爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

YYLL123 發表於 15-4-9 08:17
我下星期又係考石蔭路試(上次培正肥咗丙部), 請問你考1線or 2線? 有咩要留意?我昨天上第一堂行喱條2線( ...
要拉手制!
否則肥!!
我cf 講過話有人無拉, 就甘比官肥左

珍珠宮

引用:唉!今日考培正,兩part都肥左泊位離哂題、

原帖由 li1981 於 15-04-09 發表
唉!今日考培正,兩part都肥左
泊位離哂題、掉頭又撞「薄」。最有信心嘅路試,入公主道燈位處話我 ...
培正出名難考,唔好灰心!

我第一次兩part都衰, 換個師傅先知泊位可以泊完未轉p波及拉手制前, 伸個頭出車望下泊好未, 不要除安全帶, 泊好才轉P波及拉手制 (我考培正)。祝成功

男爵府

回覆 YYLL123 的帖子

請問呢個位除左拉手掣,還需入N波嗎?

子爵府

YYLL123 發表於 15-4-9 08:17
我下星期又係考石蔭路試(上次培正肥咗丙部), 請問你考1線or 2線? 有咩要留意?我昨天上第一堂行喱條2線( ...
以考試計,出呢種路口,係一定要停一停,拉手制,不過培正試場出巴富街個路口學車時多數都冇車,可以停一停就即刻俾油去,可能係咁你師傅就冇提你啦!
至於石蔭,最難就係出左呢個路口去到轉彎的士站個燈位, 燈位前成日有死車停的士站旁,我上次考就係睇唔到係死車(大貨車),以為佢停燈位,差d肥,好彩阿官見我識得補救,做足情序至放我一碼。

另外就係童子街個停車場入口位,我師傅話有機會有車排隊等入停車場,咁就要越線爬頭,嗰度要爬頭係好難的,比迦密村街更難,因為對頭線好多車,不過我學左咁耐都未見過呢種情況,我估正常日子應該唔會發生。

小朋友放暑假比平日更忙!

別墅

回覆:happy44 的帖子

師傅話只需拉手制, 不需要入N波!
請問其他考過嘅jm, 你哋嘅師傅係唔係都係教只拉手制, 唔入N波?

別墅

回覆:heiheiada 的帖子

請問點樣補救?
因為我係排快期, 所以只能學3次便要考, 早2日第一次學呢條線, 覺得好似仲難過培正, 我仲有2次學, 依家已經冇乜信心, 嚟緊呢2次要認熟條路, 又要記住D技巧!

大宅

回覆:li1981 的帖子

我同你一樣,調頭上薄

之後培正行3線,巴富街轉左個陣太接近前車,就咁俾人殺左車

大宅

引用:唉!今日考培正,兩part都肥左泊位離哂題、

原帖由 li1981 於 15-04-09 發表
唉!今日考培正,兩part都肥左
泊位離哂題、掉頭又撞「薄」。最有信心嘅路試,入公主道燈位處話我 ...
我同你一樣,調頭上薄

之後培正行3線,巴富街轉左個陣太接近前車,就咁俾人殺左車表情符號

子爵府

YYLL123 發表於 15-4-10 01:37
師傅話只需拉手制, 不需要入N波!
請問其他考過嘅jm, 你哋嘅師傅係唔係都係教只拉手制, 唔入N波?
要睇情況,如果一睇就知要等好耐,就拉埋手制都冇壞。但如果好快有機會出,就唔駛入N 波,只要拉手制,因為轉波會浪費時間,錯失出路口機會。

子爵府

YYLL123 發表於 15-4-10 01:52
請問點樣補救?
因為我係排快期, 所以只能學3次便要考, 早2日第一次學呢條線, 覺得好似仲難過培正, 我 ...
石蔭基本上容易考過培正好多,只係路線長,你睇吓地圖,再上吓 YouTube, 就好快記到條路。我之前都係快期重考石蔭,學左四次就考。不過每次上三個學鐘,因為九龍塘來回都好花時間。
至於上次停死車後面補救方法,其實最重要都係每做一個動作前要先睇清楚。即係睇清楚後面冇車,冇行人然後慢慢倒後 (前面唔夠位,後面又冇車的話),然後再睇清楚後面冇車再打燈 cut 返出去。記住考官係唔會出聲,亦唔會催你,佢只會睇你有冇小心處理,所以不用心急的。不過我上次因為好驚,冇倒後就慢慢cut 出去,所以你都係問吓你師傅好d。

別墅

唔該晒!
今日第二日行, 都仲係冇乜信心

別墅

唔好意思! 我想再問吓你個師傅點教你: 如果剛行到燈位前(差2-3尺左右到白線)轉黃燈, 咁我應該繼續去定立即\'dup\'停? 我以前個師傅教我立即停, 如果繼續過當衝燈, 但今日個師傅教我繼續去唔好停! 2個師傅教D嘢都唔同, 攪到我好混淆, 我都唔知應該點做先啱

男爵府

你都考石蔭?

別墅

係呀! 你呢?

男爵府

我都係考石蔭,我月尾考啦,

別墅

你個師傅有冇提你有D咩要留意?

男爵府

我師父叫我留意一出試場條路有D途人走出馬路,石排街右轉安街技巧,我暫時只行過第二線考試路線,你幾時考呀? 第一次考?你師父有什麼心得?

別墅

回覆:學車--考培正道既請入...(PASS既可以入黎講下心得)

我星期五考, 今次只是考路試。(上次培正肥咗丙部)
我個師傅提我記住喺呢個位要拉手制(早幾個post 有相), 仲叫我出考試門口時要偏右小小, 不要太接近大門閘, 架車可以騎白線行(閘門前有條白線), 你個師傅有冇咁樣教你?
因為今次轉咗師傅, 今次個師傅教我紅燈位停車等候時可只拉手制, 可不入N波, 但之前個師傅又教我要入埋N波。 今次個師傅教我到燈位前剛轉黃燈要繼續過, 但之前個師傅教我要立即停, 總言之2個師傅教D嘢都唔同令我好困惑, 我都唔知信邊個先啱
你個師傅又點樣教你?

珍珠宮

畀面勳章

YYLL123 發表於 15-4-15 06:42
我個師傅提我記住喺呢個位要拉手制(早幾個post 有相), ...
石排街呢段路如可以要有28/km 以上
點解甘講, 果日同cf 傾電話, 佢3個學生考緊試, 有個考完官落車衝埋黎同cf 講, 得28/km咋,,,,石排街, 太慢啦!! (我係電話聽到個官把聲好嬲)
cf 話.個學生..渣得太慢比人肥啦,,,,

所以要係適當時候比官睇到你行車車速有over 28, below 35

男爵府

YYLL123 發表於 15-4-15 06:42
我個師傅提我記住喺呢個位要拉手制(早幾個post 有相), ...
我師傅教我停車搵手制入N波...大閘靠右..係驚你轉左時上左石"簿"...因為好多人一出呢個門就衰呢樣野...同埋個度係單線...所以靠右少少唔怕....咁黃燈就好睇你當時近唔近條線喇...如果好近氣線就轉左黃...我師傅都教我衝埋..因為會停唔切..踩左線就即肥嫁喇...所以遠見綠燈左一陣...就減慢少少行...睇下個燈會唔會轉....考試時...車速唔好太慢...要有三十幾...太慢真係會肥..因為覺得你唔夠信心...唔會俾你PASS....加油~~~

首頁

尾頁

跳至