跳至

首頁
12345...69

尾頁

男爵府

話咁快又part III啦
大家係 part II 睇完post再返黎回post啦~~

男爵府

原帖由 YIPTAIRO 於 11-3-8 12:57 PM 發表
大家買到既網褲係咩形狀架?我買左一套入院套裝包4條網褲係平腳既,但自己另外買左一包有6條係三角形~好似無乜安全感咁....總共有10條~夠唔夠用呢?

我未開黎睇喎, 唔知乜野形狀呢?
我估十條都夠啦, 都係係醫院用, 返到屋企著番自己d底底都得啦!

大宅

原帖由 kerrykevin 於 11-3-8 15:45 發表
話咁快又part III啦~~

男爵府

原帖由 hslabby 於 11-3-8 11:33 AM 發表

唔使擔心轉頭仔既問題既..
我有朋友33週已經轉左頭仔落去..
點知36週又轉返上去喎...等到39週阿B又轉返落去..
最終阿B都安全出細..仲好健康添...
聽佢講話個時醫生話BB係有機會成日轉上轉落的~ ...

吓? 咁架? 我仲以為到3x週, 阿b咁大隻, 轉唔郁啦喎, 咁你朋友個醫生有無話佢胎水多呀?

男爵府

原帖由 annayoyomo 於 11-3-8 11:12 AM 發表
如果全人奶, 咩時候需要用奶樽? 每日用幾多個?

會唔會泵奶? 可否放在玻璃奶樽放在雪櫃下格? 上格?

其實我地而家都可以過 "母乳餵哺" 個topic, 睇下jm的分享, 做定功課呀~~

男爵府

原帖由 YIPTAIRO 於 11-3-8 10:49 AM 發表

可能係第一胎既關係,我都好似樣樣野都好緊張....
聽你咁講都好怕心情會影響到呀~仲有呀,雖然係無乜關係,
不過我成日凝住自己本身個胸細會無乜奶mouth:mouth:" /> 所以有咩方法谷奶我都會去試~ ...

唔洗擔心, 餵人奶唔關個胸size事架~

男爵府

原帖由 jjtseung 於 11-3-8 10:29 AM 發表

我就係多到唔可以飲上奶湯水... 尤其是頭一個月, 好容易塞! 我係去到後期, 想keep住每日extra多10安比大女, 先會飲上奶湯水!

呢d真係天生!

大部份奶媽都係岩岩好, 頭頭點都要經過地獄式密密食, 可能每個鐘都要埋 ...

我都希望我呢胎, 可以extra多6安俾大仔飲呀, 不過佢飲慣奶粉, 我d人奶唔甜, 唔知佢飲唔飲呢?

係喎, 咁你知唔知, 奶粉的6安同人奶的6安係未一樣飽架???

男爵府

原帖由 lazysheepsheep 於 11-3-7 09:35 PM 發表
真係好辛苦呀
我老公已經成日叫我生多個
我話攪得掂哩個先算啦mouth:mouth:" />
仲要湊多個咪辛苦死
其實有無話隔幾多年生好D呢?

其實無話隔幾多年生好D, 睇你想一次過辛苦定辛苦完再辛苦, 好似我咁, 小b出世大仔就5歲, 而家又要由頭黎過, 但係見朋友, 3年抱2, 細果個又要餵奶, 大果個又未餵飯, 不過都係辛苦一年, 時間好快過~~

複式洋房

原帖由 kerrykevin 於 11-3-8 15:49 發表

我未開黎睇喎, 唔知乜野形狀呢?
我估十條都夠啦, 都係係醫院用, 返到屋企著番自己d底底都得啦!

我諗住一直用網褲到流完為止,用一個月整污糟左之後可以掉左佢,但自己個d要掉就好晒嘛....不過個d又好鬼薄唔知會唔會洗爛著唔返第二次,所以都唔知預備幾多先夠...唉~

男爵府

原帖由 YIPTAIRO 於 11-3-8 04:14 PM 發表

我諗住一直用網褲到流完為止,用一個月整污糟左之後可以掉左佢,但自己個d要掉就好晒嘛....不過個d又好鬼薄唔知會唔會洗爛著唔返第二次,所以都唔知預備幾多先夠...唉~ ...

我又見過有jm話, 佢地會買紙底褲喎~~

大宅

最近報紙話最好隔一年以上,一年內細果個較易患上自閉症

原帖由 kerrykevin 於 11-3-8 16:04 發表

其實無話隔幾多年生好D, 睇你想一次過辛苦定辛苦完再辛苦, 好似我咁, 小b出世大仔就5歲, 而家又要由頭黎過, 但係見朋友, 3年抱2, 細果個又要餵奶, 大果個又未餵飯, 不過都係辛苦一年, 時間好快過~~ ...

