跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

WORRY,

我arm arm 睇左啦, 我同你既朋友係完全相反既人!

一件野既價值唔係睇件野既本身, 而係個opportunity cost  highest option forgone, 因為要去睇叮噹, 所以冇得睇下午既TV卡通, 咁兩樣野, 睇叮噹, 同睇下午既TV卡通, which one 令佢地得到更大既快感而取捨! 任何一套爛片, 當中既工作人員都有或多或少既努力, 以叮噹為例, 佢既畫功, 絕對唔係你同我可以做到既, 對我黎講, 咁已經係值回票價架啦, 更何況係睇既當時, 小朋友係真係開心架MA, 響戲院睇個大SCREEN, 同屋企既tv完全係2回事, 唔好講個cinema 既音響, seat 位果d hard ware 野, 可以利用個environment 去educate 小朋友響cinema 唔可以so 擾人, 要坐定定咁呢d禮儀, 顧及他人感受等等既行為 ……… 我覺得幾廿蚊已經係worth in value 架啦 …… 我絕對係同佢地去到cinema lobby, 有傾有講, 大家discuss 下睇咩戲既人黎架, 咁唔好咩, 佢地咁先有d主見, 唔係下下我安排好哂咁架ma, but 當然, 我會係set 左幾個choice 比佢, 等佢地within 果幾個choice 去make decision 咁啦, 我覺得冇問題架, so far都未有問題lor

伯爵府

好媽媽勳章

扭蛋呢, 我地係會扭既, but 我唔encourage, 因為始終係involve 到搏彩成份, 咁唔係幾好, 但我覺得又唔洗嚴禁佢做呢樣野lor, 所以, 佢地有request, 我都係比佢扭一隻, 唔會扭完又扭, 扭到中為止, 呢樣就唔得, 但我一定會比佢try, at least, 比佢知咁樣入左coin 入去, 唔一定係會得到你想得到既野, 比佢知其實如果好想得到一樣野, 不如買左佢好過, 而想買到佢, 又要做左d咩先可以 ……. Etc. 整整下, 大果2個都唔一定想扭蛋架, 佢地知其實果d扭蛋公仔都係麻麻地好玩, 寧願去買一盒盒果d咁架

侯爵府

JLAM

你誤會左小小啦, 我朋友係同佢囝囝去戲院睇WALL E, 我就同囡囡去戲院睇叮噹, 我朋友就認為我唔應該比囡囡自己選擇去睇叮噹, 因叮噹呢D戲來來去去都係個D, 可以係電視都睇到, 不須要浪費$去戲院睇, 相反, 佢同囝囝去戲院睇個套WALL E, 特別D, 係TV無呢D睇, 所以用$去睇, 就一定要睇呢D片, 相對值得

因為佢個囝只係細我囡囡12日, 所以佢好多時都留意我同個囡做咩, 咁可以比較到大家既進展情況
原文章由 jlam 於 08-7-30 10:43 發表
WORRY,

我arm arm 睇左啦, 我同你既朋友係完全相反既人!

一件野既價值唔係睇件野既本身, 而係個opportunity cost  highest option forgone, 因為要去睇叮噹, 所以冇得睇下午既TV卡通, 咁兩樣野, 睇叮噹, 同睇下午 ...

伯爵府

好媽媽勳章

作為父母, 我成日都覺得我地只可以guide 住佢地, 唔可以完全代佢地做哂決定架, 個個人都唔同架ma, 芝士好有營養, but 都有人對佢allergy 架ma, 就係因為人人唔同lor, 人地個小朋友, 同自既果個都一定係唔同啦, 點教佢都各有各法, 憑咩去convince 個小朋友扭蛋係好定唔好? 我覺得要比佢 experience 下咁佢地先會明lor, 而唔係父母好強硬咁turn down 佢, given 佢見到其他小朋友好開心咁同佢地既父母扭緊, 唔通同佢講果d人個個都有問題咩! 到有一日, 佢大啦, 有能力啦, 作為父母又可以管到佢幾多啦, 不如早少少, 以日常生活會見到既野train 佢地, 令佢地可以有智慧既make a good decision 仲好!

