跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

早晨呀﹗

無論妳係第一胎定係經驗媽咪, 年青或成熟媽咪, 係呢段懷孕日子, 希望可以係呢度同大家閒話家常, 交流一下啦﹗

男爵府

好媽媽勳章

介紹下先, 我係第一胎, 以前做過兩次水瘤手術, 只餘下一面的卵巢輸卵管可以function到, 經過了整整一年的等待, 終於 .... 所以既緊張又開心呢﹗

要過埋國慶先做第一次產檢, 仲有好長的時間, 都有點擔心, 又心急呀﹗

男爵府

hello, 我係第二胎媽媽, 大仔4歲啦!

呢胎未bingo之前, 我已經小X左兩次, 而呢兩日又有小小
流啡, 不過就唔係好多, 星期六睇左中醫, 有食安胎藥, 所以而家好擔心, 希望可以順利留係呢到啦!!

我應該4w2d, 都打算 2 Oct先睇第一次產檢!!

男爵府

好媽媽勳章

咁有無請假係屋企瞓床呀?多休息呀﹗阿仔有無人幫手睇住?等你可以休息下...

始終都仲係早, 個胎未穩定... 我就因為做過手術, 最擔心係宮外孕...... 所以好想快啲到檢查的日子, 咁就安心啲...

原帖由 kerrykevin 於 10-9-20 11:27 發表
hello, 我係第二胎媽媽, 大仔4歲啦!

呢胎未bingo之前, 我已經小X左兩次, 而呢兩日又有小小
流啡, 不過就唔係好多, 星期六睇左中醫, 有食安胎藥, 所以而家好擔心, 希望可以順利留係呢到啦!!

我應該4w2d, 都打算 2 O ...

男爵府

原帖由 daisylhn 於 10-9-20 11:37 AM 發表
咁有無請假係屋企瞓床呀?多休息呀﹗阿仔有無人幫手睇住?等你可以休息下...

始終都仲係早, 個胎未穩定... 我就因為做過手術, 最擔心係宮外孕...... 所以好想快啲到檢查的日子, 咁就安心啲...

...

我無請假呀, 因為上個月小X已經請左一個星期假 (<-- 係呀, 上個月的事), 雖然o個次我上司無乜野, 同事方面我只係話我工人整到腳, 無人知的, 如果今個月又咁, 真係唔知點好!!

不過我呢個星期五一早已經請左假, 本來打算搵地方玩下, 而家可以係屋企休息!

我工作都係坐office, 無咩事可以唔洗行來行去, 所以應該OK!

阿仔有工人幫手, 但沖涼一向都係我同老公幫佢沖, 如果老公夜返, 我都唔知點好! 另外, 阿仔一定要我陪佢瞓! 係呢兩方面now攪d, 其實都ok!!

你之前子宮做過手術呀?
宮外孕好似會流血的, 如果你無肚痛or見紅, 都唔洗擔心啦!

大宅

我都報到先~~今日4week4day...book左10月8日做產檢....

去年我又係9月小產左要做手術...今次我都有無形既壓力...而家都係盡量放鬆心情....盡量休息唔好粗勞...希望今次成功啦~~

我屋企人話咁早唔使食d咩補住...同平時一樣就ok, 唔好食錯野就應該無問題...我有睇開中醫, 醫c有開安胎丸比我呢~

複式洋房

我都嚟報到先 我地大家一齊生個肥肥白白健健康康既BB yeah yeah yeah~~您地今胎第幾個B

男爵府

原帖由 Bigtreewing 於 10-9-20 01:41 PM 發表
我都報到先~~今日4week4day...book左10月8日做產檢....

去年我又係9月小產左要做手術...今次我都有無形既壓力...而家都係盡量放鬆心情....盡量休息唔好粗勞...希望今次成功啦~~

我屋企人話咁早唔使食d咩補住...同 ...

哦!! 原來你上年都小X過呀, 咁大家都要小心身體啦!

我都係食安胎藥丸, 不過你有無問藥丸的成份呀? 我有問過, 都係D黨參, 北其, all膠........ 聽起黎無乜唔妥的藥, 所以都安心咁食!

大宅

HIHI...第二胎...上胎又係5月BB....
今胎成個人都好累....

複式洋房

我同你一樣呀..第一胎5月.第二胎又係5月,我都好累...成日嘔= =我預產期5月10日呀..你呢?

