少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆 BK_EDITOR 的帖子

亞囝由歲半開始學介片介到足兩歲半多, 期間時時都瀨尿話好驚, 初初佢好怕我會鬧佢, 就算瀨咗淨係大叫又cry, 我透過上BK吸收所有mum mum議見, 多番幾次鼓勵同教導一試再試, 也跟daddy一起學, 亞囝終於敢講vivi, 出街時亞囝仲唔要著片片添........, 依家好叻教婊弟一同vivi, 話比佢聽唔駛驚婊哥同姨媽响到不用怕wor !! 我要比十個 like 比 my son la ~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

我有一twins ( 龍鳳胎 ) 性格男比較細瞻, 女比較大瞻.....好醒目又好自我中心既小女孩, 起初一同返K1, 好多老師讃家姐好聽話又主動, 又肯幫老師分比同學仔工作紙與大家相處融合. 有一天朋友致電工公司急要人, 咁我就幫她, 我就返咗大概三,四日工, 就接到老師來電......家姐上堂好唔開心, 媽咪返工唔要我地....cry ! 咁我當然放工同家姐講, 媽媽返工前送咗妳地上校車, 放工番來同妳地做功課又同妳地玩, 都無離開過妳地, 我仲同家姐講妳仲要多的照顧細佬, 我講完後可能佢真係了解咗明白就每天都好開心同細佬一齊返學了 !!

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Just finished all primary interviews and let my daughter relax for a while. Every day, she need practice the piano, violin and dictation and I found her very tired indeed. Exams is coming after the Christmas holiday, intensive revision should be started now. Just doing the revision last night with her, I asked her to tell me what sort of things make her happy and sad, she told me many things make her feel very happy except one thing, was she always feel very tired of practicing for many and many times. After I heard this, I really feel very sorry for just a small girl in only 5 but already feel pressure, so sad!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

之前細路在歲半時,他開始知道邊個比較惡邊個比較易恰些,見到比較惡就好聽話,他一見到易恰些的人就會要抱在街行緊時會不想行有時試過發脾氣坐在地不行。之後便開始轉變對策對佢比較惡些,他不行就不理他當行到遠些少見冇人理他,他就死死氣便行。
由細開始不好太種他,如果唔係大過些就好難教。

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

有時真的要放手俾小朋友做事, 記的阿仔3歲時在公園玩那些可以攀爬的設施,我太過緊張怕他會跌倒, 唔俾他玩, 但有一日他爸爸叫我放手俾阿仔玩, 因他見到其他小朋友玩, 佢好想嘗試, 見阿仔成功地爬到上去臉上那份開心神情我好深刻記得呢! 小朋友有時要跌下先會成長啊

囝囝: 爸爸和媽媽希望你健康快樂成長

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

話說我個仔3歲幾,
成日問佢野,
佢諗都唔諗, 就話唔知,
我就會嘗試引導佢,
等佢自己諗多d.
然後想出答案.
雖然唔係次次成功,
但都好過直接話比佢聽答案啊!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

去年小囡二歲,在學校的聖誕Party上表演,本來彩排時好地地,點知上到台,見到爸爸在台下影相,即場,搞到即時要離場。
今年小囡又要上台表演,出發前我就同佢做好心理輔導,講明爸爸會在台下影相,媽咪亦會在台下為她鼓掌打氣,結果表演順利完畢,還向台下爸爸飛吻添。
我好感動,見到小朋友真係有好大轉變,係時候要同佢講道理了。
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

第一次入幼稚園,佢好驚,好唔捨得。我惟有同佢講0個到有好多朋友仔同你玩架~
但係第一日佢都喊餐死,
真係睇倒都心痛~~~
之後係不斷同佢講我唔會走呀,
一定準時接你呀,先慢慢習慣返學ja~~
之後都會同佢對功課0個d~
錯左同佢講唔緊要,
再同佢講唔好咁咁咁~~
令佢明白錯d咩野~~

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

話說阿仔大肌肉麻麻, 行上行落樓梯成日要人扶, 唔扶就會跌.
其實心理因素居多. 媽媽就鼓勵佢, "你大個仔啦, 識得自己行, 唔需要媽媽扶住".
最初放手比佢自己扶住扶手上落樓梯, 一段時間後, 發覺佢能自己扶住行得幾好.
就再鼓勵佢唔扶扶手, 初初都有跌, 媽媽會鼓勵佢" 跌左唔緊要, 最緊要識自己企番起身",
而家阿仔能夠自己行樓梯行得好好啦.

