跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: 慈雲山媽媽會續續集 (Part 3)

IS

我個囡一D都唔乖, D脾氣差到死,自從識講野之后,依家咩都會講, 又八掛, 人地講咩, 佢又插嘴, 昨日細妹同我地講去濕地公園, 囡囡又話去過, 仲坐埋船呀..., 其實囡囡係未去過,只係講第個地方, 我好心提佢, 話你講個處係SNOOPYLAND呀, 囡囡即刻話我曳, 好話佢, 佢仲大聲咁話佢唔鍾意我地話佢. 你話D咁GE細路, 唔比人話得, 大左有鬼用, 比你都唔要.
is 寫道:
[quote]
worry 寫道:
IS

我都好乖BOR, 但點解我.... :-( :-( :-(

你都有個好老闆, 可惜人變了........睇開d啦.
有個乖乖囡, 好過有個好老闆, 望見個乖囡心都甜晒.

我就慘啦! 老闆又咁好(反話), 仔又咁好(反話), 我都吾知點算好 :-( :-( [/quote]

侯爵府

我都唔去 :-(
is 寫道:
[quote]
xeniayuen 寫道:
聽日去可立open day...有無人會去呀 ??

我吾去 [/quote]

男爵府

[quote]
worry 寫道:

我個囡一D都唔乖, D脾氣差到死,自從識講野之后,依家咩都會講, 又八掛, 人地講咩, 佢又插嘴.

worry,

Wa, 你個囡好老積,我個大b, 文靜又被動, 如果佢識插嘴就好呢~~~佢最激氣喺唔聽我哋嘅指示

大宅

我個仔........(無佢符)
佢發脾氣, dum野落地下, 我叫佢執起, 佢吾執, 佢跟住order姐姐(工人) 執.

現在先得3歲, 都吾知點算. 我罰佢永遠都有人擋住, 所以上3p, 都得物無所用.

侯爵府

大B_mama_小B

如果你認為識插嘴就好, 我相信好快你就有機會睇到,因我囡囡比係囝囝大咪
大B_mama_小B 寫道:
worry,

Wa, 你個囡好老積,我個大b, 文靜又被動, 如果佢識插嘴就好呢~~~佢最激氣喺唔聽我哋嘅指示

男爵府

大鑊

3歲.......我嘅惡夢快要開始........重要2個........

點教?

is 寫道:
我個仔........(無佢符)
佢發脾氣, dum野落地下, 我叫佢執起, 佢吾執, 佢跟住order姐姐(工人) 執.

現在先得3歲, 都吾知點算. 我罰佢永遠都有人擋住, 所以上3p, 都得物無所用.

大宅

大B_mama_小B

大部份小朋友都好乖, 係我囝囝特別d, 吾駛咁担心.
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

侯爵府

小B&媽媽

"做生不如做熟,去一間新公司什麼都要由頭學過." 呢D只適合同我呢D老餅講, 好多時, 后生仔明知出面唔係咁好都硬要出外走下,呢D就叫青春無價.

不如真係唔好做, 留係屋企做少奶奶好過啦, 有老公,又有一對囝囡, 仲咁辛苦為咩,兩邊唔討好.同意嗎? 

大宅

你地咁講令我諗起好耐之前, 有本好hit書.

內容係關於有兩隻老鼠住係芝士工廠裏, 突然有一天, 佢地驚覺間工廠愈來愈少芝士, 其中一隻老鼠決定出外, 找新居住地方, 而另外一隻決定留底.

這本書內容正是我現在寫照, 都吾知做那隻老鼠才好.
出外找新工作(有機會找到份前景, 好d工, 可能做了1,2年, 都會搬上大陸)? 或是等比公司炒(可以拿回長期服務, 多一份金錢防身, 但吾知要等幾耐)?

男爵府

worry & is, 試吓出便d世界都好 ka, 天外有天 ma, 希望你地都搵到好工啦 ~~ 有時唔好諗o甘多, 一定要坐言起行

侯爵府

is

咁你係到做左幾耐?

咩呢行都會全部搬上大陸?

侯爵府

catmiecatmie,

你要知我年紀多大先得嫁? 如果回到未嫁時, 又無囡囡, 根本唸都唔洗唸啦.

大宅

worry 寫道:
is

咁你係到做左幾耐?

咩呢行都會全部搬上大陸?

剛好5年有長期服務金攞, 眼見shipping/ purchase/ marketing都搬上大陸, 餘下得 秘書 , a/c留底,心都 , 最後得返3丁人, 心情都down晒.

侯爵府

IS

你依家香港得番3個人? 即係會計部只得你一個人做? 但我聽人講, ALL DEPT都可搬上大陸, 會計除外, 所以你大可放心.

另外, 原來做滿2年都可以按年資取回額外薪金, 跟長期服務金計法一樣, 只是個名稱不同吧了. 所以, 其實做幾耐都好似無咩保障. 真係有錢就自己儲起D或做番D投資好過,唔好較人.

男爵府

唔..... 香港人開嘅公司真係無保障, 試下外資公司, 搵下無妨

男爵府

我都明白, 所以咪更加要趁你公司未郁你, 就開始騎牛搵馬lor, 係咪

worry 寫道:
catmiecatmie,

你要知我年紀多大先得嫁? 如果回到未嫁時, 又無囡囡, 根本唸都唔洗唸啦.

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我今日去左菩堤同可立..菩提只係諗住睇下..因為佢地無OPEN DAY..點之可即刻報名同INTERVIEW...個老師同囡囡INTERVIEW主要都係叫我同佢玩..中途問下佢叫咩名,幾多歲..等,之後又帶左我地參觀校舍..都唔錯..幾新&幾大...而囡囡一向都非常活躍..又多野講..老師話囡囡都幾SMART..所以無咩問題..遲D可交留位費...
不過我心儀係可立..今日去到既時候..有D跌眼鏡..佢地D設施比較OLD..D老師完全唔理我地..只由我地行來行去..無人講解..仲之咩都無..得個"亂"字..皆因佢地叫左D學生返黎..佢地又係入面玩..連阿囡都無"訂"企
佢地門口有塊BOARD寫住同可立小學並唔可算係一條龍..但有九成機會入到..佢地JUST勁多課外活動..我入到去覺得同保良局慈樂差不多..
我打算下星期去沙崙堂睇下..到時再作打算..不過我同老公都認為菩提都唔錯...

WORRY,
你換左張相..差D以為有新媽咪加入..
你囡囡真係好CUTE~~~

複式洋房

xeniayuen:

我今天都有去可立, 我覺得課室比較細, 而設施就無研究新定舊, 不過, 我都有少許失望。

除了去可立, 今天亦去了信生, 佢地係即時invterview, 收了我囡囡, 我覺得都算ok, 我會再等埋下星期六三間的result (可立, 恩恩創意, 沙崙堂), 才作決定讀邊間, 暫時我對沙崙堂的feeling好些。

首頁

尾頁

跳至