興趣嗜好

跳至

首頁
34567...18

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: D200 + 85mm f1.4

nikon 應該短期內都不會有, 如果有, 佢d VR 貴鏡點賣?

連Canon 都未必會出, 暫時都係二線廠出先, 以實際用處吸引用家; 如果多人因為有內置防震而轉投 "賓仔"或者 "SONY", 我諗到時至會引起 C 同 N 之注意去研發

子爵府

呢張可以睇倒個殺C人的柔焦景:

[img align=left]http://img4.picsplace.to/img4/27/200_5602.JPG[/img]

呢張就幾 sharp:

[img align=left]http://img12.picsplace.to/img12/1/200_5539.JPG[/img]

複式洋房

軍魁星 寫道:
今日玩過 Mintpepper 部 K10D, 機身防震又真係幾好, 用35mm定焦, 1/10s 都影倒. Nikon 唔知幾時有呢?

Nikon 有啦,不過一枝一枝鏡同你計錢
D2X, N24-70/2.8, N35/1.8, Tokina 12-24/4
Sigma DP2

男爵府

想問下大家, (around $3k budget) a09, a14, a16 or sigma 18-200mm邊支好d? 幫我揀揀吖! thx!

我係for去旅行用, 可以影景又可以影人(散景), 總之要一鏡走天涯!

子爵府

你現在有乜野鏡?

男爵府

canon kit set len and 50mm f1.4

子爵府

去旅行, 夠啦,

kit lens 是否17-55? 影景, 或人加景已夠95%的用途. 至於A16, A09, 都是增進PQ, 錦上添花之選.

如果有三千蚊budget, 買支閃光燈好過.

版主

Canon 支 kit 係 18-55.
影景, 想要 wide d 有支 10-22mm , 抵用過 nikon 果支, 四千幾

不過帶埋仔女去旅行, 真係以輕便為主好d, 一支 18-55 已經好夠用

我反而而家覺得支 17-55 + SB800 + 埋D200 好重 (人老la :-( )
想入返支 18-200 + SB400 細閃光燈, 方便去街

男爵府

軍魁星 寫道:
去旅行, 夠啦,

kit lens 是否17-55? 影景, 或人加景已夠95%的用途. 至於A16, A09, 都是增進PQ, 錦上添花之選.

如果有三千蚊budget, 買支閃光燈好過.

一直都冇諗過要買閃光燈tim! :lol: :lol:

咁又請教下, 如果影outdoor用支閃光燈係咪會靚d, 因為我見有時都好猛太陽, 但都有人用閃燈?? 有咩用? 我試過set個iso 100, 光圈over f.5, 但都影到爆晒光bor! 但有時又會暗得濟! ?-(

男爵府

不過支kit set len影出黎好唔sharp!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

去旅行我會用28-105mm f3.5-4.5 USM II, 呢支鏡光圈可以接受,個range 係唔夠wide, 可以用Canon 跟機個program 將幾張相stitch 埋,效果都OK。散景就一定冇大光圈咁好,但zoom 到105mm都可以有唔錯的效果。$2000唔使,都幾抵!

子爵府

chloepapa, 收倒風你訂左 18-200 啦. 請問SB400幾錢啊?

我出街時就鍾意帶 D70s +50mm (or 35mm). 夠輕, PQ 夠好.

pakyu, 室外用閃光燈通常只是補光, 背光時用.

二千幾蚊支閃光燈, 可以是提升PQ最有效率的投資.

以下呢張是用SB800打bounce, 當時室內光只是普通燈光, 睇緊電視, 唔用外閃一定影唔倒咁既效果 (jpg 直出):

[img align=left]http://img6.picsplace.to/img6/24/DSC_4961.JPG[/img]

版主

咁你都知!
支 18-200 係在 mapcamera 預定, 不過佢 reply 都話支鏡好多人定, 一般要幾個月至有 (希望只是吹吹水, 等d 客有心理準備la), 應該係 79,200 yen, 比香港平, 不過要等 :-(

支 SB400, 永成賣 $880, 不過無貨, 其他地方, 水貨都賣 $890 - $950. 而家係萬成定左, 希望呢兩日有.
(其實拎住部 D200 + 17-55 + SB800 出街, 真係好重好唔方便)

別墅

Chloepapa,

係就快d用支長炮影d相比我見識下。

星爺

我同你掉轉左 : 我覺得變焦鏡(長炮)好好玩,因為小朋友唔知你影緊,會自然d,雖然pq無咁靚。

係咪你個model你叫停佢就停,笑就笑?所以你唔駛好似我咁,靜鷄鷄影。

Lincoln BB

版主

星爺個御用 model, 識擺pose, 又鍾意影相, 所以星爺唔駛煩, 可以專心影靚相

我同你一樣, 唔想換鏡, 囡囡又企唔定, 又唔識擺pose.
一鏡走天涯就最好

子爵府

Lincolnmama 寫道:
Chloepapa,

星爺
係咪你個model你叫停佢就停,笑就笑?所以你唔駛好似我咁,靜鷄鷄影。

梗唔係啦, 我成日都要影好多張先有一兩張滿意的. 佢地成日都唔俾我影.

呢張係 Mintpepper 個女, 佢係咁yuk唔俾我影, 猛揮手想影響我對焦, 原來佢意為我同佢爸爸一樣用緊P記, 點知其實我用緊對焦快好多的N記, 所以Yuk都走唔甩.

[img align=left]http://img6.picsplace.to/img6/24/DSC_4962.JPG[/img]

侯爵府

clpapa,

$2000 唔使, 係咪canon brand
clpapa 寫道:
去旅行我會用28-105mm f3.5-4.5 USM II, 呢支鏡光圈可以接受,個range 係唔夠wide, 可以用Canon 跟機個program 將幾張相stitch 埋,效果都OK。散景就一定冇大光圈咁好,但zoom 到105mm都可以有唔錯的效果。$2000唔使,都幾抵!

版主

canon 支 28-105mm f3.5-4.5II USM, $1,850
抵買
不過用在 400D 上, 真係唔夠wide (一般用途之wide都mun d)
如果入埋支 10-22mm 就fit 晒

侯爵府

我都係呀, 阿仔成日唔比我影, 我好辛苦咁拎左部機出黎, 影5夠10張, 就話5影, 去bintan 幾日, 我total 拎過部機出黎5超過5次, total 影少過50張相, 得過拎字

別墅

pakyu0429,

如果kit lens ge 相你覺得唔sharp,你唔會覺得sigma � tamron 18-200 sharp。我怕你買左之後後悔。tamron其他鏡同a09 � a16差好遠架。

不過我睇過相同鏡頭測試,都係sigma好d,但仲平d,唔明。
Lincoln BB

首頁
34567...18

尾頁

跳至