嘻嘻 ~~~ 我好市井下架咋

伯爵府

好媽媽勳章

我明wor, 我就係覺得唔係叮噹值唔值既問題, 叮噹同wall e 唔係可以比較本身債值既野, 要去measure 個價值, 我係會睇果樣野帶左幾多快樂比小朋友, that’s it, 你朋友, 唔可以comment “叮噹唔值得去睇, wall e先值得”, 呢個佢個人judge value 既方式, 並唔係可以 apply 響小朋友度, 如果咁講, 小朋友係會大得好快既, 係咪要永遠買3都買2size 先叫有價值呢?
而唔去measure oversize 會唔會構成危險呢??
Wall e
無疑係好, 咁都唔代表叮噹係唔好架ma, 叮噹wor, 陪住我地大架
原文章由 worry 於 08-7-30 10:59 發表
JLAM

你誤會左小小啦, 我朋友係同佢囝囝去戲院睇WALL E, 我就同囡囡去戲院睇叮噹, 我朋友就認為我唔應該比囡囡自己選擇去睇叮噹, 因叮噹呢D戲來來去去都係個D, 可以係電視都睇到, 不須要浪費$去戲院睇, 相反, 佢同 ...

侯爵府

BINGO呀! 我就係想帶出呢樣野, 我唔理佢好唔好睇, 只要係佢自己揀既, 只要唔係太過偏離左佢年紀範圍既, 我就由得佢, 就算睇完真係唔好睇, 唔緊要, 借此教育佢搎揀野要小心, 唔係只係睇個面頭就決定到好唔好, 又可以比佢知, 大人有時都會選擇錯誤, 下次多D留意即可.

我唔想成日咩都REGECT小朋友, 咁會搞到佢無晒自信, 同阻礙佢既思維發展嫁.
原文章由 jlam 於 08-7-30 11:00 發表
作為父母, 我成日都覺得我地只可以guide 住佢地, 唔可以完全代佢地做哂決定架, 個個人都唔同架ma, 芝士好有營養, but 都有人對佢allergy 架ma, 就係因為人人唔同lor, 人地個小朋友, 同自既果個都一定係唔同啦, 點教 ...

子爵府

畀面勳章

正呀, 睇嚟我都要多啲同佢哋睇, 之前都有去睇袁鳳瑛的音樂剧, 佢都好中意o既~
原文章由 jlam 於 08-7-30 10:17 發表
Classical music 多數都係招待6歲or 以上既小朋友架, 即係話佢地呢個age 先係arm arm 入門, 你唔洗咁心急, 如果你想培養佢呢方面既興趣, 可以睇d音樂劇, 有唱歌跳舞同對白, 佢地會有興趣d架, 今次呢個係crossover mc ...

子爵府

畀面勳章

點解我一出聲就嚇走咗jlam 同 worry

伯爵府

好媽媽勳章

吹左成朝, 唔洗做咩
原文章由 grace_xian 於 08-7-30 12:16 發表
點解我一出聲就嚇走咗jlam 同 worry

子爵府

畀面勳章

原文章由 jlam 於 08-7-30 12:37 發表
吹左成朝, 唔洗做咩

侯爵府

味係, 你估好似grace咁正?
原文章由 jlam 於 08-7-30 12:37 發表
吹左成朝, 唔洗做咩

子爵府

畀面勳章

winnie:
係度嗎, 頭先打咗電話去加了資料, 再次多謝, 阿你那多:)

子爵府

畀面勳章

唔係呀, 你哋就上午吹水, 我係做完上午好多嘢先來講二句啫, 咁都話正, 我估三日都没跟完手上啲嘢啊
好多嘢等老細八月一日返嚟簽, 簽完又到我做到CC下
天哪~
原文章由 worry 於 08-7-30 12:48 發表
味係, 你估好似grace咁正?

伯爵府

好媽媽勳章

今日好似好sleepy 咁

男爵府

原文章由 grace_xian 於 08-7-30 12:56 發表
winnie:
係度嗎, 頭先打咗電話去加了資料, 再次多謝, 阿你那多:)

Worry, grace

你們7月11日上堂會幾點去呢 ? 會否放工吃點東西便去 !

子爵府

畀面勳章

winnie:
係8月11日, 好啊好啊, 係邊度食嘢呢, 有無好地方?
原文章由 kariswinnie 於 08-7-30 16:45 發表

侯爵府

WINNIE

番7:00BOR, 點食野呀? 唔遲到都偷笑
原文章由 kariswinnie 於 08-7-30 16:45 發表

子爵府

畀面勳章

worry:
你係咪淨係報咗呢一個, 有無報高eq父母?

男爵府

原文章由 grace_xian 於 08-7-30 16:47 發表
winnie:
係8月11日, 好啊好啊, 係邊度食嘢呢, 有無好地方?

grace

選擇不多,龍翔中心,黃大仙中心,你有無好提意呀 ?

侯爵府

GRACE

無呀! 但我報左親子催眠班
原文章由 grace_xian 於 08-7-30 17:09 發表
worry:
你係咪淨係報咗呢一個, 有無報高eq父母?

首頁

尾頁

跳至