原帖由 r.singh 於 10-9-20 14:13 發表
HIHI...第二胎...上胎又係5月BB....
今胎成個人都好累....

大宅

我又黎報到先,我呢個係IVF BB,因為08年試過宮外孕CUT左一邊輸卵管.....一直TRY都唔得,今次我都好緊張,成日訓唔著, 不過睇書話因為HCG上升係有可能令D(害爾蒙)變,導致失眠

複式洋房

我呢胎都係第二胎,但唔知點解呢胎咁快就扯住扯住痛,企得多條腰就想斷開咁,唔知係咪因為肥呢

複式洋房

放鬆心情就無有怕,唔好咁緊張,得閒可以聽下啲胎教音樂吖
原帖由 xglo 於 10-9-20 14:38 發表
我又黎報到先,我呢個係IVF BB,因為08年試過宮外孕CUT左一邊輸卵管.....一直TRY都唔得,今次我都好緊張,成日訓唔著, 不過睇書話因為HCG上升係有可能令D(害爾蒙)變,導致失眠 ...

大宅

你而家幾多WEEK呀?你洗唔洗返工?
原帖由 小豬B108 於 10-9-20 14:44 發表
我呢胎都係第二胎,但唔知點解呢胎咁快就扯住扯住痛,企得多條腰就想斷開咁,唔知係咪因為肥呢

大宅

我想請教生第二胎嘅媽咪,你地幾時開始飲孕婦奶粉?同埋有冇食惠氏隻多種維他命?
因為我本身自己食緊葉酸,前二日買左GNC-深海魚油丸,因為佢有OMEGA3 (DHA+EPA),我好怕飲奶,而家晚晚都係迫自己飲鮮奶,人地話孕婦奶粉仲難飲又容易肥.....咁所以我想而家食葉酸+GNC
12WEEKS後惠氏+GNC
請問你地有咩意見呀?

伯爵府

hi, 咁多位, 頭3個月大家都小心dㄚ!

我第三胎啦, 大女3歲9個月, 細仔1歲1個月, 細細B係5月23號預產期!

陀大女&細仔的時候都有見紅見啡... 呢胎無反而好唔慣, 又無肚扯住拉住痛... 有時都唔記得自己陀佐細細! 今日5w, 岩岩開始胸痛!

複式洋房

照醫生俾我既期我而家6weeks
我要返工但都唔辛苦既對住個電腦入下單,但好唔願企,企一陣就超攰
原帖由 xglo 於 10-9-20 14:49 發表
你而家幾多WEEK呀?你洗唔洗返工?

男爵府

好媽媽勳章

我係做過卵巢水瘤, 同輸卵管水瘤手術, 人哋話做過婦科手術有宮外孕的風險會提高, 咪有啲擔心囉.

touchwood 暫時無咩事, 同仲keep track 住綠d, 睇下係咪繼續加深囉.

好在有人幫輕下你...... 咁唔好諗太多, 爭取時間zzz

原帖由 kerrykevin 於 10-9-20 12:44 發表

我無請假呀, 因為上個月小X已經請左一個星期假 (

男爵府

原帖由 jjtseung 於 10-9-20 02:54 PM 發表
hi, 咁多位, 頭3個月大家都小心dㄚ!

我第三胎啦, 大女3歲9個月, 細仔1歲1個月, 細細B係5月23號預產期!

陀大女&細仔的時候都有見紅見啡... 呢胎無反而好唔慣, 又無肚扯住拉住痛... 有時都唔記得自己陀佐 ...

原來你大兩個都有見紅見啡呀? 咁o個時係點面對呀?
我而家有小小啡, 不過都已經比上兩次小X好, 上兩次都係見紅........ 我已經食第三日安胎中藥, 希望幫到我啦!!

其實知道, 見紅見啡都唔好, 但心理上覺得啡總好過紅!! 咁你又知唔知有咩野分別呀?

男爵府

好媽媽勳章

我又係得一邊輸卵管work , 所以好小心...

我又係瞓得唔好呀, 仲要每朝好準時6點醒...跟住再瞓番都瞓得唔好

原帖由 xglo 於 10-9-20 14:38 發表
我又黎報到先,我呢個係IVF BB,因為08年試過宮外孕CUT左一邊輸卵管.....一直TRY都唔得,今次我都好緊張,成日訓唔著, 不過睇書話因為HCG上升係有可能令D(害爾蒙)變,導致失眠 ...

首頁

尾頁

跳至