跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2005年5月媽咪會(Part 2)

媽咪名---出生日期/第幾胎---仔/女
1)Davie---2/4 (1st)---
2)小谷---24/4 (1st)---
3)YanYeeMaMa---25/4 (2nd)---
4)happy@happy---26/4 (1st)---
5)corinnax---28/4 (1st)------周芯悅---2.91kg
6)zukina---28/4 (2nd)------黃倚翹---2.905kg
7)cacatmama---30/4 (1st)---
8)貝拉---30/4 (1st)---
9)iriswk---2/5 (1st)------5.6 lbs
10)Jannlly---2/5 (1st)---
11)keroo---3/5 (1st)------3.1kg
12)may6200---3/5 (1st)------7.5lbs
13)KK'baby---4/5 (1st)---
14)Angelyho---4/5 (2nd)---
15)snoopy88---5/5 (1st)------
16)luckybaby---5/5 (2nd)------3.89kg
17)EliseMa---6/5 (1st)------Elise
18)sssor---8/5 (1st)------7 lbs
19)Fannylok---8/5 (1st)------7.6lbs
20)Annie&啟園---10/5 (1st)---
21)TwoTwo---10/5---
22)kitsumyuen---11/5 (1st)------8.1lbs
23)hellora---11/5 (1st)------7lbs15oz
24)kittypo---12/5 (1st)------2.63kg
25)kcpak---13/5 (1st)------1.145kg
26)Iriswy---13/5 (1st)---
27)牛牛媽---13/5 (1st)---
28)shan861028---13/5 (1st)------2.95kg
29)angelhair---14/5 (1st)------3.1kg
30)Monkeymei---18/5 (1st)------7lbs
31)沙沙---18/5 (2nd)------3.34kg
32)bunnyhair---18/5 (2nd)------3.15kg
33)smallfish123---19/5 (1st)------3.15kg
34)moomin-bb---19/5 (1st)------6磅7安士---小欣子
35)Christy---20/5 (1st)------7lbs5oz
36)Cindymak---20/5 (1st)------3.14kg
37)澄澄媽媽---20/5 (2nd)---
38)wing1206---20/5 (3rd)------7.6lbs
39)carollung---21/5 (1st)-------3.57kg
40)melodyLeung---22/5 (1st)------3.2kg
41)技安---22/5 (1st)------3.13kg
42)joannelai930---22/5------crystal
43)fushia---22/5---
44)louise&ken---22/5 (2nd)------3.08kg
45)tintingai---23/5 (1st)------3.170kg
46)cherry07310614---23/5 (2nd)---
47)beautyshirley---23/5---3.36kg
48)manchan716---24/5 (1st)------3.67kg
49)mimichong---25/5------3.12kg
50)Ivy.CL---25/5 (2nd)---
51)cathymom---26/5 (1st)------3.15kg
52)jk923---26/5 (2nd)------3.49kg
53)^o^---27/5 (2nd)------3.43kg
54)Esther720---28/5 (1st)------3.395kg
55)MybabySharen---28/5 (1st)---
56)Mone---28/5 (2nd)------7.5lbs
57)Deborah---28/5 (3rd)------Johanan
58)deewindou---31/5---
59)forty+---6/6 (2nd)------4.09kg

媽咪名---預產期/第幾胎---仔/女---邊到生---邊個醫生
1)JJBaby---3/5 (1st)------威爾斯---龔羽一
2)PW530---4/5 (1st)------浸會---林靜鴻
3)PinkyBeBe---4/5 (1st)------楊澤鏘/除靜文/林勇行/贊育
4)hkmonica---4/5 (1st)---
5)ybyb---5/5 (1st)------屯門醫院---屯門健康院
6)kakamimi---5/5 (2nd)
7)shirley_cyy---6/5 (2nd)------浸會---吳國光
8)roostermum---10/5(1st)------東區/法國---余啟文
9)Rondan---18/5 (2nd)------瑪麗
10)Shopgirl2004---19/5 (1st)------未知(諗住開刀)---梁淑德
11)milly_lau---24/5------法國---尤漢維醫生
12)Banmama---25/5 (1st)---
13)羊咩---28/5 (1st)

