跳至

首頁

尾頁

大宅

為左兩個小朋友將來發展! 希望搵多條出路, 想問下我地一家夠唔夠條件移民NZ???

工作及學歷: 我地冇去過任何地方讀書工作, 我做HR, 學歷有HI DIP, 做左十幾年. 英文程度都係工作累積及溝通到
老公就做水電室內設計老闆, 自己由學師做起, 亦有十幾年經驗, 有水電畢業證書, 亦有齊水電牌及小型工程LISCENSE

資產方面: 係香港有物業, 但仍供緊, 如果賣左佢加埋股票, 應該都2-300萬左右

我睇過我老公行業, 做水喉或電工都可申請技術移民, 而且係緊缺行業, 年齡37, 分數都仲算高分, 但英文對佢黎講應該有少少難度, 可能要做SKILL ASSESSMENT. 我知配偶考英文都可以加分, 佢去到亦都可能要考過哂LICENSE, 小朋友都仲好細2-3歲, 如果可以過去, 我諗我唔做野要全職湊. 聽講NZ技工人工都幾好, 如果佢一個人做野, 夠唔夠養活一家四口?

我地都試過問過AGENT, 佢係叫我地考左IELTS先, 佢只係話英文6分就可以, 但唔知係考GENERAL / ACADEMIC? 個AGENT亦講過老公公司營業額一年有300萬左右可以攪創業移民試下. 不過我地儘量都想用技術移民比較好D. 如果可以我係唔想搵AGENT去做, 但唔知由邊度入手攪好, 亦唔知自己有冇資格申請.

請問有冇過來人可以分享下經驗??

大宅

回覆:mslala 的帖子

妳可以上網search jack liu的blog,雖然係簡體字,佢個到有好多資料

洋房

DIY申請不難,如果你自己計過夠分的話,先考左IELTS(General)就可入EOI,IELTS平均分6.5即可。我自己用IT申請的所以對水電行業唔清楚,你可以參考以下資料。

技術移民自行計分(紐西蘭)
http://www.jack-liu.com/PointCheck/

紐西蘭技術移民流程
http://www.jack-liu.com/post-56.html

長期緊缺職業清單
http://skillshortages.immigration.govt.nz

大宅

johnychan 發表於 16-6-2 17:15
DIY申請不難,如果你自己計過夠分的話,先考左IELTS(General)就可入EOI,IELTS平均分6.5即可。我自己用IT申 ...

唔好意思,路過見到一問......如果我用會計技術移民,請問要幾分先可以申請架?

大宅

引用:Quote:johnychan+發表於+16-6-2+17:15+DIY

原帖由 sekingdom 於 16-06-28 發表
唔好意思,路過見到一問......如果我用會計技術移民,請問要幾分先可以申請架?
...
會計,今年5月已經唔係技術移民的list

大宅

Yukiruirui888 發表於 16-6-29 13:53
會計,今年5月已經唔係技術移民的list

Thanks! 咁我可以唔使考慮NZ了!

別墅

johnychan 發表於 16-6-2 17:15
DIY申請不難,如果你自己計過夠分的話,先考左IELTS(General)就可入EOI,IELTS平均分6.5即可。我自己用IT申 ...

請問你最後攞到Work To Residence (9mths) 定 Residence VISA?

洋房

回覆 mspaint 的帖子

攞到Residence VISA

別墅

johnychan 發表於 16-11-8 18:24

攞到Residence VISA
Congratulations!
請問你做certified copy時係咪去民政署做的?
還是出去搵律師,會計師或醫生做?
唔該哂

洋房

Thanks[size=26.3603px]我揾律師搞,移民局不接受民政處的certified copy

別墅

johnychan 發表於 16-11-9 08:26

Thanks我揾律師搞,移民局不接受民政處的certified copy
thanks~
請問係咪每張計... 咁咪好甘?

洋房

是,你預幾千元左右,你揾搵走冇相熟律師幫你搞。

別墅

johnychan 發表於 16-11-10 10:04

是,你預幾千元左右,你揾搵走冇相熟律師幫你搞。
ooo... thx thx ...

大宅

回覆 johnychan 的帖子

hello, 想請問你入申請時有job offer了嗎?
我和先生應該有145分, 但offshore難申請工作, 只能攞到work to visa. 唔該你!

大宅

babycatrina 發表於 16-11-16 11:55
回覆 johnychan 的帖子

hello, 想請問你入申請時有job offer了嗎?

最新的移民分數要160分,低於160係等於無機會了,以前唔到140都有機會批work VISA,依家無了

水晶宮

賣左屋二三百萬,去幾年攞唔到PR的話返唔到轉頭,到時仲傍徨,有點冒險⋯⋯睇你case,唔使搵中介,自己用旅遊簽證去讀語言學校(約三四百紐紙一個禮拜學費)老公點都要過語言關,做裝修大部分要證書,所以要進修技術課程攞證書,再要有人請,一兩年之後可申請PR
少奶奶的身份,丫頭的命...

洋房

回覆 babycatrina 的帖子

我係offshore冇job offer去申請的。但好似Yuki禁講政策已改,同樣情況要160分先可被選。所以你個case暫時應該冇可能的。

大宅

Yukiruirui888 發表於 16-11-21 14:07
最新的移民分數要160分,低於160係等於無機會了,以前唔到140都有機會批work VISA,依家無了
...

多謝回覆

想問有160分會直接批resident visa還是都係work visa? Thanks!

大宅

johnychan 發表於 16-12-8 05:20
回覆 babycatrina 的帖子

我係offshore冇job offer去申請的。但好似Yuki禁講政策已改,同樣情況要160分先 ...

Thanks!

其實我先生都係做it, 不過係偏向it management個邊,唔係太technical,但已在it 行業十幾年, job title有engineer個名, 但佢個degree唔算係100% computer engineering or it
所以我無計佢學歷分,如果計埋可能有160分

我先生好hesitate offshore揾工,而且小孩還好細,所以我地好慢手腳

複式洋房

babycatrina 發表於 17-1-19 14:35
Thanks!

其實我先生都係做it, 不過係偏向it management個邊,唔係太technical,但已在it 行業十幾年, job ...

如果唔係offshore,行onshore即係搵左份工過去做住先至申請Skill immigration?

我反而好怕要行onshore,因為好似風險好大,就算俾你真係搵到份工過去做,都唔知道最終結果係唔係一定會批?所要遲咗而家份工去行onshore風險好似好大

而且行onshore一係就一家大細一齊過去,咁樣老婆就要辭埋份工過去,風險就更加大。一係就自己一個人過去先,咁就要家庭分離仲慘!

定係會唔會係我理解錯咗?

首頁

尾頁

跳至