烹飪搵食

跳至

首頁
45678...13

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

halo
我想問有無d係好簡單 好易成功既蛋糕整?

大宅

我岩岩整海綿蛋糕
整完個蛋糕  空心 又硬唔鬆化
我係用手動打蛋
我想問點解

蛋3隻
砂糖90g
低筋麵粉80g
無鹽牛油30g

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

其實有無邊位靚媽知道,
有無咩地方係講關於做蛋糕失敗的原因....

請問有無人知,
焗好的蛋糕,為何食0既時候會散開一粒粒呢?

男爵府

點解海綿蛋糕(唔加發粉的食譜)咁難整, 錯向邊呢?

我已照住食譜做, 但都係焗唔起的, 上半較鬆, 下半較實?
蛋4隻, 糖75克, 低筋麵粉80克, 牛油30克(溶)
1. 先將蛋同糖打成忌廉
2. 加入麵粉
3. 拌入牛油
4. 以175度焗25分鐘
原本都好地地, 但我發覺一加入牛油, 個糊就好似無咁起咁. 咩問題呢?

大宅

我買了個 Paxxsonic 的電飯煲(內附焗蛋糕功能),想用來學整蛋糕啊!唔知有無邊位姊妹試過呢?請多多指教!謝謝!

珍珠宮

召藥師,

我想整個忌廉蛋糕請問應該整咩蛋糕?

民房

你好呀,我想問落左自發粉係咪就唔洗落泡打粉ga啦?自發粉係咪低筋粉來的?唔該哂=]

別墅

我覺得低筋粉太小,你加咗麵粉時有冇搞均先再加牛油。我都成日整,你可以參考吓我嘅食譜份量。
蛋4隻,糖我只用70克,低筋粉120克,牛油50克(可隨意減少),用7吋半圓模,預熱焗爐180度焗30分鐘。
唔加發粉係一定冇咁鬆,又可以用20-30克自發粉,但記得要減番低筋粉嘅份量。你試吓,希望你成功啦。

quote]原帖由 MelodyLeung11 於 10-9-20 23:12 發表

我已照住食譜做, 但都係焗唔起的, 上半較鬆, 下半較實?
蛋4隻, 糖75克, 低筋麵粉80克, 牛油30克(溶)
1. 先將蛋同糖打成忌廉
2. 加入麵粉
3. 拌入牛油
4. 以175度焗 ... [/quote]

別墅

用咗自發粉係唔駛再加泡打粉。
原帖由 yannis123 於 10-10-4 01:27 發表
你好呀,我想問落左自發粉係咪就唔洗落泡打粉ga啦?自發粉係咪低筋粉來的?唔該哂=]

別墅

用手動打蛋始終係冇咁鬆,我驚你整得多會變咗網球手,快D去買番部電動啦。
原帖由 wingynb 於 10-8-12 16:47 發表
我岩岩整海綿蛋糕
整完個蛋糕  空心 又硬唔鬆化
我係用手動打蛋
我想問點解

蛋3隻
砂糖90g
低筋麵粉80g
無鹽牛油30g

等待驗證會員

我部焗爐好難控制熱力的

男爵府

大廚勳章

求求其其CHEESE......CAKE

8寸份量
餅底
消化餅碎 180克
無鹽牛油溶液 60克
可入爐蜜糖 1茶匙
芝士餅材料
忌廉芝士  750克
砂糖  140克
蛋  3隻
檸檬汁  1個
雲尼拿香油  1/2茶匙
做法
1.餅底拌勻後在餅模中壓平雪硬
2.焗爐預熱180
3.忌廉芝士座熱水致軟身
4.忌廉芝士加入砂糖打至滑身
5.雞蛋逐隻加入打滑
6.加入檸檬汁打勻
7.加入雲尼拿香油打勻
8.倒入模中以180焗35-40分鐘
9. 攤涼脫模, 雪凍享用

珍珠宮

http://www.wretch.cc/blog/acintl/10349084

想問下,呢個食譜係話逐隻蛋加入,唔係分蛋法,咁點樣拌粉先可以令到個蛋糕鬆軟呢?係咪都係用cut and fold既方法呢?

珍珠宮

召藥師

http://www.rthk.org.hk/elearning/dessert/cake_muffins.htm

請問,試過跟這個做,但做出來的muffins唔鬆好實,點解呢?

同埋點解有時焗d muffins,用竹籤篤入去係有粉漿痴實的,但到食既時候就發覺muffins入面d粉好似濕濕地熟唔透咁,點解呢?

珍珠宮

召藥師

http://www.rthk.org.hk/elearning/dessert/cake_muffins.htm

請問,試過跟這個做,但做出來的muffins唔鬆好實,點解呢?

同埋點解有時焗d muffins,用竹籤篤入去係有粉漿痴實的,但到食既時候就發覺muffins入面d粉好似濕濕地熟唔透咁,點解呢?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 ^O^ 於 10-10-29 04:50 PM 發表
召藥師

同埋點解有時焗d muffins,用竹籤篤入去係有粉漿痴實的,但到食既時候就發覺muffins入面 ...

我個人建議牛油用室溫軟化牛油而唔好用牛油溶液,打滑牛油同糖後分次加蛋,之後加麵粉,最後加果餡。
加麵粉、泡打粉後要快手拌勻,唔好攪太耐,否則會起筋令MUFFIN變UN同實。

竹籤篤入去要完全冇粉漿痴住,亦聞唔到生蛋味先叫熟。

首頁
45678...13

尾頁

跳至