基督家庭

跳至

首頁
34567...11

尾頁

別墅

Re: 有無基督徒全職媽媽入黎分享下! ^^

Hello 大家好!

我囝囝 2.5 歲,做了全職媽咪約一年左右。由囝囝起初不大跟我,到現在不停嚷著媽咪。真感百般滋味在心頭。覺得幾辛苦都係值得。

我地返南區浸信會,請大家多多指教!

littlesam,
我每隔幾個月幫過下做幼兒班主日學導師算唔算呀???
Abraham was a hundred years old when his son Isaac was born to him. Sarah said, "God has brought me laughter and everyone who hears about this will laugh with me." - Genesis 21:5-6

男爵府

Goodmorning All
喂...其她mama去晒邊樹ar依排甘靜ka
各位主內姊妹妳地忙甘什麼東東
Billie&Winnie期待妳以聖經ka真理(教子方法)
karly 妳身體ok嗎?take care!
願主的愛常在妳們身邊 :wink: :wink:

男爵府

Hi C wong
我個囝囝和妳的小朋友差不多大,都是兩歲幾,
能為 神事奉是件美事 Cwong可否講吓妳是怎樣
教兒童主日學ka 如:要預備、教啲什麼、有啲咩活動... ?-(

大宅

仔仔很喜歡唱詩歌,但主日學所教的詩歌歌詞又比較難記,想請問各位媽媽有無兒童詩歌介紹呢 ?-(

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我未結婚前教過3-5歲的兒童主日學一年.也在暑期聖經班教過3-4年級的學生~算唔算呀?
以前我返過靈糧堂/信義會;現因搬遷,方便照顧小朋友,所以而家返尖浸天福(尖浸分堂)一年多,她們都好開心。
其實兒童主日學的詩歌,若是年紀太小,應以字數較少,或有重複的字會容易上口為佳。
例:
耶穌喜愛小孩
耶穌喜愛小孩像愛我我我*
耶穌喜愛小孩像愛我我我
愛小孩像我 在祂膝上坐
耶穌喜愛小孩像愛我我我
(*可以改作你你你/他他他)
願主祝福你的孩子,在主的愛中成長~

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

教主日學的內容,有唱詩,故事,玩遊戲,簡單小手工,讀聖經金句等......每次按主題而定內容的(之前會與其他導師開會議定每個月題)

另一詩歌例子:
God Made Me
God made me,
God made me,
In my Bible book it says that
"God Made Me"

2.God loves me
3.God helps me
4.God keeps me

是否很簡單容易上口呢?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

littlesam 寫道:
Goodmorning All
喂...其她mama去晒邊樹ar依排甘靜ka
各位主內姊妹妳地忙甘什麼東東

為三個囡囡忙呀
大女兒明日要表演加時練習,自己又要上家長學校,又陪二女兒去參觀機場,去陪細女返親子班等,總之多樣事情弄得好忙呀~

別墅

Abraham was a hundred years old when his son Isaac was born to him. Sarah said, "God has brought me laughter and everyone who hears about this will laugh with me." - Genesis 21:5-6

別墅

Hi littlesam,

我同Mandy0203形式好相似,一般時間程序如下:

1. 唱歌
2. 手工
3. 講故事
4. 遊戲
5. 茶點

預備方面:eg. 創世紀 - 手工方面,我們會預備好一些太陽,要小朋友把它們貼在畫紙上。然後,告訴小朋友知神創造了太陽,有時會問他們一些簡單問題等。

男爵府

Hi Mandy0203
Mandy妳就好la,有三個千金
好善慕ar 神給予妳三個產業(女兒)真是妳的福氣,大家庭一定是好熱鬧 因我比較喜歡大家庭的人,
係呢!妳三個女兒年齡分別格機多歲ar 是妳們計劃之內還是意外呢?湊住三個女兒的妳很不簡單啊!!!
God love your

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

littlesam 寫道:
Hi Mandy0203
Mandy妳就好la,有三個千金
好善慕ar 神給予妳三個產業(女兒)真是妳的福氣,大家庭一定是好熱鬧 因我比較喜歡大家庭的人,
係呢!妳三個女兒年齡分別格機多歲ar 是妳們計劃之內還是意外呢?湊住三個女兒的妳很不簡單啊!!!
God love your

真係唔簡單......
其實有她們三個,成個家庭已經好熱鬧,再加埋姨甥仔,玩起上o黎好癲狂呢。
我三個囡囡分別七歲半,六歲和三歲,除咗中間果個係計劃之內,全都是意外有的。但我好感謝神為我們一家安排好多的事情,令我們好安心的照顧三個囡囡,學業上暫時不用我操心,thanks god! :lol: :lol:
該用戶已被刪除

民房

Hello, 大家好!

我有一個十九個月的囡囡, 做了全職媽咪將近兩年了. 我返何文田教會. 望請各位多多指教, 並在主內多多分享, 互相勉勵.
:lol:

男爵府

welcome miranda-cy

別墅

嘩,無黎一排,多左好多姊妹啊!
歡迎在此一齊分享、鼓勵、代禱!

我囡囡7個多月,6個多個時已經開始吽牙仔,佢依家飲奶比平時慢左,仲有係發脾氣唔想食,但又見佢肚餓,我初初唔知都有d唔耐煩對住佢,不過依家知道佢都好辛苦時,我都不停安撫佢,一路唱歌仔,同佢講下野,分散佢注意力,知佢出牙唔舒服。 求主讓我有智慧及力量去照顧她。
可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P

男爵府

陪月勳章

下~~~~~~~~出牙會唔舒服,唔鍾意食奶架,我個囡而家都有D咁的情況呀 :-( :-(
我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。
該用戶已被刪除

民房

Hi, Billie&Winnie:

我住窩打老道山, 因為度有Shuttle bus去何文田村, 所以有時都會帶囡囡去何文田村的公園玩.

首頁
34567...11

尾頁

跳至