綱上產前講座

實用資料:
(1)免費奶粉大部份不是入會攞的, 要問私家診所姑娘攞介紹form with doctor chop (惠氏, A+, 雅培, 雪印)
入會攞的應該有(a) 美樂寶媽咪會, (b) 美素佳兒會
(2) 尿片方面 :健力仕、Fitti、 Hello baby 交form 都會有Newborn 一包
(3) Pampers, 亨氏果汁, 有coupon
(4) Nestle BBClub 我個case, 入咗會要問姑娘先有, 唔知有冇doctor form
(5)瑞士寶寶樂天會, 寄回郵信封去有試用裝
其他冇提既, 都可以唔駛入會
(6) Pampers Label 去chichico 買指定玩具享有半價
(7) Pampers Card 入荷花會免費半年會藉

著數篇:
(1) 買Chichico用品, 好多時Apply Daily(蘋果日報)副刊 都有, 要撞彩留意
(2) Mother Care 入去填張form, 有$50 coupon 稍後寄番比您, 買滿$300可用
(3) 教協田園圗書坊, 專賣有關教育, 育兒書籍, 係旺角好望角大廈 (不過一定要持教協証) Tel : 2374 2374
(4) Crown Book Shop 又係成間都賣育兒, 教育書籍, 尤其bb硬皮書$10, $20 each, 商務閒閒地都要$60-$70蚊
(5) 親親小寶益智兒童玩具坊, Tel : 28852210
(6) 麥當勞咭會費$20, 以後每惠顧套餐有優惠 (如:升級加大裝)
(7) 每年bb Expor, or 荷花展,過期雜誌如媽媽寶寶,學前教育,Parents等, 都會特價發售,平均約$15-$25不等,買10本以上@10一本
(8) 平時學前教育入面有一版9張免費索取醒目仔禮包, 隔一段時間去荷花換一本免費過期既學前教育(update 既$38一本)
(9) 平時學前教育入面有荷花cash coupon $20, 買滿$200可用,(不過佢d野比出面貴)
(10) 美國冒險樂園咭,bb大個實有機會用
(11) 玩具反豆城咭可儲分,都有好多Fisher Price既益智嬰幼兒玩具
(12) 快圖美曬8R大相有姆姳公仔相紙做框,曬滿50張4R + $21有一張
(13) 依家兩間超市、Manning、Watson個個星期都減價戰,請自行多留意自由報料
(14) 雀巢米糊 $5, $10 coupon , 問診所姑娘攞sample, 入面就有啦,您都擁有同等榷益,唔駛同人交換的

信用咭優惠篇:
(1) 永隆銀行BeBe Dream咭, 送$200 Be Be Dream coupon, 買滿$250, 可一次過用哂4張,簽滿7000分,12月底前,可以積分換扭扭車一部,唔駛加錢,大人細路都啱玩
(2) 大新銀行快圖美咭, 送4張$50 coupon, 可用作曬大相之用,超過$50就用得 (因4R曬相已特價,故不能同時使用優惠)
(3) 大華銀行UOB Family 咭送Mother care coupon, 貴賓日仲有7折優惠 (等同VIP)
(4) 大新銀行Kiss Kiss Club 都有好多小朋友優惠,PoPi 童裝85折(正貨)
(5) 豐明銀行Chicken Duck 咭送10張 $100 coupon, 滿$500可用一張
(6) 中銀咭迎新送18,000分, 滿20,000分可換百隹,惠康,manning, Waton任何一間既$100 coupon 一張
(7) Compass 咭唔清楚,只知有cash dollar, 因小去Watson 買野,渣打Options Manning咭, 每月第一個星期二購物有9折(最高優惠$100)

