跳至

首頁
12345...45

尾頁

大宅

"安強家長室"

siubakto

我都是兩套,,都好小整污joe,妳就算唔帶多一套,學校有好多後備衫借出給小b,,而且小b不會每日都整污joe的,後備校服多數家長借完會洗,還番回校學校都會再洗,不過夏天就一定要帶定外套放在書包裡

april_mouse

呀囝讀幼一定幼二?
其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

別墅

Re: "安強家長室"

喬頭媽媽,

HI Hi!!

I leave down the email to you. Would you mind have a look & call me if you have time.

thanks
George

複式洋房

我大女7月讀n1, 因我7月中便放完產假, 所以提早一個月上學, 但我唔知佢讀幼一家幼二, 校長無同我講。 另外, 還有一個細仔(只得兩個月)。
喬頭媽媽 寫道:
siubakto

我都是兩套,,都好小整污joe,妳就算唔帶多一套,學校有好多後備衫借出給小b,,而且小b不會每日都整污joe的,後備校服多數家長借完會洗,還番回校學校都會再洗,不過夏天就一定要帶定外套放在書包裡

april_mouse

呀囝讀幼一定幼二?

大宅

喬頭媽媽 寫道:
siubakto

喬頭媽媽 :

聽你咁講,我都係用住兩套先,到時唔夠再算。

april_mouse,

嘩,原來你都有兩個小朋友架啦!!

大宅

siubakto,
hi, 好耐冇見啦!!安強收左你2個寶貝啦

大宅

歌利亞,

係呀,11月1日開始返學,校服都買左。你個囡打算讀邊間呀??

大宅

siubakto,
淇淇會係聖母潔心黃大仙幼兒中心讀, 同你一樣校服都買左, 但我post出來問人好唔好, 冇人回覆我, 冇d驚驚地, 唔通真係冇人讀過 另外我想問黃大仙區有冇邊個兒科好介紹, 你2個寶貝又係睇邊個e生呢 我睇開果個係深水

大宅

歌利亞,

我都唔係太清楚聖母潔心幼兒中心好唔好,不過,我簡安強都係因為佢近,之前都無咩聽過人地講好唔好架。

我對孖仔睇開荷里活廣場樓下的吳永寰,但佢都幾貴,收開$300-$320,但對我來說勝在近,同埋個醫生有時第二日再睇佢都會唔收錢架。

大宅

歌利亞

我大女看開慈雲山廖月倩,但覺葯太重,跟住就轉了看中醫吃葯粉,細女就看開鳳凰黃家祺
其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

大宅

喬頭媽媽, siubakto,

可否pm e生電話及地址給我, 謝謝

大宅

歌利亞,

其實我之前都有在此開過topic講呢間學校,或許太耐沒有回應,所以呢個topic都石沉大海。

我個囡e家在聖母潔心會讀n1,一直以來,我都是full paid but 返半日學,即食完飯就接佢返屋企。今年9月,阿囡會去大埔道崇真讀k1。

呢間學校基本上都教得唔錯,阿囡都好鍾意反學。而在自理方面,阿囡確實進步了很多,但學校和家長之間的溝通則欠奉,所以在這方面,你不要要求太高和太多。

謹記,開學時學校不容許家長陪上課,甚至乎當你們行至校門前的樓梯,老師便會接過小朋友,家長們此時便要卻步。
你要預左小朋友此時此地會喊至死去活來,但家長們只能忍受與小朋友的短暫分離的傷痛。

大宅

E媽:

我想問你囡囡讀崇真幼稚園,你覺得如何呀?? 我都對這間學校有興趣,難唔難考,有無保姆車接送架 ?? 你囡囡返全日/半日,學費幾多錢呀??

大宅

siubakto,

阿囡今年9月才在崇真讀k1,所以暫時我都唔知好唔好,不過interview和開學前的家長會,都會安排在黃昏舉行,對於working mum而言,呢個安排好好,起碼唔駛請假同佢去interview,同埋interview先半小時,會有校長和主任在台上講解學校的教育理念,總之一句講晒,崇真除左sell 一條龍和課外活動多之外,佢地都sell 埋 IT,因為成間學校都 IT化,小朋友一上校車,就會用八達通 "O都" 咭,家長即時收到SMS的通知小朋友已上校車,學校如有任何通知,都會用SMS,總知有機會,你地都帶小朋友去呢間學校INTERVIEW,包你地一定鍾意崇真 (SORRY!講得太多,好似HARD SELL 左 D 添。)

崇真沒有媬姆車的,全部都是屬於學校的校車,全部校車隊都由家教會的家長管理,質責都有返咁上下,我從網上知道,崇真至慈雲山的來回校車費約$600左右,比九龍塘的幼稚園平好多,價錢叫做合理。

siubakto 寫道:
E媽:

我想問你囡囡讀崇真幼稚園,你覺得如何呀?? 我都對這間學校有興趣,難唔難考,有無保姆車接送架 ?? 你囡囡返全日/半日,學費幾多錢呀??

大宅

E媽:

咁你小朋友係米返半日咋,我係網上見到幼兒班只有半日,但學費都要$3000 多元一個月,低班及高班才有全日,學費就更貴要$4000多元一個月喎,我岩唔岩呀??

崇真是不有好多外籍教師架??

洋房

不如我哋安強家長及小朋友約出來聚一聚,
你哋話好唔好

大宅

wanglin

好提意

安強前兩日update左網頁,得閒去看一看,會看到我和囡囡

大宅

喬頭媽媽 及 Wanglin,

好呀,但你地打算在那裡聚呀 ??

你地有無報到小童群益會的課程呀 ?? 我報左星期五的英語會話班呀!!

大宅

siubakto,

你所看到的學費是屬於國際班,他們真的由西人和國語人授課。

而阿囡報讀的是主流班,學費是$21xx(今年已經加左學費),每天都有30分鐘和西人老師一同上堂,我記得校長講過,頭15分鐘是在課室內上堂(正規的英文課),除後的15分鐘便會在操場,一邊玩一邊學英文。

大宅

e媽 :

多謝你回覆。我不在這裡講第二間學校了,pls check pm.

喬頭媽媽:

邊張相係你呀??

複式洋房

你地囝囝囡囡幾大呀? 禁快俾囝囝囡囡學英語, 會唔會快左些? 因我boss叫我唔好禁快俾小朋友學其他語言, 最好係4歲學就最理想。 佢都係上課個傅士講的。
siubakto 寫道:
喬頭媽媽 及 Wanglin,

好呀,但你地打算在那裡聚呀 ??

你地有無報到小童群益會的課程呀 ?? 我報左星期五的英語會話班呀!!

首頁
12345...45

尾頁

跳至