跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 LLK 於 07-12-5 11:59 發表

仲有, 識行係12個月零10日
又個第10日:mrgreen:

識行我都記得,未足1YR 都識行啦.
9月11日

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

係呀..我果個係菲菲....但我自問D英文又未去到想朗朗學我....所以我同朗朗講中文....:-|

原文章由 LLK 於 07-12-5 11:56 發表

你果個係BUN BUN

翡翠宮

朗朗未識行又未識講野.....不過我最想佢肥...:mrgreen:

原文章由 fannyyug 於 07-12-5 12:01 發表

9月11日

子爵府

原文章由 littlecar 於 07-12-5 12:11 發表
係呀..我果個係菲菲....但我自問D英文又未去到想朗朗學我....所以我同朗朗講中文....:-|

宜家我一係全英, 一係全中
巧呈都習慣了
不過佢中文好D
朗朗痴唔痴你個工人呀
果時巧呈好似無咗姐姐就死人lum樓咁
好唔開心
宜家佢講 : 我鍾意你
真係感謝主

因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

子爵府

原文章由 littlecar 於 07-12-5 12:12 發表
朗朗未識行又未識講野.....不過我最想佢肥...:mrgreen:

唔好意思, 有無諗過佢點解咁瘦
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

子爵府

原文章由 fannyyug 於 07-12-5 12:01 發表

9月11日

晴晴腳力非凡, 可能係短跑高手 :D

翡翠宮

佢一d都唔為食....又唔可以太迫...好頭痛呀....:-(

原文章由 LLK 於 07-12-5 12:28 發表

唔好意思, 有無諗過佢點解咁瘦

翡翠宮

痴工人架...不過朗朗鐘意自己玩....

原文章由 LLK 於 07-12-5 12:26 發表

宜家我一係全英, 一係全中
巧呈都習慣了
不過佢中文好D
朗朗痴唔痴你個工人呀
果時巧呈好似無咗姐姐就死人lum樓咁
好唔開心
宜家佢講 : 我鍾意你
真係感謝主 ...

子爵府

原文章由 littlecar 於 07-12-5 12:34 發表
佢一d都唔為食....又唔可以太迫...好頭痛呀....:-(

一日既餐單係點 ?
講黎聽吓 :)

子爵府

原文章由 littlecar 於 07-12-5 12:37 發表
痴工人架...不過朗朗鐘意自己玩....

有無同齡朋友仔
可以刺激吓佢:D

翡翠宮

7:00 小許固體(蛋/薯仔) 加100ml奶
12:00 一碗杰粥
3:00 150ml
6:30 一碗杰粥
9:30 150ml

間中有餅/生果/湯/果汁.....

原文章由 LLK 於 07-12-5 12:51 發表

一日既餐單係點 ?
講黎聽吓 :)

子爵府

原文章由 littlecar 於 07-12-5 12:57 發表
7:00 小許固體(蛋/薯仔) 加100ml奶
12:00 一碗杰粥
3:00 150ml
6:30 一碗杰粥
9:30 150ml

間中有餅/生果/湯/果汁.....

早上餵口好唔好 ? 試吓主力飲奶150ml, 隔一陣先食固體食物如bread
一歲可嘗試開始減一餐奶 (中間果餐), tea time 食半固體 (如蘋果蓉, 芝士薯蓉, yoghurt, diluted 橙汁, 豆漿, 香蕉, 黑芝麻汁, 通心粉, 蛋糕仔....)
粥有咩餸 ?
巧呈到兩歲我先會正式比豬肉佢食, 佢好細個開始食魚 (比嫲嫲影響, 佢宜家都鍾意食魚, 魚好好, 三文魚安全d, 買d無骨既)
也見議晚上果餐不吃杰粥, 轉吃飯 (of course 係林少少既飯, mix with fish, 煲林剪碎的vegetable, minced potato, pumpkin, egg, onion, ...) 睇吓大人食乜, 可給他一兩口試食
有書話唔好食青豆住, 話會令小朋友草率, 信唔信由你

翡翠宮

其實係打1歲針...姑娘話要食3餐固體..所以先係早餐慢慢轉固體....因為佢正餐都食得唔好...所以平時唔敢俾太多其他野佢食....佢食杰粥有時都食1粒鍾....如果再轉飯不敢想像....至於粥日日不同材料...主要係豬雞魚...間中有牛....菜瓜就更加不同種類....我好想朗朗快d肥...但又唔迫得...:-( :-( :-(

原文章由 LLK 於 07-12-5 13:41 發表

早上餵口好唔好 ? 試吓主力飲奶150ml, 隔一陣先食固體食物如bread
一歲可嘗試開始減一餐奶 (中間果餐), tea time 食半固體 (如蘋果蓉, 芝士薯蓉, yoghurt, diluted 橙汁, 豆漿, 香蕉, 黑芝麻汁, 通心粉, 蛋糕仔... ...

子爵府

原文章由 littlecar 於 07-12-5 14:25 發表
其實係打1歲針...姑娘話要食3餐固體..所以先係早餐慢慢轉固體....因為佢正餐都食得唔好...所以平時唔敢俾太多其他野佢食....佢食杰粥有時都食1粒鍾....如果再轉飯不敢想像....至於粥日日不同材料...主要係豬雞魚... ...

唔食肉(except fish)住得唔得呢 ? 我覺得比較難消化吸收,等佢大D先食可以好d ---- just a suggestion.:-P

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 LLK 於 07-12-5 14:40 發表

唔食肉(except fish)住得唔得呢 ? 我覺得比較難消化吸收,等佢大D先食可以好d ---- just a suggestion.:-P

我諗佢只係有d肉味,唔係就好寡 .
可以唔食肉.

翡翠宮

再淡d驚佢仲唔肯食...又驚無肉唔夠營養....佢有時唔想食野...可以成餐奶唔食架....:-(

原文章由 fannyyug 於 07-12-5 14:48 發表

我諗佢只係有d肉味,唔係就好寡 .
可以唔食肉.

大宅

鐘唔鐘意食杰d既粥阿,加d南瓜,甜甜地,都有營養,子浩細個唔鐘意食比較希既粥,加d瘦肉,整碎佢加落去煲都幾好~1歲可以食下包包

翡翠宮

多謝大家意見

朗朗最主要係對食物既興趣唔大.....姑娘話17磅都係佢既生長線...但如果佢一病磅數就under左....我都幾頭痛....

原文章由 黑魔鯉 於 07-12-5 15:02 發表
鐘唔鐘意食杰d既粥阿,加d南瓜,甜甜地,都有營養,子浩細個唔鐘意食比較希既粥,加d瘦肉,整碎佢加落去煲都幾好~1歲可以食下包包

子爵府

原文章由 littlecar 於 07-12-5 14:51 發表
再淡d驚佢仲唔肯食...又驚無肉唔夠營養....佢有時唔想食野...可以成餐奶唔食架....:-(

比幾滴豉油調味, 吸引佢食

"無肉唔夠營養" - 都要睇個小朋友既吸收能力架, 吸收能力唔多好既話, 比d simple food, 好過比咗佢食豬, 牛, 但吸收唔到嘛
唔係唔比佢食, 係遲d咁解姐 (我都係跟書咋, 唔係作野)

"可以成餐唔食" -- 試吓同佢一路睇書, 一路餵佢食, 食吓食吓就好多架喇 :mrgreen:

大宅

我試過比魚肝油子浩食~~~之後比佢打爛左...

食d肉好d~~我仔咩都食,又食奶,又食雜糧咁...不過我家姐仲係話佢瘦~~

首頁

尾頁

跳至