嬰兒護理篇:
(1) BB skin 唔靚,初生1-2月唔適宜搽任何藥膏,0係藥房買 $5 金銀菊(可分3-5次用)煲水,d 菊花水用來幫bb抹面,可除奶癬,令BB skin 滑滑
(2) 俄羅納英雪花膏真係唔錯 (for my baby),其他牌子較多人用既有QV Cream, Mustela cream, Seba 等
購物篇:(奶品,教育用品)
(A) 護協 (可携帶惠氏咭�雀巢咭), 訂部份牌子奶粉有特價
九龍佐敦白加士街25-27 號慶雲商業大廈2/F, Tel : 2314 6925
Mon-Fri 10:30am-7:00 pm
Sat 10:30am-4:00pm
Sun, Holiday CLOSE
(B) 教協 (書籍, 文儀用品)
香港區-灣仔堅拿道天橋
九龍區-唔清楚
(C) 新華嬰兒用品中心 (旺角)
Room 3, 1/F & 11/F, Kai yue Building 2C Argyle Street, Mongkok, (mtr Gate C2, C4)
Tel : 23951345, 23091960
【好多媽咪鍾意去買BB車】
(D) CityBaby 康嬰之城
九龍油庥地彌敦道430-436號 彌敦商務大廈5字樓C室 (mtr C出口, 中央郵局對面,ICAC樓上)
(E) Baby Mart  
長沙灣, 因為我住港島區, 所以冇留意詳細地址
【附近工作既媽咪通常去買糊仔、嘉寶、享氏果汁】

日本奶粉篇:
4隻主要牌子 (明治,雪印,和光堂,森永)約@$180-$200訂貨
細仔奶粉 (0-9月適用) 大仔奶粉 (9 months -3yrs 適用)
永恆倉電話 : 2556 7787 (每次可訂4罐,另可能送10條方便裝)

BB衫仔篇 � BB衫開倉篇(因在新界, 我全部未去過, 比唔到意見):除指定牌子外,
(a) 小頑童童裝出口店 (貨版)
葵芳葵涌廣場2樓 C137

b) 葵涌鍾意恆勝中心 12/F 1206室,有mothercare, adams, cartor等牌子
只開星期四至六, Tel : 2612 1213 ( Kwai Fong Mtr Gate C)
Thur-Fri 11:00-4:00pm
Sat 11:00-3pm
(c) 觀塘開源道HSBC轉入地鋪
   只開星期一至星期五 (Lunch Hour)(12:30-2:30pm / 1:00- 2:00pm) not sure
(有Gap T-shirt, Espirt 剪牌童裝)
(d) 九龍青山道680 號時裕中心8樓E室 
   Tel : 2398 9603
(e) Factory Outlet 得番銅鑼灣糖街H3 銅鑼灣商業大廈6樓602 B室(mtr E 出口) 
   Tel : 28904110
(f) 花園街都好多靚BB衫好抵著, 不過要有心機揀  (因為唔集中)
(g) 赤柱都有幾檔賣BB 衫既outlet
(h) 中環利源東街有2間 (名唔記得)

玩具篇:
(1) BB學爬膠地墊 - 大塊,相等於ABC墊4塊,but quality 一般 $39.9
(北角春秧街近7-11, 荃灣廣場,元朗合益廣場d 橫街)
(2) 筲箕灣亞公岩道駢昇工業大廈1/F
(Mattel 牌子玩具, 每年有2-3次開倉,有 Barbie, Fisher Price 櫥房仔等,低至2折)
(3) 青衣玩具開倉, 青衣長達路14-20號偉力工業大廈A座7字樓

幼稚園篇 :(網站only)
(1) http://embhsc.hkedcity.net/kindergarten
(2) http://www.gracefulhands.com
(3) http://www.hkedcity.net/school/psp/network/
(4) 申請政府幼稚園學費減免

沙龍BB篇:( Studio Photography)
(a) Baby House (TST, Tel: 2317 1298)
Quote fm other mom "$780/一筒film = 36 pcs.(彩色, 4R, 有相底), 黑白$490/半筒, 記住話你係BK mama, 可免$380拍攝費."
(b) BB Cute (Baby Cute) Studio
Flat A, 9/F, Kim Sing Com Building , 124-126 Castle Peak Road, Kowloon
Tel : 2720 8938

預防針篇:
除健康院安排既, 水痘針可按各人需要考慮於私家診所注射($400-$700 不等)

好書推介篇(適合打算製定BB教育方針前必看讀物):
(1) 十九歲的孿生博士
(2) 好媽媽慢慢來 (申宜真-韓國譯本)
(3) 媽媽不要哭 (鄧靄霖)

珍珠宮

Re: 2005年5月媽咪會(Part 2)

Click here to go back to old page:
[size=large]預產期2005年5月既媽咪入黎啦

bb食譜

肉類: 肉片 / 牛肉 / 魚 / 鴨腎 / 鴨心 / 雞肉
蔬菜: 冬瓜 / 節瓜 / 蕃茄 / 紅蘿蔔 / 木瓜 / 菜心 / 菠菜 / 南瓜
另類: 雞蛋 / 芝士 / 蜜棗 / 淮山 / 龍牙百合 (黃色O既, 未漂過果種)

我煲過一次淮山粥仔, 不過我個仔就唔多鐘意食. 所以冇再煲, 如果你想煲淮山粥仔, 可以用野山淮山(黃色), 磨成粉, 一匙羹淮山粉,凍水連米一同落, 煲好就食得.