伯爵府

開頭一個月越少用奶樽越好, 一來埋身最刺激上奶; 二來, BB可以練下吸力; 三來, 避免BB乳頭混淆, 用奶樽嘴來埋身, 就食壞口型, 容易乳頭受損!

幾時需要奶樽, 可能人人都唔同! 我大兩位係全埋身, 唔識用樽飲!
如果返工, 返工前BB要學識用奶樽,
咁朝早: 埋身, 泵奶
lunch time: 泵奶
夜晚返屋企: 埋身, 泵奶
(BB大佐, 就唔會乳頭混淆啦! 日頭果兩三餐就要用樽餵)

如果全職媽媽, 頭頭可以feed on demand... 如果覺得未到下餐兩邊都脹實佐, 咁就需要泵出部份!
如果戒佐夜奶的話, 臨訓前一餐, 我會比BB食一邊, 泵清另一邊... BB6個月前, 我仲堅持自己半夜起身泵一次奶, 因為好谷! 不過, 大部份媽咪就唔使, 一來, BB未必咁快戒到夜奶; 二來, 未必有我咁谷奶!

我兩個B早戒奶, 大女3周戒夜奶, 細佬個半月...

擺雪櫃上層冰格的叫, 冰奶, 可以儲around 2個月!
下層的叫, 雪奶, 我本人就擺1日度, 不過應該2日都OK...
健康院的母乳小冊子都應該有講!

無倫冰奶or雪奶, 用返的時候, 用暖奶器暖返就可以飲了!

如果儲冰奶, 有專門用來儲奶的奶袋(一次性), 奶杯(可循環再用). 用玻璃奶樽就唔太好, 驚熱脹冷縮得勁, 令奶樽無咁kum!
如果係雪奶, 就無所謂, 用奶樽擺1~2日o者!

伯爵府

仲有好多BB都唔like飲冰奶的, 好騷味... BB好精架!

所以我第二胎無儲冰奶, 一有多就比晒大女飲! 大女最多果日飲佐15安+...

不過, 返工媽咪就一定要儲定...

伯爵府

原帖由 kerrykevin 於 11-3-8 15:54 發表

其實我地而家都可以過 "母乳餵哺" 個topic, 睇下jm的分享, 做定功課呀~~

係啊! 尤其是睇下岩岩開始餵的媽媽辛苦成點!

伯爵府

原帖由 kerrykevin 於 11-3-8 15:56 發表

唔洗擔心, 餵人奶唔關個胸size事架~

agree!

我有個朋友未陀都C cup, 都少奶!

伯爵府

原帖由 kerrykevin 於 11-3-8 16:00 發表

我都希望我呢胎, 可以extra多6安俾大仔飲呀, 不過佢飲慣奶粉, 我d人奶唔甜, 唔知佢飲唔飲呢?

係喎, 咁你知唔知, 奶粉的6安同人奶的6安係未一樣飽架??? ...

人奶容易消化好多, 所以人奶6安會早些肚餓的!

伯爵府

原帖由 kerrykevin 於 11-3-8 16:04 發表
其實無話隔幾多年生好D, 睇你想一次過辛苦定辛苦完再辛苦, 好似我咁, 小b出世大仔就5歲, 而家又要由頭黎過, 但係見朋友, 3年抱2, 細果個又要餵奶, 大果個又未餵飯, 不過都係辛苦一年, 時間好快過~~ ...

近有近好, 小朋友岩玩好多!
相差得遠就容易湊, 大人無咁辛苦...

我就算生得近, 細細佬出世時, 大女都係4歲4個月, 細佬係1歲9個月! 不過, 我自己係全職媽媽, 有兩個工人幫, 人手方面OK!

伯爵府

原帖由 bobochu2009 於 11-3-8 17:47 發表
最近報紙話最好隔一年以上,一年內細果個較易患上自閉症

自閉症的成因可能好多種, 而加未有確實的科學證據...

我女麻女麻同婆婆都係一年一個, 生佐10個, 無人係自閉!

我會隔1年以上, 因為我要佢地全人奶起碼1年!

大宅

好詳細 & 好有經驗, 多謝 share!

原帖由 jjtseung 於 11-3-8 19:28 發表
開頭一個月越少用奶樽越好, 一來埋身最刺激上奶; 二來, BB可以練下吸力; 三來, 避免BB乳頭混淆, 用奶樽嘴來埋身, 就食壞口型, 容易乳頭受損!

幾時需要奶樽, 可能人人都唔同! 我大兩位係全埋身, 唔識用樽飲!
如果返 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

開新版喇

首頁
12345...69

尾頁

跳至