跳至

首頁
12345...23

尾頁

男爵府

夠用就好嘞. 好多食物都有限期. 如果return to store, 就算無開過, 佢哋都會棄丟, 真係會好浪費!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

痴線架,我明白好多人驚,但俾多少少理智,如果美國都會缺糧缺水的話,個世界都應該玩完。我呢度開水喉水都飲得,地震時廁所水箱水都可以飲,國安局指引一向都有,唔係因為今次疫情,有心搞事嘅傳媒誤導群眾,中文傳媒就好似唔識英文咁亂咁翻譯(我認為係有心),於是一傳十,十傳百,FB、Whatsapp、WeChat。。。全部瘋傳。

我星期日去幾間超市買嘢(包括Costco),小商店店主話星期六好似打到嚟咁,所有廁紙同樽裝水俾人掃晒,米、杯麵、雞蛋、罐頭甚至全架盡空。星期日Costco開門前已經好多人聚集等開門,我去果間係比平常星期日多人,但好彩秩序良好,冇人打尖,個個排隊入,但明顯我呢D華人面孔俾人眼超超。開門前職員宣佈因為星期六好多人買嘢,所以米同麵只剩番少量,但第二日就會有新貨到,叫在場人士唔好買太多,留番俾其他人。

我自己眼見,華人大部份都有買米,尤其是上咗年紀果班,其實50磅米有排食唔晒,見有買兩三包,除非屋企好多人,否則真係成年都唔駛買,驚出晒榖牛都未食得晒(可能未開袋已經唔食得)。廁紙同水就老外都買好多,有不少係六七八pack咁買,真係唔知用到幾時,問題係都要搵地方放。

有人問點解個個去Costco?我話貪佢可以退貨啩。其實咁樣搶買已經好肉酸,如果之後又大量退貨的話,華人唔俾人歧視都難,我已經見到好多不友善目光,雖則疫症不分種族,但自私行為真係非華人莫及。正常儲備為天災人禍做準備係正常,但過份囤積嘅行為不只係無知,更係自私。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我地屋企唔大所以向來冇costco呢d會籍。平時只去wholefoods,trader joes,hmart,farmers market買餸。囤貨都係今日第一次喺呢度聽返來,我冇見過,local新聞冇講過,我亦冇唸過。

版主,囤食物嘅人係咪多數亞洲人來㗎?定係其他種都有?
你今日backup左未?

男爵府

眼訓 發表於 20-3-5 01:42
我地屋企唔大所以向來冇costco呢d會籍。平時只去wholefoods,trader joes,hmart,farmers market買餸。囤 ...

講真囤食物我真係見華人多. 不過老美都有, 但我見佢哋多數都係買水, 廁紙, 同frozen pizza . 而華人買好多米, 即食麵, 雞蛋. 啲人連豉油都買定幾枝! 尋日去Costco 嗰啲party wings 都無晒! 我住呢度嘅Kroger 依家買消毒用品都有限購. 而H-Mart 就每人限買兩包米.
妳住嗰度係咪無confirmed case所以無太多新聞? 我哋呢度啱啱有確診, 所以啲人個個去儲水儲糧. 個Governor叫市民be calm, 但同時又叫人最好預備兩星期至一個月嘅糧食, 真係吹漲!!

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-4 14:20
痴線架,我明白好多人驚,但俾多少少理智,如果美國都會缺糧缺水的話,個世界都應該玩完。我呢度開水喉水都 ...

我見新聞其實連澳洲, 歐洲都有搶購, 所以唔只係美國或者香港. 但老實講見到華人居多. 希望大家都理智啲, 囤積或者搶資源之後又退貨, 正如你所講, 真係好自私!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 20-3-5 01:42
我地屋企唔大所以向來冇costco呢d會籍。平時只去wholefoods,trader joes,hmart,farmers market買餸。囤 ...

亞洲人囤米,即食麵,廁紙,水,消毒劑,洗手液,恐怖到唔只Costco, local超市都係,真係出街要遮面,醜死鬼。

老外都有買好多廁紙同水,食物就唔算多,見有bb嘅買尿片同濕紙巾。

我住加州,仲要勁多華人嘅城市。

大宅

回覆樓主:

我星期六去Costco 買奶,見到好多車都係米,廁紙同罐頭,諗住買Spam 都冇曬,見到有D非華人樣都面襛禯咁,好尷尬,即刻俾錢(奶only, 因為Costco 真係平好多同唔係到到有嗰個牌子賣)跟著我去咗Kroger, 大把貨,乜都有!我估有人諗住Costco 實退到,搶咗先!我就只係跟每年Hurricane 嘅準備方式,兩個禮拜水,兩個禮拜乾糧。咁屯貨法,好驚會排華呀!

王國長老

iyychiu 發表於 20-3-5 05:38
我星期六去Costco 買奶,見到好多車都係米,廁紙同罐頭,諗住買Spam 都冇曬,見到有D非華人樣都面襛禯咁, ...