蜜棗粥仔, 一至兩粒蜜棗, 洗乾淨, 凍水同米一齊落, (食味架咋, 蜜棗唔駛俾bb食), 煲好就食得. 呢味粥仔可以去痰火, 如果bb 岩岩起啖又或者傷風尾有幾聲痰聲, 食呢味都幾好. 亦都可以加入龍牙百合,先洗一洗D百合,然後浸佢半個鐘與蜜棗同下

雞蛋粥仔, 可以配一d蔬菜, 六個月大o既bb 只可以食蛋黃, 九個月之後先可以試食蛋白. 先將雞蛋烚熟, 去殼去蛋白, mashed 左d 蛋黃, 到d粥仔差唔多煲好, 就加入蛋黃. 九個月大之後, 可以先用四分之一隻蛋白, 加入蛋黃, 攪云, 到粥仔差不多煮好, 就可以加入準備好D雞蛋, 再煮, d蛋花都熟哂就食得架喇.

芝士, 都係九個月大之後先開始試, 煲好左o既粥仔 (肉類加菜o既粥仔), 加入一粒笑牛牌芝士 (原味), d 芝士會溶入d粥仔到o既. 又食得喇.

鴨腎 同 鴨心都有去奶積o既功效, 又係食味唔食材料o既, 洗鴨腎要去哂d黃衣, 洗鴨心要去哂d血, 用鹽黎洗就最好架喇.記住要過清哂d鹽喎
菠菜魚肉粥做法好簡單,首先將魚蒸熟,去骨後將魚肉整碎,
至於菠菜只要葉,切碎,待粥差唔多滾就落菠菜,滾一陣就得o勒,
最後落埋d魚肉就食得!

我之前叫菲傭將d紅蘿蔔切粒、蒸熟、整蓉, 然之後等d粥差唔多得就加落去, 但菲傭話多功夫, 咁佢將舊生紅蘿蔔刨碎, 之後d粥ok前30分鐘直接加落d粥度, 我想問吓邊個方法好d呢???

另外, 如果整波菜粥, 應該將d菜烚熟先切碎, 還是切碎再加落d粥度呢???

little_cy: 咁你個bb對蛋白冇過敏啦, 至於用蕃薯黎煲粥仔, 買黃心果隻蕃薯, 去皮洗乾淨, 切粒粒, 水滾放落去, 粥仔煲好, d蕃薯就林哂架喇, 用spoon都可以整碎佢俾bb食囉, 其實你bb都11個月大啦, 出左牙仔未呀, 出左牙仔就唔駛再用spoon 整碎d蕃薯架喇, 佢應該可以自己"趙趙下"架喇

enoch_mom: 你要停左d蛋白先, 打一歲針要通知醫生bb有呢個情況. 你bb只係個身起紅點點, 大個仔d可以再試啦, 過左兩歲先, 一次俾四份之一隻蛋白好喇, 唔好咁多, 大個仔d應該會冇問題架喇, 如果連咀都腫埋就慘d喇, 可能一生都唔可以食蛋白呢.

紫色o既蕃薯要黎燴架喎,我自己就未整過俾豬寶寶食喇, 好似芋頭咁, 應該未夠兩歲都唔俾佢食架, 而且我係follow 返 yellow fruit先,然後先至green vegetables. 我唔敢話得唔得, 不過都係幾蚊雞o者,唔好博啦.

蕃薯本身都好甜架喇, 唔駛再落其他材料, 如果你聽朝趕唔切再買過,屋企實有蜜棗架, 整住蜜棗粥仔俾bb食先囉.

牙仔中間有gap都好正常架喎, 到佢出多d牙就會埋返d架喇, 唔駛擔心.

Re: 問: 關於菜蓉
我BB7個月開始食.我先用深綠色蔬菜(菜芯,菠菜,西蘭花)磨茸.粥差不多煮好,之後放落D粥到一齊滾.(但記住菜放落粥後唔可以煲好耐.因為一來D菜既維他命無晒,二來變黃).

