?

大宅

好媽媽勳章

Teresa & Tszhinma,

LS 有內聯網, 有個list提家長要交d乜... 又可以email同同學&老師校長... 重有學習城, 奧數自學園, 真係好豐富.

珍珠宮

佢....都無乜特別, 小息都會自己拎野落操場 (水), 排隊都好安靜. 只係學校放學既安排嚇左我一跳, 令我好擔心姐.....

佢地唔比家長入學校接, 又唔比企係學校門口, 劃晒黃線....但黃線以外唔夠2步就係馬路......學校要家長約好小朋友係學校以外既地方等, 咁咪同自行放學??? 放學時人山人海...又曬...d人又開晒傘...都唔知點接 好彩阿仔算係獨立, 我諗唔會有問題卦

珍珠宮

真係好呀~
ccmeow 寫道:
Teresa & Tszhinma,

LS 有內聯網, 有個list提家長要交d乜... 又可以email同同學&老師校長... 重有學習城, 奧數自學園, 真係好豐富.

大宅

好媽媽勳章

lailai next Monday 先開學~ 琴晚包書包左成晚! lailai間房重未ready, 因書櫃&衣櫃Sat.先送貨... IKEA好好生意, Monday order 排到Sat.先送貨! 我Monday請左日假, 希望佢有個愉快架小學開始 :mrgreen:

珍珠宮

Tszhinma,

大豬學校係要家長在學校對面的天橋底等接仔的 由老師看

珍珠宮

lailia甘醒目仔,一定沒有問題的
ccmeow 寫道:

lailai next Monday 先開學~ 琴晚包書包左成晚! lailai間房重未ready, 因書櫃&衣櫃Sat.先送貨... IKEA好好生意, Monday order 排到Sat.先送貨! 我Monday請左日假, 希望佢有個愉快架小學開始 :mrgreen:

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ccmeow,

Many thanks!

Pls tell me some more if you have further info la.

ccmeow 寫道:
Kitty,

LS 英文課, 科學課用英文教. 普通話課就當然係普通話啦, 其他用中文, 報料完畢

珍珠宮

唔見左唔知點算

都好丫有老師帶, 基恩係老師帶到去學校門口咋, 各自出去搵親人......

無計...中西區地方唔夠 [quote]
3littlepigs 寫道:
Tszhinma,

大豬學校係要家長在學校對面的天橋底等接仔的 由老師看

首頁

尾頁

跳至