男爵府

2018復活節勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小兒2YR時開始戒片, 開始時是非常困難, 後來引入獎勵計劃, 過程變得順利。

最初是獎一粒小小糖果, 後來是獎貼紙, 再踏入穩定期時, 就口頭讚賞就OK啦

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大小姐比二小姐冇自信 , 所以有好多時候我都會比機會佢建立自信

例如:幫手摺衫 , 煮飯時幫手摘菜

亦會用二小姐講明呢d係指明係家姐做既

過左一個月左右 , 大小姐d自信多左仲touch左tim
好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

我大仔自細都非常怕水,沖涼時有一滴水彈左塊面到會鬼殺咁嘈。為左佢既身體著想同想佢有求生技能,於是係大仔4歲果年暑假比佢去學游水。

頭一個月...基本上係攬住我隻腳黎上,又怕陌生又怕水,我諗住行去池既另一邊坐低等佢啦,唔使一分鐘我已經聽到佢係池既另一邊喊得好淒涼.....

為免佢驚左直頭唔敢游,所以我都一直係個大太陽下陪住佢,係池邊鼓勵佢,不斷讚佢。但佢實在太怕水,個鼻掂到水就喊得好緊要,教練都叫我地停一排。

跟住因為天氣都開始凍,於是我停左游水,但每日沖涼就開盆水比佢一邊玩,一邊比佢練習。縱使我呢個在職媽媽放工之後既時間唔多,但為左佢著想,每日都用多5-10分鐘比佢玩住黎練習。由佢塊面唔可以掂水,進步到可以用花晒照頭淋3秒。期間又氹、又利誘、又講道理,咩招都出齊咁濟!

經過差唔多一年既練習,亦即係岩岩過左既暑假,呀仔終於都克服左對水既恐懼,不但可以潛晒成個頭入水 (超過10秒),仲係三堂之後可以唔用浮板踢水(未識換氣)游到5/6步咁遠。當時我真係開心到差D想喊!連教練都讚賞佢既進步!我地大家既努力都冇白費到,而家諗起都仲覺得好開心呀!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

阿囡(P1)平時黙書考試,我同溫習,會同佢講我們一齊努力,一齊加油。我會俾個訊息佢,遇到困難時我們一齊面對。始終阿囡P1都仲細,需要時間適應沉重的考試壓力。

平時有D字一定唔會講,例如果衰字。好反對D人叫自己個"衰仔/衰囡",我從來都唔會。

仲有個"死",我有個同事成日同個仔講,"俾你老豆知道你就死"、XX你就死,成日死死死,咁就真係唔好。

還有個蠢字,真係唔蠢都鬧到蠢啦!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

仔仔剛過兩歲
教他說自己的名字教了好幾個月
都係吾識講
因為他的名字太難發音
漸漸他便開始抗拒學習

一問他叫咩名就喊

後來我同他講不如 你同媽媽講你係邊個?
他答:我係小新
原來他吾識自己個全名

有時候學習都要換個方式去學習。

仔仔現在好有自信心去回答自己的名字

子爵府

陪月勳章

09年的春天上天送了一份大禮給我, 真的不敢相信自己肚裹有一個小BABY.

在懷中時所有的事都來得很容易, 生活上基本沒有變化, BABY回家時的確雞手鴨腳, 從來都沒有接觸過那麼小的人兒, 做什麼事都戰戰競競. 第一次餵奶, 換片, 洗浴, 掃風, 第一個月總算過渡. 可是做人爸媽怎會這麼客易? 隨時間的過去, 遇上了很多很多的困難, 自己的事業和各種問題上包括家僱, 家庭都和老公有意見分岐, 感情出現越來越大的裂痕, 而自己亦因此而有情緒病.

