2012年媽媽會

跳至

首頁
34567...70

尾頁

別墅

回覆 carmen1107 的帖子

yesyes~!!

大宅

回覆:dongyue 的帖子

Book到兩樣好lucky,希望我23/2反去都有位啦

dongyue  祝妳好運!都Book到兩樣~~  發表於 12-2-7 13:35

大宅

大家好, 我8/2(三)會第一次見姑娘, 之前係私家診所就睇左兩次, 預產期1/9... 我係第一胎, 好緊張, 請多多指教~~~

dongyue  歡迎你!  發表於 12-2-7 11:54

別墅

我今日都book jor啦....3月9日第一次見姑娘..希望book到oscar同結構啦...好緊張呀....

大宅

dongyue 發表於 12-2-6 14:46
各位準備在QE生BB的JM,以下是我4/2見姑娘的情況,與各位分享一下,星期六可能比較少人,唔覺有B6人,記得準時到 ...

多謝分享......

是否要帶樽仔放晨早尿去!?

大宅

畀面勳章

yraknagn 發表於 12-2-6 22:40
大家好, 我8/2(三)會第一次見姑娘, 之前係私家診所就睇左兩次, 預產期1/9... 我係第一胎, 好緊張, 請多多指 ...

你好呀~~ 加咗你喇~~ ^^
哈哈~~ 我都係第一胎呀~~
                             *~ Little CarCar 小車車 ~*

大宅

畀面勳章

ununchu 發表於 12-2-6 22:41
我今日都book jor啦....3月9日第一次見姑娘..希望book到oscar同結構啦...好緊張呀.... ...

hi~ 咁請問你預產期係幾時呀? 第幾胎呀? ^^

大宅

thank you!! ^^

別墅

foopopo 發表於 12-2-7 08:49
多謝分享......

是否要帶樽仔放晨早尿去!?

foopopo,第一次見姑娘不用帶樽仔放晨早尿去,但之後去產檢就要.

大宅

畀面勳章

回覆 dongyue 的帖子

哦哦~~
好彩你哋講一講~~
我都以為要帶去!! XDDDDD

大宅

carmen1107 發表於 12-2-7 11:56
回覆 dongyue 的帖子

哦哦~~

我都係... XDDD
thank you, dongyue!! ^^

別墅

carmen1107 發表於 12-2-6 15:55
哦哦~~ 我都有聽聞過好似要見咗醫生先會refer~ 但我見你下次見已經係4月,咁咪已經5個月... 好似咁耐先產 ...

carmen,關於助產士小組,如果係低風險人士可決定是否入助產士小組,每次產檢以至產後,均由同一個助產士負責。助產士小組既姑娘好溫柔, 又細心, 你有問必答, 仲好多野主動提點你添呀!不過有唔少人覺得搵醫生睇安全d嘛~ 始終醫生質素高過姑娘囉!醫生不是不好,但可能因為要看太多症,通常顯得很匆忙,想多問一些也不行。其實姑娘一發現有什麼問題,都會立即轉番比醫生跟架!以前好似得廣華有助產士小組,現在QE都有。

根據BK媽媽在QE用過助產士小組的,情況係第一次QE產檢見姑娘,姑娘BRIEFING時話低風險就要去健康院檢查,如果真係好鍾意醫院可要求醫生入助產士小組,就叫醫生REFER。首次見醫生後,咁醫生檢查完話落健康院檢查到生,就話自己想入助產士小組,佢就寫紙,姑娘就叫你去助產士房等見。要等個助產士小組見下妳,睇下收唔收。如收,會派個助產士姑娘由下次起,跟妳FILE到產後。但助產士小組會俾醫生組早好多佢地8:30開,醫生組10:30。有JM問過係咪由果個助產士接生?姑娘話佢地分三更制要睇下生時助產士有冇返,不過產後助產士會黎探妳,我估係教湊仔卦!

如果俾我入,我會入助產士小組,我唔想去健康院做檢查!

大宅

畀面勳章

dongyue 發表於 12-2-7 13:05
carmen,關於助產士小組,如果係低風險人士可決定是否入助產士小組,每次產檢以至產後,均由同一個助產士負 ...

哦哦~~~
一個助產士跟到尾呀~~ good喎!!!
即係如果亞b乖乖係喺我嗰個助產士返工時間出世,直頭係返我嗰個助產士接生添喎!!!
咁樣仲好啦~~~ 大家熟啲,信任度都會提高呀! 好好呀!!!
估唔到除咗廣華,而家QE都有呢個服務!! (其實我有個朋友係book咗廣華,佢都有入助產士小組,但點知跟跟吓就俾人踢返出嚟喇~~ 可憐!)
如果一定要8:30都ok嘅~ 咁我可以唔駛請咁多假~ 哈哈~~
但有機會唔收架... 咁咪會俾人掟去健康院~~ 我呢啲唔係高危,唔荒有得見醫生啦~~
咁係咪你4月見醫生時,先可以request入組呀?

別墅

應該係我4月見醫生時,先可以request入組呀~~
如果不明白,可以第一次見姑娘記得問清楚!!

大宅

畀面勳章

dongyue 發表於 12-2-7 13:31

應該係我4月見醫生時,先可以request入組呀~~

哦~~~ 我會架喇~~
真係唔該晒你呀~~~ 哈哈~~

dongyue  不用客氣  發表於 12-2-7 14:33

大宅

畀面勳章

回覆 yraknagn 的帖子

yraknagn~~
你噚日見完姑娘點呀?

大宅

無問題 ;)

我尋日第一次見姑娘, 情況其實同dongyue大致都一樣, 姑娘們都好nice, 過程亦都好順暢, 大約用左2小時..
我都有問姑娘有關"助產士小組"嘅問題, 姑娘話只要下次見醫生嘅時候同向醫生提出就可以喇, 姑娘話"助產士小組"好處係如果到時產婦真係有咩問題, 可以比健康院快d轉介到比醫生, 唔使左等右等 :)

至於OSCAR同結構超聲波, 我就只排到OSCAR咋..... 姑娘話結構超聲波full晒lu... :(

OSCAR: 20/2
見醫生: 15/3

別墅

yraknagn 發表於 12-2-9 10:51

無問題 ;)

yraknagn,妳早我個半月見醫生,係唔係我有得照結構所以要遲見醫生呢?

大宅

畀面勳章

yraknagn 發表於 12-2-9 10:51

無問題 ;)

哦哦~~~
多謝你嘅分享呀~~ ^^
你噚日係幾W幾D呀? 幾點去到呀? 咁都排唔到!!
lymandy都係9月1喎~ 但佢聽日先見喎~ 咁咪即係都冇行囉... 咁慘!!!!!!
仲有~ 但你第二次見可以3月咁快嘅~~
dongyue 要成4月30喎!

大宅

畀面勳章

dongyue 發表於 12-2-9 11:06
yraknagn,妳早我個半月見醫生,係唔係我有得照結構所以要遲見醫生呢?

慘啦~~ 唔通QE真係淨係for高齡先有期照結構?!
真係要聽埋呢兩日 hksugarlymandy 嘅分享先得!!

首頁
34567...70

尾頁

跳至