見到有人傳相上網話見到有人去costco退6包米 希望唔係真。仲有今個星期開始costco某d廁紙廚紙午餐肉有減價,一陣d人又去退貨再買減價貨就死得。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我地省第一單係上個月過完年冇耐有個大陸學生返來。早兩日又多一單係遊學團意大利返來+佢屋企人要隔離。鄰近兩個省每個有兩單。加埋有6單。新聞日日都有提COVID-19,但就冇講d人囤貨。好似有講過冇口罩呱?不過有都係好幾個禮拜之前嘅事。

舊時Williams Sonoma只要你拿住件貨返鋪頭,佢就會俾返錢你。聽聞有人拿部用咗唔知幾多十年嘅KA mixer返去退。又聽聞有人偷salt and pepper grinder(細細件容易偷,又貴貴地,以前見佢擺晒出來任人試,而家都唔覺有)跟住攞去“退”。或者係第二度(amazon)平d買返來攞去退。所以而家冇啦!LL Bean又係,舊時係終生保養,但normal wear and tear唔計㗎嘛,越來越多人濫用,結果又冇埋啦!Costco頂唔住,自然會自保,對佢來講只不過係短痛,而且佢又唔係史無前例第一個retailer改return policy。但點解we can’t have nice things,個因由就會俾人永恆流傳落去咁囉,今次矛頭好明顯會對正華人了。

啱啱去轉hmart,冇棟個牌出來話限購,但唔知點解豆類嗰忽空咗dd之外,乜都有。咁其實不嬲去得costco都係一車車咁買㗎啦,點界定d人係正常入貨定係囤貨?唔計米同公仔麵呢d亞洲人先吼嘅貨,其餘廁紙尿片frozen pizza呢d貨架係咪都清晒?

其實點解唔裝濾水器要買水?天災我明點解要買樽裝水呀,但而家就算封城都唔會冇水㗎嘛。

尋日去排隊等投票,見到有大樽hand sanitizer俾人用。我估應該會有越來越多地方咁做,到時就會好似出街唔會搵唔到napkins咁。唸返轉頭,有擺hand sanitizer出來嘅地方其實唔算少。而家多d留意吓先。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-3-5 09:16
見到有人傳相上網話見到有人去costco退6包米 希望唔係真。仲有今個星期開始costco某d廁紙廚紙午 ...

疫情先啱啱開始咁快退來做乜?

男爵府

眼訓 發表於 20-3-5 09:57
我地省第一單係上個月過完年冇耐有個大陸學生返來。早兩日又多一單係遊學團意大利返來+佢屋企人要隔離。鄰 ...

呢度嘅return policy 真係俾人abuse咗, 唉, 我諗越來越多公司會收緊個policy, 到時真係唔好恎人!

我屋企都係飲開雪櫃filter咗嘅水, 有樽裝水看門口, 但想盡量環保, 所以只會有時放一兩枝响車度口渴會開嚟飲. 但我覺得老美係慣咗連係屋企都貪方便飲樽裝水.

其實好多store 好似Target, Walmart, Publix, Kroger 不嬲都有放wet wipes 俾人擦Shopping cart. 我最怕係入油因為從來唔覺得有人會抺啲掣同handle.

好彩我暫時唔覺有被白眼或歧視, 可能我不嬲唔留意啲人點望我啩所以有都唔知! 希望中國人真係自律啲爭氣啲啦! 我其實最驚小朋友喺學校被bully, 好彩佢哋都話so far 無乜特別或者唔同.

王國長老

眼訓 發表於 20-3-4 18:37
疫情先啱啱開始咁快退來做乜?

係朋友今日去Costco見人推住6包米去退,可能後悔買咁多又知好耐都食唔晒啩,其實真係唔知買咁多米做咩,除非屋企人食得多或者人口多,我屋企就真係唔多,但會有麵、意粉、麵包,近年我同老公食多咗沙律。

我見矽谷果邊好誇張,我後知後覺,返工都唔得閒去買嘢,我係習慣星期六日去grocery shopping,平時就比較少去超市買嘢,除非真係等住食/用。

Costco呢平時都唔少開店做零售去入貨,所以見到有人用大架手推車去買一D都唔出奇,但今次係幾乎個個顧客都買好多用一類嘢,仲要超多華人,排隊入門口果陣,我後面係一個坐住輪椅老伯伯,由個都上咗年紀嘅仔推住佢,旁邊係老婆婆,要用拐杖行,望落有70歲,心諗呢個情況老人家真係避開下好,好彩大家好禮讓,冇爭冇打尖,見到網上傳嘅videos,有加拿大有澳洲嘅,又爭又搶,我如果在場必定走,但加拿大同澳洲嘅朋友都話好似打到嚟咁,大小商店貨架都吉晒,完全末世feel。

上星期我公司高層已經開始製定緊急計劃,必要時分批返工,如果健康有問題或家中有病患年老或幼兒就WFH直至另行通知,不過要實行之前必須搞掂system access,因為有同事屋企係冇上網冇電腦,連tablet同landline電話都冇,仲有個係用低階智能電話,公司app用唔到,電腦連Windows 7都行唔到,真係救晒命,好彩仲未到最緊急情況,仲可以有時間俾我地準備。

王國長老

TSX 發表於 20-3-4 21:07

呢度嘅return policy 真係俾人abuse咗, 唉, 我諗越來越多公司會 ...

