跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位小心, 這是真人真事, 是我教會姊妹的親身經歷, 小心不法之徒.... 開心換成不快之旅

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D1

侯爵府

GRACE,

我今次係第一次自由行, 都有D驚嫁, 所以每樣野都要問清問楚, 講問個101巴士站近唔近WINDOW OF THE WORLD既地鐵站, 問路人知道嗎? 車程約多久? 在動物園可以玩到幾耐? THANKS!
原章由 grace_xian 於 07-12-21 09:29 發表
worry:深圳野生動物園超好玩呀, 係羅湖出關後搵到羅湖巴士站, 搭101直達動物園,尾站就係呀,另外青青世界同野生動物園都係同一個方向,你可在window of the world巴士站搭101都得~~
玩得開心啲:lol: ...

子爵府

畀面勳章

回覆 #1 catmiecatmie 的文章

catmie:
睇完你篇文章, 真係覺得好危險,
尼泊尔個啲地方係咪好荒涼吖?
我諗我同家人都唔會去囉, 同埋有小朋友一起都係跟團好啲, 出門在外,最緊要安全嘛
都要留意,莫跟無良的學聯旅遊啦

子爵府

畀面勳章

回覆 #2 worry 的文章

worry:唔使咁担心, 最重要拖實小朋友, 唔准佢周圍走就得!嚇一嚇佢, 佢就乖啲~
101巴士站就在window of the world門口, 好易搵既, 如果由羅湖去需要一個鐘, 由window of world就需7.8個字左右, 另外, 你個小b唔够1.1米,可以買半票, 好似係55呅
大人就110呅.
入去後有車可以坐, 但要另外付錢, 自己行去都得,里面好大, 啲動物唔係困住既, 可以見得好真實, 小朋友一定鍾意
有咩嘢你再問我啦, 今早得閑呀:-P

子爵府

畀面勳章

回覆 #1 grace_xian 的文章

补充: 動物園可以玩成日既, 問路人都知道, 你問下著衫斯文啲的路人.個個都知既

侯爵府

GRACE,

咁照你睇, 我應唔應該同一次玩完青青WORLD, 再玩動物園? 定下次再玩筋動物園呢? 如果係羅湖乘TAXI去動物園, 又大既多少錢? 動物園附近有無好D既酒店呢, 如果上網搵, 應該近邊區? WINDOW OF THE WORLD 同動物園, 邊個好玩D? THANKS!
原文章由 grace_xian 於 07-12-21 09:52 發表
worry:唔使咁担心, 最重要拖實小朋友, 唔准佢周圍走就得!嚇一嚇佢, 佢就乖啲~
101巴士站就在window of the world門口, 好易搵既, 如果由羅湖去需要一個鐘, 由window of world就需7.8個字左右, 另外, 你個小b唔够1.1 ...

子爵府

畀面勳章

回覆 #1 worry 的文章

worry: 動物園係蛇口區, 如果搭的士,相當於去到機埸咁遠,你預120呅到。個度比較冷清, 無乜酒店::-|
仲有從小朋友的角度來講,動物園百分百好玩過window of world, 個個係人為景觀, 大自然吸引力大啲,我自己都咁感覺, 因為我都係一小朋友,嘿嘿
唔知你今次玩几日, 如果三個地方都玩晒, 閑閑哋都需要3日時間

侯爵府

GRACE,

我只係玩2日咋, 如果只係玩青青WORLD又好似有時間LEFT, 玩埋動物園又好似好趕, 可否比D意見我? 食方面又有無好介紹?
原文章由 grace_xian 於 07-12-21 10:18 發表
worry: 動物園係蛇口區, 如果搭的士,相當於去到機埸咁遠,你預120呅到。個度比較冷清, 無乜酒店::-|
仲有從小朋友的角度來講,動物園百分百好玩過window of world, 個個係人為景觀, 大自然吸引力大啲,我自己都咁感覺, ...