4- 24 個月建議餵哺時間表

4個月大
早上 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
早點 – ½-2湯匙嬰兒米粉
正午 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
午點 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
晚上 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
睡前 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士

5個月大
早上 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
早點 – 1安士果汁, 2-3湯匙嬰兒米粉, 1湯匙菜茸
正午 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
午點 – ½ -1湯匙生果茸, 母乳或嬰兒奶粉6-7安士
晚上 – 2-3湯匙嬰兒米粉, 1湯匙菜茸, 母乳或嬰兒奶粉6-7安士
睡前 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士

6-8 個月大
早上 – 母乳或高蛋白奶粉 6-7 安士
早點 – 2安士果汁,1/4 –1/2 隻熟雞蛋黃
正午 – ½-2/3 碗嬰兒米粉/麥粉或粥
午點 – 高蛋白奶粉6-7安士
晚上 – ½ - 2/3 碗嬰兒米粉/麥粉, 1-3茶匙魚/肉茸, 1.5-2湯匙菜茸, 2安士果汁
睡前 – 母乳或高蛋白奶粉 6-7 安士

9-12個月大
早上 – 高蛋白奶粉 7 安士
早點 – 2-4安士果汁,1隻熟雞蛋黃, ¼ - ½ 片麵包
正午 – 2/3 - 1 碗嬰兒米粉/麥粉或粥,1-3茶匙魚/肉茸, 2-3湯匙碎菜, ½ 碗生果粒
午點 – 高蛋白奶粉7安士, ¼ -1/2 片麵包
晚上 – 2/3 -1 碗粥, 2 湯匙魚/肉茸, 2-3 湯匙碎菜, ¼ -1/2 碗生果粒
睡前 – 母乳或高蛋白奶粉 7 安士

13-24個月大
早上 – 高蛋白奶粉 或助長奶粉7 安士
早點 – 4安士果汁,1隻熟雞蛋黃, ½ - 1 片麵包
正午 – 2/3 - 1 碗軟飯, 3-4安士魚肉/碎肉, 1/3 碗短條蔬菜, ½ 個生果
午點 – 高蛋白奶粉或助長奶粉7安士, ½-1 片麵包
晚上 – 1 碗軟飯, ¾- 1 ½ 安士魚肉/碎肉, ½ 碗短條蔬菜, ½ 個生果
睡前 – 高蛋白奶粉或助長奶粉 7 安士
5-days rule - 因為你未知bb對咩食物有過敏, 所以我地唔會"天天新款"架嚮岩岩食solid food o既時間, 通常就係同一樣食物, 每天食一次 for 5 consecutive days. 同時每天都要check下bb o既大便係唔係軟軟地, 皮膚有冇問題, 如果以上兩個情況都合格, 咁就証明左佢對果樣食物冇過敏喇.

meal time - 通常俾bb食糊仔, 都係會在中午/下午, 因為呢個時間bb係最精神o既.

用具 - 當然係匙羹啦, 不過唔係硬果種, 係軟膠做o既匙羹, bb一向都係食流質, 唔習慣有d硬野塞入個口架, 用軟膠做o既匙羹, 成功機會就比較大.

yellow fruit - 試完糊仔, 又想加d材料喇, 咁就要由"黃色o既蔬果"開始, 因為過敏o既機會比較低, 而且帶有少少甜味, bb亦都容易接受.

粥仔 - 到bb試左一定o既蔬果, 咁知道佢冇咩過敏喇, 咪可以試粥仔囉, 如果唔係你都唔知可以用咩材料啦, 係咪!

你有問題o既, 可以call我, 我會在你pm 留低手提電話架喇!努力!!

p.s. 我都想寫個餐單for different age group, 可惜我真係未夠資格呢, 豬寶寶先得果一歲人仔, 到佢大d啦,我會試下o既!

別墅

part 2 我第一個報名....^_^

別墅

頭痛啦!原本今日去廣華登記,但因為分左地區唔收呀!而家都唔知去邊好........

複式洋房

Hi all,

我都係出年五月份o既新手媽咪呀!!! 我預產期係出年5月7日. 同大家o既小差唔多!!!

