跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

Re: 有無2005年6月預產期媽咪?

大宅

fanfan0582 / ABB,

你地咁快就係依度報到左喇.
我應該係6月25日.

大宅

一休,
我應該會去返廣華生呀, 但都唸緊可能會去威爾斯 , 你呢?

一休 寫道:
kitty&mimmy

咁o岩既, 我second baby既預產期都係6/6/05, 你諗住o係邊度生呀?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Gotgot,

我依家盡量平訓,但有時都會頂唔順打側訓一陣.不過打側訓時就覺得個肚唔係太舒服.好似側埋左一邊呀!用欖抌就會好d.

BBN,

啡色既野就好似平時M咁,通常少少係唔會肚痛.但巳經會係作小產,要好好休息

kelly_bb,

我都係放左成個星期假,今日先返工,不過就無乜心機做野.你唔舒服就要快D睇醫生.胃潰瘍真係可大可小.

男爵府

Kelly_bb,
你公司真係幾好wor, 咁你要休息多d 啦!

kelly_bb, babymei,
我個胃都時不時痛, 你地都係咁, 我諗係正常喇, 痛得太犀利我會食少少野, 咁會好d 架, 就算無胃口都食少少啦, 好過痛丫!

你地而家幾多個week 呀? 我諗應該睇到心跳架啦, 我第一次去e生度已經7week幾, 所以bb已經有心跳, e生仲放大心跳聲比我聽, "veveve...."咁跳得好快架, 我仲好傻咁問e生點解跳得咁快, e生話係正常架, bb心跳一分鐘有成140幾下.....雖然只係我自己一個人去做checkup, 但係聽到佢既心跳聲我都忍唔住笑左出黎呀! 個姑娘都同我笑, 真係好開心架, 由聽到佢心跳聲o個一刻開始就已經覺得咩都唔再重要, 只要bb 健康就得喇!!!
希望你地都聽到, 睇下你地會唔會有同感?!

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Eeetse,

我BOOK左星期五去checkup,今次都應該會睇到/聽到小b心跳,真係好期待.我呢幾日放隻手係肚皮到都好似感覺到有脈搏跳動,但唔知係自己定係小b.

大宅

kitty&mimmy

我仲十五十六, 上胎我o係仁安生, 醫生、姑娘同環境我都好滿意, 但依家又要養多個, 要慳o的使, 所以可能會o係公立醫院生, 但諗落都有o的驚。

我上星期已經去o左贊育做第一次驗查, 因為我鐘意瑪麗, 所以雖然住屯門, 但都無所謂。
:idea:

男爵府

muimuichu,

我諗應該睇/聽到架喇, 我都好似你咁成日感覺到bb既存在, 其實我地身體既變化已經好清楚咁話左比我地知啦.....仲有呀, 係ultrasound 度見到bb 身處一個好大既子宮入面, 覺得佢好似好悶咁呀, 我老公就話我傻law!!

你checkup 之後話比我地知你有咩感覺丫!

最近陰道好似多左好多分泌, 你地有無咁架? 唔知可唔可以用d 咩去清潔下架呢?!

大宅

一休,
嘩!瑪麗好遠呀,廣華都幾好架, 我

大宅

BBNg,
hello!
BB而家仲好細粒,都唔知點解咁快大肚腩,不過我諗可能我o地子宮擴大o左o左,所以個肚大o左o卦!!
我睇中環o既李福謙呀!我住係九龍塘o架,所以我打算係浸會生!
至於流啡色o野,醫生話我係著床冇耐所以流就好正常,但都可能係作小產,所以佢都比o左安胎藥我食!不過我下腹都有痛呀!你冇痛,可能好d~

han@happyforever,
我都係瞓得唔好呀!!加上而家樓下裝修,仲話要整成個星期,鑽o野都鑽成日,
我發覺我一聽得耐d鑽o野聲,就覺得好煩,好不安,下腹就會痛,一痛又流啡色o野,
真係唔知點好!!
我會試o下你講o既方法,不過我平時最鍾意都係側瞓(唔會扒係道瞓),所以唔駛用枕頭放係2隻手旁邊,
咁就唔駛趕老公落床啦~

Kelly_bb,
你話可能有胃潰瘍?咁你緊係痛得好犀利,我就只係一緊張個胃就有少少抽住抽住,
咁你唔好返工啦,快d去睇醫生啦!!

choibee,
終於有人同我一樣都係6月尾啦~!你而家幾多weeks呀?

muimuichu,
我尋晚都係側瞓多,不過每逢醒一醒都會轉返平瞓~~

eeetse,
好羨慕你已經可以聽到bb心跳呀~我覺得聽到bb心跳真係會真實好多,
我而家有時諗bb會唔會冇長大到,又會唔會唔見o左,
因為上次照只見到一粒好細粒!!我下次要等到下星期二先可以再照呀,
到時我都好想聽到bb心跳呀~
有o左係會多好多分泌o架!我都係呀,仲攪到有少少發炎添,
我而家就勤力d換巾就好少少!!

伯爵府

你O係贊育做第一次檢查?
請問第一次要做D 咩o架?我book左星期六去產檢,唔知點,好驚呀...
佢會唔會幫你做唐氏test o架?會唔會照超聲波呢? ?-( ?-(

大宅

Hi, Me too, have all uncomfortable as what you said, glad a lot of mom in here to share the experience. So is it the first child for you.
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/shushuashley/album?.dir=/f23bscd

男爵府

gotgot,
傻瓜, 你使咩羨慕我呀, 你好快都會聽到你自己個bb 既心跳架啦, 到時記得話比我地知你有咩感覺wor!!