子爵府

畀面勳章

worry:
玩2日可以玩埋動物園同青青世界啦, 一個地方一日啱啱好
玩完青青世界就第日再玩動物園,可惜呢二個地方食嘢都係麻麻哋
午餐唯有求其啦, 晚餐可以在民族文化村的食街食, ok啦, 就在window of world 附近
你住邊間酒店呀?係海灣酒店附近有食街, 個度啲嘢就好好食, 附近又有華僑城沃尔碼行下都好:mrgreen:

侯爵府

GRACE,

我住青青WORLD裡面既酒店, 原本唸住玩完青青WORLD, 第朝訓晏D, CHECK OUT之后就乘地鐵去国貿大樓個到既旋轉CAFE吃TEA BUFFET, 跟住行吓萬象城, 然後去修甲,食埋晚飯就返香港. 有無提議或要修改?
原文章由 grace_xian 於 07-12-21 10:58 發表
worry:
玩2日可以玩埋動物園同青青世界啦, 一個地方一日啱啱好
玩完青青世界就第日再玩動物園,可惜呢二個地方食嘢都係麻麻哋
午餐唯有求其啦, 晚餐可以在民族文化村的食街食, ok啦, 就在window of world 附近
你住邊 ...

子爵府

畀面勳章

worry:如果咁樣安排都几舒服既,無咁趕啦
不過第二日行程小朋友就會悶啲
其實都睇自己,今次玩唔到咪下次再玩囉, 還啶深圳都好近啫:)

男爵府

worry, 你諗住自己同d仔女去呀??

侯爵府

grace

我都係咁唸, 只要今次第一次自由行玩得開心, 我就會好快plan第2次, 第3次啦

雖然話深圳咁近, 如果我地2公婆去, 隋時都得, 但有埋囡囡去, 真係要唸好多野, 只係帶佢d野都巳經好多, 仲要就埋d假期, 因星期日回來, 星期一佢一定好辛苦先起到身, 所以星期日我唔會同佢玩到好晏.
原文章由 grace_xian 於 07-12-21 11:41 發表
worry:如果咁樣安排都几舒服既,無咁趕啦
不過第二日行程小朋友就會悶啲
其實都睇自己,今次玩唔到咪下次再玩囉, 還啶深圳都好近啫:)

侯爵府

catmeicatmie

我係唸住自己同囡囡去呀! 唔好誤會, 我得一個小朋友咋
原文章由 catmiecatmie 於 07-12-21 11:43 發表
worry, 你諗住自己同d仔女去呀??

侯爵府

grace,

仲有, 你係深圳番公? 點解咁熟深圳?
原文章由 worry 於 07-12-21 12:07 發表
catmeicatmie

我係唸住自己同囡囡去呀! 唔好誤會, 我得一個小朋友咋

子爵府

畀面勳章

worry: 哈哈
我以前就係深圳住咗一派, 到香港無几耐既~~
好多香港啲嘢唔知, 要多提點吖~~

侯爵府

grace,

你係新移民? 係主婦?
原文章由 grace_xian 於 07-12-21 12:26 發表
worry: 哈哈
我以前就係深圳住咗一派, 到香港無几耐既~~
好多香港啲嘢唔知, 要多提點吖~~

子爵府

畀面勳章

回覆 #1 grace_xian 的文章

worry:
你係啱既, 星期日一定唔要俾囡囡玩咁晚先訓, 好影響佢第日的學習同生活, 呢點我做得好好:lol: 我個仔仔由一歲起從未迟過10點訓覺, 三歲前仲早, 一路keep住好習慣,佢會受益,明年返小學亦都無咁辛苦
早訓早起身體好哇!

子爵府

畀面勳章

回覆 #2 worry 的文章

黎咗二年几啦,唔知算唔算新移民呢

我返工既,一黎香港就搵嘢做啦

侯爵府

grace

8 卦問句, 你點伸請落來? 你唔似係d嫁好大既先生, 為求來港個隻bor, 我覺得你係有學識嫁, right?

來左咁耐, 有無覺得香港生活反而比深圳差? 有無后悔來香港?
原文章由 grace_xian 於 07-12-21 12:43 發表
黎咗二年几啦,唔知算唔算新移民呢

我返工既,一黎香港就搵嘢做啦

首頁

尾頁

跳至