好耐架啦,以前Macy's有單就可以退貨,後來改到90日內,而家應該係30日內。話說有朋友同我講,以前佢係每季即去買正價新衫著,之後見減價又買一件減價同款嘅,將舊果件拎去退番正價,再減價再買再退之前果件,於是一季下來,佢就用最低價買一件衫,由季頭著到季尾。

美國社會好依靠誠信,但慢慢有好多班人利用他人嘅goodwill去攞盡著數,變成邊個刮到最多著數就係醒目,有時我想要自己保持初心,做好自己,唔好令自己降到去連自己都睇唔起嘅級數,但居然身邊有好多高學歷嘅專業人士朋友自私自利到爆,獨善其身談何容易?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-3-5 14:30
係朋友今日去Costco見人推住6包米去退,可能後悔買咁多又知好耐都食唔晒啩,其實真係唔知買咁多米做咩,除 ...

喺外國慣咗,真係雜食咗。冇米飯食,學你話齋咪食第二d嘢囉。好難想像會完全冇嘢食。而家直頭嫌一袋5lb裝嘅米太阻地方,去bulk bin入一盒仔已經夠食好耐。擔心出唔到街買餸,我信到時就會有指引㗎啦。尤其是上網買餸已經咁普及,各大公司應該都會配合唸d新玩法出來㗎啦。自從有咗Amazon Prime Fresh,去wholefoods目測有一半都係執貨員。

我覺得最壞最壞會似落場勁大雪,但起碼唔會停電。

我朋友公司做通訊,net meeting,嗰d,佢地就開心了。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

TSX 發表於 20-3-5 13:07

呢度嘅return policy 真係俾人abuse咗, 唉, 我諗越來越多公司會 ...

當一個禮拜入一次油。入完搵張濕紙抹自己對手。學你話超市已經有wipes。應該都唔會比平時用多好多。其實最直接就係搵廁所洗手。我地屋企用steam cleaner,一向都盡量減少用chemicals。所以我地唔會特登囤消毒用品了。

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-5 14:46
好耐架啦,以前Macy's有單就可以退貨,後來改到90日內,而家應該係30日內。話說有朋友同我講,以前佢係每 ...

嘩, 咁妳朋友都好得閒, 要時時刻刻Mon住幾時減價. 仲要keep 好哂啲receipt...但其實到大減價時, 好多regular size 都會無貨!

王國長老

TSX 發表於 20-3-8 03:35
嘩, 咁妳朋友都好得閒, 要時時刻刻Mon住幾時減價. 仲要keep 好哂啲receipt...但其實到大減價時, 好多regul ...

我問過我朋友,佢話以前冇咁多嘢玩,放學放工就係行街食嘢,成班女仔成日交換消息,Macy's減價當時係大事 實有人話佢聽,咁減價就去睇下。

王國長老

眼訓 發表於 20-3-6 23:44
喺外國慣咗,真係雜食咗。冇米飯食,學你話齋咪食第二d嘢囉。好難想像會完全冇嘢食。而家直頭嫌一袋5lb裝 ...

真係人都顛,今朝一早去Safeway買嘢(今個星期有嘢減價啱我地), 去到雪櫃賣急凍嘢果排,一地都係盒,員工補緊貨,原來尋日因為呢度突然有多6宗個案,好多人又恐慌,走去掃晒急凍嘢包括pizza, 豆,粟米,packaged meals...

公爵府

rose-mag 發表於 20-3-9 03:24
真係人都顛,今朝一早去Safeway買嘢(今個星期有嘢減價啱我地), 去到雪櫃賣急凍嘢果排,一地都係盒,員工補 ...

反而西雅圖算冷靜,呢度疫情嚴重過加州好多,第一次出死亡個案時都有人去 costco 搶廁紙同食物,但真係只係嗰一個週末,之後就已經全部正常返,超市完全唔見有人掃貨
酒精洗手液就真係全城都缺貨,我行左幾間藥房超市都冇貨,好彩我表弟之前買多左一樽,比左我,夠用一段時間了

王國長老

mugtaitai 發表於 20-3-9 07:48
反而西雅圖算冷靜,呢度疫情嚴重過加州好多,第一次出死亡個案時都有人去 costco 搶廁紙同食物,但真係只 ...

我地SF一日增加6單,嚇到d人又好掃貨,水補完又冇晒,廁紙仲有,估唔到我會見到急凍包裝食物同pizza清櫃奇景,呢邊華人多,再多個案的話,遲早發酵到排華打人。呢邊家長嘈得好勁,校區停晒所有集會活動,但堅持唔停課,邊間學校有事至停課幾日消毒,我寧願佢停兩三星期搞好消毒,當學生自我隔離,不過亦要家長合作,有d人個腦唔知諗咩嘅,仲plan去旅行,之前朋友學校嘅家長仲話plan去Seattle, 當然冇人睬佢地。

首頁
12345...23

尾頁

跳至