爸爸專區

跳至

首頁
56789...45

尾頁

大宅

原文章由 atta 於 08-1-13 22:17 發表
羊咩囝
我今日出左街所以無打去鏗鏘問呀.又要等明天.而家係度拉長時間.等我搵得師傅就arm arm好.明天會叫老公同我去考試果幾個地方睇.
但係你仲未話我知邊度寫左係考邊條線呀.因為培正道有3條線.
我而家諗起都有d緊 ...

無話考边條線ga, 你登入去呢個李健网頁瞄吓http://www.leekin.com.hk/D11Exam%20Road.htm,

最好是星期日或public holiday入去睇, 因為到時大批學神, 可以跟住四圍巡, 了解吓!

別墅

原文章由 atta 於 08-1-12 12:31 發表
candietweety&22182218
唔緊要啦.搵學車師傅都係講夾唔夾.
所以呢d事無傷干啦!唔好動氣.你地都係想我地呢班bk媽o者.真係麻煩哂你地.

童童媽.
你係邊學車呀?考邊度呀.我筆試到路試隔兩個半月有多呀.所以好心急囉.你 ...

唔好意思呀,o甘遲先覆!
我都係考忠義街, 不過好早,9:10am.
你唔駛o甘心急, 寧可留到差不多考前大半個月先學都可以.
我11月8日考筆試, 都排到1月18日先考啦.
我12月中先開始一個禮拜一堂. 到o左1月先至一個禮拜兩至三堂.
而家去到尾聲, 都好緊張, 因為我有d大意, 成日唔記得拉手掣, 師傅都話我如果唔係呢樣野,我其他都無咩問題.
你會考邊度呀?

別墅

原文章由 羊咩囝 於 08-1-13 23:12 發表

無話考边條線ga, 你登入去呢個李健网頁瞄吓http://www.leekin.com.hk/D11Exam%20Road.htm,

最好是星期日或public holiday入去睇, 因為到時大批學神, 可以跟住四圍巡, 了解吓! ...

羊咩仔,
想問吓你會係邊度考呀? 我就考忠義街.
呢兩個禮拜我都有去試場d路學車,真係好多人.
不過我就無用d時間去排隊泊位同調頭,因為師傅搵o左一個地方同個度一樣有小小暗斜既比我學.

大宅

羊咩仔,
想問吓你會係邊度考呀? 我就考忠義街.
呢兩個禮拜我都有去試場d路學車,真係好多人.
不過我就無用d時間去排隊泊位同調頭,因為師傅搵o左一個地方同個度一樣有小小暗斜既比我學.

我都係考忠義街, 我朋友話忠義街好考过培正道, 我未學过所以唔知道.

我雖然4月1日先考, 但我打算2月尾或中開始學lu, 因為湊住個仔関係, 好多時要等佢返左學先學到, 又要就返上車地点, 所以我未必做到臨尾一個星期三堂, 我要拉長黎學, 唯有平日用心机d, 專注多d la!

你係边樹學泊位同調頭? 考當日會唔會叫師傳再補鐘呀? 你個師傳好唔好呀? 可唔可以介紹一下呀?

[ 本文章最後由 羊咩囝 於 08-1-14 12:51 編輯 ]

別墅

原文章由 羊咩囝 於 08-1-14 12:50 發表

我都係考忠義街, 我朋友話忠義街好考过培正道, 我未學过所以唔知道.

我雖然4月1日先考, 但我打算2月尾或中開始學lu, 因為湊住個仔関係, 好多時要等佢返左學先學到, 又要就返上車地点, 所以我未必做到臨尾一個星期 ...