複式洋房

澄澄媽媽:

係呀, 而家廣華分o左區, 你住邊區呀?? 附近會唔會其他醫院可供選擇??

別墅

我住牛頭角,附近得聯合,但好多人都話聯合唔好.而且我第一胎都係廣華生.第二胎想係番廉華

複式洋房

澄澄媽媽,

其實好怪o架!!! 廣華d姑娘都只係口頭問下你住邊度, 再填番個地址, 又唔駛住址証明喎, 或者你有冇親戚朋友住果頭可以住個地址俾你呀?? 因為佢包括o既範圍都幾大o架, 連大嶼山都包.....

珍珠宮

Hi Happy@happy:

你個b係仔定女呀?會係邊到生呢?睇邊個醫生?

我幫你加個名落個list到丫.

大宅

^o^,

見你d info bb 會5月18日開刀, 係因為果日好日? 擇日生? 咁咪會早左2個week 囉?

複式洋房

^o^,

唔該晒你呀, 咁你幫我加個名上去丫!!

我都未知係仔定女呀!!! 我而家私家就o係東英睇洗世源醫生, 醫生話要四個月左右先知喎, 我都好心急......知道o左可以拿拿聲走去買d好得意o既bb用品嘛!!! 至於政府醫院我就登記o左廣華, 下星期第一次去檢查.

初步打算o係浸會生呀!! 唔知有冇媽咪o係過浸會生可以俾d意見呢??? 定抑或法國好d呢??? join唔join package好呀?? 原來生bb真係好多o野要諗o架!!

大宅

^O^
Thank you 你幫我地move黎呢度。

LamMa,
Sorry to hear about your news....
你要好好補重身體.我地所有bk媽咪咪都會支持你架!

珍珠宮

cathymom:
5月18唔知係咪好日,但通常開刀會在預產期2星期進行,如太遲驚bb會早出世.其實有37週就代表足月了.但而家可能會遲一日,因5月18係我老板的結婚週年紀念日,唔想小b同佢地一日出世呢! :mrgreen:

happy@happy:
唔記得問你你個預產期係幾時添?

我第一胎在法國生,冇join package,因之前問過話唔好join因好多藥未必用得著.埋單比$26,5xx(包醫院手術室費,雜費,bb護理費,醫生接生費及麻醉師費+產房笑氣費).浸會比法國貴少少,但好似係全港出生率最高的私家醫院.

子爵府

happy@happy.....妳下星期幾去廣華呀?我都係喎,星期四上午9點!

複式洋房

^o^,

我個預產期係出年5月9日.

咁你上一胎係順產定開刀o架?? 兩萬幾都ok喎!! 我而家就係諗緊去法國好定浸會好, 我想自己生又怕痛喎!!! 我真係蛇"que" ?-(

複式洋房

WongMing 寫道:
happy@happy.....妳下星期幾去廣華呀?我都係喎,星期四上午9點!

我係下星期二上晝10:30呀!! 唔知要檢查幾耐o架呢?? 你第幾次去廣華檢查呀? 我第一次咋!!

珍珠宮

cindymak:
唔好客氣,反正我好得閑.

加左你d資料喇.

我上一胎試順產,但開到7度開唔到,結果要開刀.
我覺得開到7度已經好痛,10度真係唔敢想像.但如果可以順產的話就順產好d,可以快d復完同早d補身(如唔餵人奶的話).
但我因第一胎係開刀,所以第二胎都照開刀.而家諗緊去唔去瑪麗生.

複式洋房

^o^,

我噚日睇過法國個package, 入面話生之前要決定順產定開刀, 如果揀順產而又生唔到o既話, 就自動轉做開刀package, 仲要收附加費好似$2000, 係呢, 你上一胎係幾時生o架??

莫講話開到七度頂唔順喇, 我咁鬼怕痛, 我驚七度都捱唔呀!! 所以我想o係私家醫院生o既原因, 就係驚自己生唔到都可以即時開刀嘛!!! 如果o係政府醫院我真係驚痛到自己都唔識生呀!!

珍珠宮

我第一胎係2002年10月生的.

係政府醫院生都應該可以用無痛分娩嫁.

民房

HI,

ONIONKP 報到 , 開刀 , 預產期30/5 , 未知仔定囡 , 聖保綠醫院 , 方辛生醫生.

首頁

尾頁

跳至