你仲攪到發炎?! 咁你有無話比e生知呀? 怕唔怕會影響bb 架?

男爵府

hi sw1972,

You are right, I'm so happy that we have moms here to share our experience.

It's my first baby.....actually, I didn't expect a baby in my life but it just come like kind of gift from god or sth.....heheh......how about you? When is your EDD?

大宅

eeetse,
係呀, 我都有好多青色既分泌, 我第一次check up已經有同醫生講, 但佢話唔痕唔臭就唔駛理佢喎! 我估呢d分泌係正常卦?

gotgot,
聽講懷孕期間好易陰道發炎架, 醫生會俾藥你食/塞等你好番, 唔係就有機會會傳到俾bb架, 你要小心d呀!

死喇, 放完一個禮拜病假返工, d同事個個都話我塊面肥左/腫左, 佢地話一個禮拜就肥得咁明顯, 會唔會下個禮拜就著大肚裙? 真係俾佢地激死!
該用戶已被刪除

民房

嘩! 好開心見到有咁多位6月媽咪, 多d人就可以分享多d, 知得多d.

got got, 千奇唔好煩&忟, 對呀b唔好架, 妳一係好似han@happyforever 咁講聽mp3囉, or 如果可以的話咪去圖書館or書局睇下書囉. 睇完學到d咩, 記住上黎話我o地聽wor. haha

muimuichu, 我都好似你咁放隻手係肚皮到都好似感覺到有脈搏跳動, 跟住我叫老公摸下, 佢話我傻, 話係我自己既脈搏. :mrgreen: :mrgreen:

eeetse, 我都好羨慕妳可以咁怏聽到bb既心跳, 因為之前作小產同未照到bb心跳, 所以我都好緊張同好驀, 我好怕bb會有事. >>>> 冇事o既一定冇事. 我老公都成日摸我個肚, 跟住叫bb唔好百厭, 話佢未出世就蝦, 就嚇媽咪.

han@happyforever, 妳要休息多d, 快d養返好個身體, 都可以做2005媽咪, 努力加油.

我今日睇返上星期張ultrasound, 有條虛線係個胎中間
(+-----+) 咁樣, 跟住我見到隔離打住 (+DIST. 1.37cm), 我想問下咁係咪呀b上星期個既size 係 1.37cm呢??

伯爵府

Eeetse,

唔悶唔悶小b有媽咪陪點會悶喎!你得閒就同佢傾多d計.我checkup完話你知喇

gotgot,

如果發炎就一定要盡快睇醫生.唔好用巾喇,好多時發炎都係因為太焗.要保持通爽最好者棉質內衭.

kelly_bb,

你d同事係唔係同你講笑呀!你買左孕婦用品未呢?

BabyMei,

我要老公係我肚皮到聽小b心跳ga.不過佢間中聽到間中聽唔到,有時又話只係聽到好多水係個肚到.

係呀!咁即係話你小b既size有1.37cm

大宅

eeetse,
哈哈!!希望下星期二再check時可以聽到bb心跳啦!其實要幾多個weeks先聽到o架??
我上星期同個醫生講o左我發炎o架啦~不過佢話而家冇咩好做住,之後又話比d藥我食,但最後又冇開比我,我又唔記得o左喎!
我唔知對bb有冇影響呀?!

kelly_bb,
如果傳染o左比bb,咁會點o架?好驚呀!!
你放o左一個week就肥o左,咁我冇做o野咪肥得仲快...但又要多休息,生完都唔知點算啦!!

han@happyforever,
其實我覺得自己好似冇咩忍耐力~~我覺得陀仔好煩好辛苦呀!唉!!而家仲要陀o左冇耐o查!!我而家有時諗起第時果仔出o左世,我都唔知頂唔頂得住...我家人教我要平常心,但真係做唔到law,又要平常心又要凡事小心,做得邊樣呀??!
原來你果時因為唔知道,所以冇理自己流啡色o野,我有個fd都係咁,仲去o左泰國旅行,玩埋晒d水上活動,返到hk就流啡色o野,佢都以為自己m到,之後覺得唔係好妥,去睇醫生,醫生話佢作小產,叫佢留院,佢唔肯,之後返到屋企流好多血,最後都係要住院,之後保得住個仔,但陀咁耐就瞓足咁耐,佢直情落街食飯(只係去屋企樓下)都會暈低,生仔果時生到入埋深切治療,醫生仲同佢講呢幾年唔好再生啦!!所以,如果陀個仔陀到咁辛苦,不如下次陀一個健康o既bb仲好,係咪?!
我其實知道自己都好任性,講埋d o野都唔似做人阿媽應該講,所以多謝你o地願意聽我呻!!^^
你記住快d養好身子,一齊生返個雞bb呀~~

BabyMei,
有時樓下鑽緊,我仲瞓緊覺,覺得好攰,我又唔敢出街,瞓得精神d,我就會出廳開大個電視機,我都試過帶住headphone聽下收音機,不過真係好大聲呀d鑽聲,好似係我隔離鑽o野咁!!

你老公咁快同bb講o野啦,真係得意啦~我老公有時摸o下我肚仔,有時返工前會比個goodbye kiss比bb..哈哈!!
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至