雖然BABY是意外來的, 而且一下只的確很難去處理媽媽這角色和所帶來的問題, 已經2年了, 事情好像沒有好起來, 我只是每天都跟自己說: 學習學習做人好老婆, 媽媽, 事業和自由生活是要放棄的

BABY今天有很多懂的事亦有很多要學習的事, 很快要上學了, 看見他有自己的意見和喜樂, 我很開心,很感謝天主之餘亦很憂心, 我不知道他喜不喜歡媽媽, 反正我做的很多都為了他, 爸爸是個自私的大孩子, 其實他很愛BABY, 只是每次我們吵架, 我都很怕讓BABY看見, 我怕他會以為我是壞人. 因為某程度上我對他和爸爸都很嚴, 原因是我不希望孩子像爸爸, 做一個被人寵壞的孩子, 只顧自己而不去照顧身邊人的感受.

當然這可不是一朝一夕的事, 而且要很堅持, 但我不會放棄, 好好和孩子一起去學習做好這個媽媽這角色, 希望BABY成為一個心地善良的人

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

上年四月初,我的兒子身為學校籃球隊的一分子,與十多個隊友到彩虹道室外籃球場進行學界(第三組別)的比賽。 我本人亦陪同兒子到那裹觀看八強賽事。比賽初段,兒子手風不太好,難入到球,不能為學校爭取較高分數,而且還被對手領先十多分。中場休息時,我不斷鼓勵他,激勵他,讓他發揮他的小宇宙。結果,在最後的一節,他與隊友發揮到應有的水準。最後險勝了對手幾分。

自此,我經常對我的兒子說,什麼事都要堅持到底,不可輕易放棄!!!

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

囝囝在2歲多時,

間中就指著他房內衣櫃頂,

說: 眼眼....口口....吖... 驚驚....吖....

我們不明因由,

直至3歲多,

他也如此的說"驚驚",

不敢單獨入內.

一天,

我們明白了,

他指的是櫃頂的行理箱,

他看到行理箱"手把位"是"口口",

"手把位"兩邊的"兩口釘"是"眼眼",

令他驚驚.

我們即時拉了行理箱下來,

讓他在有燈光下看清那只是行理箱,

講解一番,

鼓勵他用手摸摸它,

又放回原位,

關燈,

與他一同入房再看看,

讓他知道,

那只是一個行理箱,

讓他知道,

這是他的家/房,

有天父,爸媽在身邊,

不用怕.

我們花時不斷的重復去提醒他,

令他心安了不少.

男爵府

親子達人勳章

回覆 Oceanus 的帖子

Last time I bought my three years old boy to a speech competition. He got no prize and tell me at the spot he ant to have a price, then he cried when I told him this time he has not win cause he forgot the gesture and speak too softly. Then I counsel him and ask him what makes other people win? It is bacause of their hard work at home to practice and practice . Since then he became very keen to practice with me the speech at home almost every day. for 15 min to 1/2 hour. Of course utimately he manages to get some award out of his effort. More than that, he is more interested in speech now than before He got the lesson that if he pay the effort, than somehow he will get return.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

有一天, 收到工人電話, 說囝囝哭著說不要返學, 細問之下原來學校要練習園會的舞蹈表演, 可能老師曾經說過囝囝沒有專心練習, 所以跳得不好, 囝囝因為這樣而一直耿耿於懷, 不敢再跳舞。我知道後一方面致電老師著她多加留意, 另一方面和囝囝溝通。我和他說, 每個人在社會都有責任, 我和爸爸的責任是工作養家照顧家庭, 而小朋友的責任則是讀書。當天放學後囝囝和我說, 聽了我的話之後有信心和用心學跳舞了, 老師亦都說他有進步呢。至於表演當然也成功了。

大宅

畀面勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我女兒現在2歲半大 , 日常生活中一些簡單細節已經好大考驗. 做得好我們會給予女兒讚賞 , 做得差我們更加給予鼓勵同支持. 因為我門明白到責罵只會令小朋友漸漸失去自信.
以訓練她自行石級為例 , 起初是害怕的 , 但我們會從旁鼓勵 , 每當步上一級都會給予掌聲作支持. 當她趺會給予安慰. 現在她會覺得上落石級是一個很好的玩意 !

首頁

尾頁

跳至