跳至

首頁

尾頁

大宅

港島mami吹水區冇咗!現在繼續...

美國有毒奶樽部份港有售
[02/03 星期五 12:08]
美國一個環保組織的最新研究指,部份美國品牌的塑膠奶樽,含可致癌物質雙酚A,在使用過程中會滲入溶液,對動物造成傷害。科學家指,雙酚A與癌症、免疫系統失調,肥胖,過度活躍症等有關。
五款有問題的奶樽,其中三款都在本港有售,包括Avent、Dr.Brown及Playtex。海關表示會了解事件。Dr.Brown的本港代理表示,會跟進事件,強調美國總公司不時測試奶樽的物料及顏色等,未發現問題。Avant表示,產品在美國出廠前,已通過安全測試。

Hong Kong Commercial Broadcasting Co. Ltd.Copyright 2007
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

大宅

Re: 港島mami吹水區冇

嘩.....真係好驚驚啊....!!
我彩我大部份都係用玻璃者...!!!

等待驗證會員

死啦. 我自己用Avent架.咁係唔係要換晒佢呢?
好彩yuki係婆婆到係用NUK,佢都係一星期返黎先用一日唓,
你吔會唔會即刻換晒呀?? :-(

大宅

你都知我用avent我都冇換..... 因為報告話"Avant表示,產品在美國出廠前,已通過安全測試。"所以我冇換

Hollycircle 寫道:
死啦. 我自己用Avent架.咁係唔係要換晒佢呢?
好彩yuki係婆婆到係用NUK,佢都係一星期返黎先用一日唓,
你吔會唔會即刻換晒呀?? :-(

歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

大宅

畀面勳章

係啦, 我阿仔一出世就用Avent, 聽到這個報告後, 我都唸住換奶樽, 但唸真D, 每一様野現在都話有問題, 咁世界上還有什麼東西可以用同食呢

等待驗證會員

total agreed 琴睌我同老公都係咁講,
避 得一樣又難避另外的呢...哎....!

hiellen 寫道:
係啦, 我阿仔一出世就用Avent, 聽到這個報告後, 我都唸住換奶樽, 但唸真D, 每一様野現在都話有問題, 咁世界上還有什麼東西可以用同食呢

大宅

hiellen & hollycircle,
你地講得對, 所以我冇換, 換得幾多樣, 我地啲bb都開始大, 都快唔用奶樽, 現在換奶樽咪浪費金錢....

大宅

我都用緊AVENT,其實其他奶樽可能都有同樣問題,只係唔係美國的大牌子所以無做測試。但我換左新奶樽,仍然用AVENT,因為有測試話PC膠奶樽用太耐都唔好,所以就成批換安心D。

其他BK媽媽對此的回應

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

今日我幫琳琳報咗循道衛理的英文playgroup,一星期兩堂,我同爸爸每人一堂同佢返學,我覺得超抵,$700有8堂,我報咗一個月,如果返得好會繼續

等待驗證會員

Karen:

咦,好似好抵喎,係咪西人教架?
咁琳琳幾時開始返呀?
有冇資料呀?

大宅

Karen,

係邊處上堂嫁? 我都想要資料呀!

大宅

karen
我都想要資料呀.係咪平日返架????

大宅

karen,

個個mami都想要, 不如你post條link上來....

fallenstar023

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

DEAR ALL,

我冇諗到你哋反應咁踴躍,我幫琳琳報平日,返wed & fri ,佢sat都有班,join會員再報會平啲.
佢有香港人教就平啲,外國人教會過千8堂.

循道衛理中心

翡翠宮

個中心喺灣仔,早7日報名而你又有會員,再95折.

holly,

外國人教4月已經full 哂,所以我報咗香港人教嗰班,4/4上第一堂.如果ok我5月會報外國人嗰班.

等待驗證會員

karen:

thanks a lot....
佢嘅班都好似有好多喎
may be 我會報5月份嘅sat.

大宅

dear all,
我地幾時有gathering好....同我見有幾個地區都有自組playgroup, 唔知佢地係自己帶定係點....咁港島佢會唔會有....

carlson又病喇....成日nose running呀!99又成日話我同佢沖涼沖得耐, 冷到佢...

holly,
yuki妹返學返成點呀!有冇咩特別嘢識做...

大宅

Candy,

Carlson仔好D未?小心身體呀,我D同事好多都病,呢D天氣真係好烦........

大宅

我剛剛同佢睇完醫生, 話佢傷風同濕疹又起...唉!小朋友病就煩,....
你個仔仔點呀!
ballfish 寫道:
Candy,

Carlson仔好D未?小心身體呀,我D同事好多都病,呢D天氣真係好烦........

等待驗證會員

四月有咁多Holiday,可以諗唸個幾days都得喎..
咁我夜晚唔駛趕要早走嘛...
就俾你plan啦...你咁得閒...he...eeeee
吓, carlson又黎料,點解成日病架?一定係呢個mami唔稱職
定啦...(講笑咋..)不過呢d咁嘅天氣真係人都"din"啦,
唔病就假喇! carlson 會好快冇事架....
咦,咁你有冇同carlosn報名同琳琳一切上堂呀?
yuki妹第一堂嘅時侯己經克服咗翻筋斗喇...
而家學緊color 啦...
佢而家識講好多嘢,學嘢好快get 到,總算冇白費我d學費咁lor....哎!

fallenstar023 寫道:
dear all,
我地幾時有gathering好....同我見有幾個地區都有自組playgroup, 唔知佢地係自己帶定係點....咁港島佢會唔會有....

carlson又病喇....成日nose running呀!99又成日話我同佢沖涼沖得耐, 冷到佢...

holly,
yuki妹返學返成點呀!有冇咩特別嘢識做...

首頁

尾頁

跳至