羊咩囝,
我諗我補唔到鐘啦個日, 因為考得太早-9:10, 我住馬鞍山, 仲要揍o左阿囡去阿麻屋企先出得黎, 已經好趕lu..
我個師傅車o左我去曉輝花園對出個度學泊位,調頭, 個度無人, 只係有個地盤, 無人同你爭位, 想泊幾耐都得, 因為忠義街個度好多人排隊架, 我師傅就唔同我排隊既, 佢話唔好浪費d時間, 佢會不斷同我行忠義街d路, 等我熟d.
我覺得我個師傅幾好, 開頭都唔知點解佢不斷要我係九龍塘同九龍城學車, 學o左大概10堂. 之後佢話我知因為忠義街d地形同九龍城好似, 都係不斷轉右多, 所以佢會基本訓練o左我轉右先, 到過o左10堂佢就同我去考試場地揸, 發覺真係幾似, 同埋都係o甘多整路.
佢會有佢一套架, 不過佢有樣好(我老公都話好),就係佢會同你行好多街路, 好似我o甘, 好多時係樂富上車, 就自己揸去九龍塘,九龍城, 我又揸過公主道, 龍翔道, 太子道..., 我而家可以同人講我真係唔怕車多既地方, 將來出街信心都好大架.
仲有一樣野係.... 佢唔會教d學生用'豬腸手', 佢第一日已經同我講, 佢話考車唔係唔比用'交叉手', 只係d人轉灣之後架車唔係直所以肥佬, 開頭我都好懷疑架, 個個都話要'豬腸手'架麻, 佢要我交叉手', 係唔係架? 不過學耐o左, 又真係好轉d架喎.
如果你有興趣我都可以介紹比你, 又或者睇埋呢個禮拜五我考成點都得.

大宅

ShinTung820 ,

嘩! 曉輝花園, 飛鵝山樹 舊清水灣道

妳個師傳所教既路線覆蓋認真全面, 預祝妳一take pass!

男爵府

原文章由 羊咩囝 於 08-1-14 22:15 發表

妳個師傳所教既路線覆蓋認真全面, 預祝妳一take pass!

shintung820
你個師傅都好好喎.同你去咁多地方行.
我想問你小朋友8月20日生日呀??

羊咩囝.
我今日打左去鏗鏘問.我話我有兩個師傅係朋友介紹.咁佢都係叫我搵譚師傅.但係佢叫我預左d時間比較難約.所以而家都心大心細緊.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

男爵府

羊咩囝
我睇左李健個web啦.死啦.我考培正道好似好難咁呀.雖然我經常係果頭接仔放學.就係咁先覺得...太多車喇.會唔會好難考架.
:-(
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

大宅

atta,

譚師傳係鏗鏘來說是炙手可熱的師傳, 合格%又高, 正所謂好師傳難求, 所以你都要"希生"下. (唔識打)

我叫緊我朋友幫我揾荃灣區合格%最高的師傳呀? 因為我要硬性規定在荃灣區上車, 所以....仲search緊!

[ 本文章最後由 羊咩囝 於 08-1-15 00:33 編輯 ]

大宅

原文章由 atta 於 08-1-15 00:23 發表
羊咩囝
我睇左李健個web啦.死啦.我考培正道好似好難咁呀.雖然我經常係果頭接仔放學.就係咁先覺得...太多車喇.會唔會好難考架.
:-(

atta, 培正道-你要請教22182218, 佢第一次考果度肥左, 問吓又咩地方值得留意?

睇吓呢個网, 留意多d

http://www4.uwants.com/viewthread.php?tid=5467129&extra=page%3D1%26amp%3Bfilter%3Dtype%26amp%3Btypeid%3D750

[ 本文章最後由 羊咩囝 於 08-1-15 00:38 編輯 ]

男爵府

我就係之前睇過.而家就真係係度震喇.
睇怕.我都係要希生隻手之餘仲要希生多d金錢喇.快d開始學.補多幾個鐘先得喇!!!

你唔係決定左師傅喇.最後都係再搵過呀!!!

大宅

atta, 王師傳話我個期太遠期, 叫我遲d再找佢覆期! 所以暫時都未落實到任何野, 佢好似你所說, 鏗鏘派到边個就边個, 所以好公平咁話!

[ 本文章最後由 羊咩囝 於 08-1-15 00:54 編輯 ]

男爵府

Hello,

啱啱先見到呢個topic, 我聽日考培正呀, 好驚, 一d信心都無 

大宅

原文章由 elmolly 於 08-1-15 01:23 發表
Hello,

啱啱先見到呢個topic, 我聽日考培正道呀, 好驚, 一d信心都無 

elmolly, 見到呢個topic, 報吓料考成点呀? 你總共學左幾多個鐘同用咩野車種呀?

