跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 慈雲山媽媽會續集

catmiecatmie & worry,

老人家年紀大, 可以同我地相處時間好短, 遷就一下, 都無所謂, 只不過突然無得去, 有點失望.

大宅

worry 寫道:
all,

我亞囡反而有敏感問題, 比方, 一大完, 我地唔知道, 遲左小小同佢換片, 成個下體紅晒, 仲生到一粒粒, 又痕. 

平時一熱, 條頸就痕, 不停抓, 有咩辦法呢?

勤d同佢換片啦, 洗澡後同佢搽d宝宝金水.

大宅

LittleLittleChicken 寫道:
is,

阿仔6個月大開始,我有間唔中煲開奶茶,但佢唔鍾意飲,用嚟沖奶都唔掂!每次一煲,佢只會飲2~3安,唉!湊呢個仔,我已經用左好多心力和精神! :-(

你好有心機, 比我巳 :-( 口, 你試下比鮮奶佢飲, 但要用熱水座暖, 先好比bb飲, bb吾飲得凍野.
我記得我有個朋友個女都係吾飲奶, 揍佢婆婆, 用朱尾煲湯底, 然後, 放入冰箱下格, 跟著不要面層白色油, 跟著隋你喜歡煲粥or煲湯比bb飲/食.現在bb女一樣肥肥白白健健康康, 好少病.

侯爵府

is

所以味話你好囉, 我亞媽就肯遷就, 男家個個女人, no way :evil:
is 寫道:
catmiecatmie & worry,

老人家年紀大, 可以同我地相處時間好短, 遷就一下, 都無所謂, 只不過突然無得去, 有點失望.

侯爵府

is

唉!巳好勤揍片啦, 宝宝金水都有用, 都係咁, 點好呢?
is 寫道:
[quote]
worry 寫道:
all,

我亞囡反而有敏感問題, 比方, 一大完, 我地唔知道, 遲左小小同佢換片, 成個下體紅晒, 仲生到一粒粒, 又痕. 

平時一熱, 條頸就痕, 不停抓, 有咩辦法呢?

勤d同佢換片啦, 洗澡後同佢搽d宝宝金水.[/quote]

大宅

worry,
我個囡bb時候,偶然都會出現呢d情況,但唔係經常。

但我就覺得佢塊面d皮膚唔算好靚,經常性都出現乾淨淨既情況,好多隻lotion我都買過俾佢用,效果卻強差人意。最近朋友介紹叫我買chicco IDE條line既lotion,搽左兩日,佢塊面真係好番好多,滑到好似豆腐花咁。

呢支lotion原價賣$170/200ml,出示pampers 咭只須要$98便買到。

sales話 IDE 呢條line的product專for敏感皮膚的bb使用,絕對冇添加香料。

worry 寫道:
E媽
等我買枝試試先, 話時話, 係味個個小朋友都係咁嫁, 定係我個極敏感呢?

侯爵府

E媽

thanks, i will try

男爵府

知否慈雲山聖文德天主教小學(全日)好唔好o架 ?? 難唔難入 ??

侯爵府

catmiecatmie,
好唔好就唔知, 不過校舍好大, 設備唔錯
catmiecatmie 寫道:
知否慈雲山聖文德天主教小學(全日)好唔好o架 ?? 難唔難入 ??

男爵府

worry, 你有無心儀的小學 ??

大宅

worry

宝宝金水可直接茶上皮膚用

大宅

係咪慈正村果間聖文德小學呀,隔離屋的小朋友在此校讀小二,佢媽咪話呢間學校唔錯,算係band 1學校,不過我唔記得係咪返全日。

侯爵府

暫時聖母
worry, 你有無心儀的小學 ??

侯爵府

咁會否弄髒D衫呀?
is 寫道:
worry

宝宝金水可直接茶上皮膚用

侯爵府

CATMIECATMIE,

我仲以為你講我屋企對面個間?
E媽 寫道:
係咪慈正村果間聖文德小學呀,隔離屋的小朋友在此校讀小二,佢媽咪話呢間學校唔錯,算係band 1學校,不過我唔記得係咪返全日。

[quote]
[/quote]

大宅

早晨~~~~
其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

大宅

我個女以前d皮膚都好差,成日起粒粒又乾,跟住去看了坪石一個醫生,佢又幫我個女清痰,又叫我落小小牛奶沖涼,近來沒有粒粒出了,又唔再咁乾 ,都是我不好大住肚,有時吃辣,又有時吃炸野
其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

大宅

聖文德我都打算考濾,因有街坊話教得ok!

侯爵府

我亞媽又是咁話我, 咩真係有影響?
喬頭媽媽 寫道:
我個女以前d皮膚都好差,成日起粒粒又乾,跟住去看了坪石一個醫生,佢又幫我個女清痰,又叫我落小小牛奶沖涼,近來沒有粒粒出了,又唔再咁乾 ,都是我不好大住肚,有時吃辣,又有時吃炸野

侯爵府

咁你又係指邊間呀? 是否鳳德村上面個間呀?
喬頭媽媽 寫道:
聖文德我都打算考濾,因有街坊話教得ok!

首頁

尾頁

跳至