別墅

原文章由 羊咩囝 於 08-1-14 22:15 發表

佢真係同我去好多地方行架, 所以我對路面既環境都習慣o左, 多車, 快車, 整路...
我都希望一take過啦...

別墅

原文章由 atta 於 08-1-15 00:17 發表

shintung820
你個師傅都好好喎.同你去咁多地方行.
我想問你小朋友8月20日生日呀??

羊咩囝.
我今日打左去鏗鏘問.我話我有兩個師傅係朋友介紹.咁佢都係叫我搵譚師傅.但係佢叫我預左d時間比較難約.所以而家都心大心細 ...

atta,
係呀, 我個囡係8月20日生日架.
我見你同羊咩囝都為o左教車師傅而煩惱, 希望你地早日搵到個好既教車師傅啦.

別墅

原文章由 羊咩囝 於 08-1-15 00:49 發表
atta, 王師傳話我個期太遠期, 叫我遲d再找佢覆期! 所以暫時都未落實到任何野, 佢好似你所說, 鏗鏘派到边個就边個, 所以好公平咁話!

羊咩囝,
你有無問過鏗鏘個邊係咪跟梗一個師傅架, if not, 好易影響你表現架.

大宅

原文章由 ShinTung820 於 08-1-15 10:11 發表

atta,
係呀, 我個囡係8月20日生日架.
我見你同羊咩囝都為o左教車師傅而煩惱, 希望你地早日搵到個好既教車師傅啦.

其實d師傳好似唔係幾憂做咁, 個期遠d都話唔接住, 叫我過完新年先再覆期學車, 佢哋話咁早學無意思, 無謂浪費金錢, 所以落實唔到任何野, 攪到個人宜家都好唔踏實咁.

shinting820, 妳点分配時間學車? 大家都湊住細路仔, 我有点好奇問吓?

大宅

原文章由 ShinTung820 於 08-1-15 10:14 發表

羊咩囝,
你有無問過鏗鏘個邊係咪跟梗一個師傅架, if not, 好易影響你表現架.

童童媽, 佢哋都係一個師傳跟到尾, 如果唔啱都可以轉, 所以我都唔擔心. 只不过覺得一日未找到師傳, 一日都放不低件事咁囉.

別墅

原文章由 羊咩囝 於 08-1-15 10:20 發表

其實d師傳好似唔係幾憂做咁, 個期遠d都話唔接住, 叫我過完新年先再覆期學車, 佢哋話咁早學無意思, 無謂浪費金錢, 所以落實唔到任何野, 攪到個人宜家都好唔踏實咁.

shinting820, 妳点分配時間學車? 大家都湊住細 ...

羊咩囝,
我係11月8號考筆試, 路試就1月18日.
我11月尾先搵師傅, 我個師傅係朋友介紹, 佢跟佢一take過, 所以我一心都跟佢學, 我11月尾打比佢, 佢都話早, 佢話會12頭再約.
我自己既策略係留前鬥後, 我第一堂係14/12, 之後都係一個禮拜一堂, 係星期六下午學. 成個12月學o左6堂.
之後1月開始就每個禮拜三晚, 兩日夜晚,(因為要返工), 一日下午, 下午就一次過上3堂, 密集d, 個人會習慣d, 進步快d.
到o左呢個禮拜師傅話我得啦喎, 唔駛學o甘多, 只排o左今晚同星期四兩日比我學.
我計過, 學晒全課都係25堂. 即係19個鐘都無(45 mins 一堂), 但係d野又學晒啦喎, 所以唔駛一定要學幾多個鐘, 睇吓你自己既o者.
我自己就好大意, 成日唔記得放手掣就開車, 所以我自己會成日係個腦做模擬架駛,等自己可以記得
你4月1日先考, 其實真係可以2月尾開始先學, 一個禮拜兩堂, 到3月尾都26堂啦, 再睇吓到時情況係點, 無信心先加鐘都得.

首頁
56789...45

尾頁

跳至