少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

NMKE2008 發表於 21-10-7 00:43
多謝你哋呀,有時都唔知可以同邊個講,你哋對我呢個陌生媽媽咁關心,好想喊,雖然每次諗起個心仲係好痛, ...

不要放棄,我女都成日唔啋我,就算呢排開心咗,但都係揾daddy傾計多(daddy 比較輕鬆冇我咁着緊學業同易炆), 但尋晚daddy唔喺屋企今日學校放假佢唔想瞓竟然纏住我傾計到2am。就算對話中佢仍有好多歪理但我唔急著䊵正,放開心態拉番佢埋身邊先,關係好番遲d有機會再教。

大宅

回覆 a_bah0704 的帖子

妳女肯主動撩妳傾計真係好....我女好耐無理我了......希望我都快D等到啦.......加油!!!

複式洋房

回覆 babyislove 的帖子

佢讀書冇乜問題,都係好成績果批,但係有時我講咗一啲野佢就發脾氣,例如喺餐廳,我叫佢食多啲菜,佢唔想食,就發脾氣,或者有時問我點解以前唔俾佢睇咁多YouTube video點解唔俾佢睇打機video,我話冇,事實我有比佢睇呀,但佢死都話我好少俾佢睇,於是就發脾氣,由於喺餐廳內,我就要氹番佢,低聲下氣,因為唔想場面太難堪,而家我真係唔想同佢出去食飯,有時我都唔知講咗啲乜嘢,佢就即刻發脾氣,都唔知佢因邊一句就唔開心㗎,試過佢話喺學校比老師讚篇作文好,話我知唔知,我就唔知,當佢講咗成件事經過,我就話我已經睇咗佢功課,知道佢寫得好好,於是佢話媽咪講大話原來睇咗佢功課,又發脾氣,我好辛苦呀

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

siuyingliu 發表於 21-10-9 09:55

佢讀書冇乜問題,都係好成績果批,但係有時我講咗一啲野佢就發脾氣,例如喺餐廳, ...

可能賀爾蒙影響,又或者佢喺學校唔開心又唔敢表達,返到屋企最信你,就發脾氣。

其實成績好要keep住都係一種壓力。

當佢發脾氣時,大家都冷靜吓。過一D時間,再傾。理性大家都知對錯,但感性上彼此都想被明白、肯定。

加油

大宅

我成日催眠我自己個女因為信任我先咁對我(盡情黑面表達真性情).....如果唔係咁唸我會好傷心!

大宅

annielui 發表於 20-4-16 10:30
回覆 520peace 的帖子

Hi.... 青春期真係唔易搞....我而家同女講嘢都會唸過度過先講,怕一個唔為意觸及佢 ...

好明白樓主感受,埋都經歷緊,會因為佢地既態度和行為觸動自己情緒。我好眼淺,淚腺發達都流唔少。
因為以前小學好聽話好主動溫書,成績唔差,我仲感覺小朋友係好自律,懂得照顧自己。怎知上中學360度大逆轉。。。

大宅

回覆 shuuenki 的帖子

妳小朋友而家F.1? 我初初都日日以淚洗面, 而家耐不耐唸唸吓都會喊嫁....撫心自問不是虎媽,至於得到這樣回報嗎?已經成日REMIND自己會過去的, 會過去的.......已經兩年了.......真係會過去嗎?

大宅

annielui 發表於 21-11-4 10:03
回覆 shuuenki 的帖子

妳小朋友而家F.1? 我初初都日日以淚洗面, 而家耐不耐唸唸吓都會喊嫁....撫心自問不 ...

我知呀仔唔係讀書嘅材料,
我都無乜迫佢⋯⋯
最多係煩啲,
不過近呢一兩年都開始放手,
有時真係好灰心⋯⋯
見到人哋啲仔女聽教聽話真係好羡慕。

有時睇返手機幾年前啲相,
會好懷念好懷念從前,
覺得佢真係大得好快。
如果佢係正常身心發展成長,
或者我會無咁懷念以前。

男爵府

牛年勳章

我個青春期最近都發作了, 目標都係我,對爸爸態度還好
其實我對佢嘅照顧關懷 ,比起爸爸仲要多,我都好難受, 我而家每日度日如年

大宅

回覆 Gee2020 的帖子

加油呀!!!! 千萬不要放棄, 我們互相支持,走過這段艱辛歲月

大宅

回覆 dandan2006 的帖子

HI....辛苦了, 初初係好難接受的, 妳係咪同我一樣惡唔出樣, 但又最關心(煩)佢大小事, 坐三煞位嗰個呢?

男爵府

牛年勳章

annielui 發表於 21-11-25 16:02

HI....辛苦了, 初初係好難接受的, 妳係咪同我一樣惡唔出樣, 但又最關心(煩)佢大小 ...
係呀,我就係呢啲三煞位,吃力不討好

大宅

青少年反叛既過渡期,我覺得好難捱….
我係一位姑姐,不嬲姪仔既問題我一路都有跟開,因為以前一齊住,由細睇到佢大. 我哥係一個咩都無所謂,好樂天既人;我嫂係大陸人,完全吾太清楚香港既教育制度. 而家我姪仔中3成日吾返學,今日吾返學,直接講想轉VTC. 跟住我打返學校同社工探討返呢個問題,以佢既不自律,其實讀vtc 都只會不停擴課…….我就黎爆炸

大宅

唉! 關心又被嫌棄, 唔關心又過唔到自己, 真係好難拿揑....加油呀媽媽...希望佢地d會明白我地啦

大宅

回覆 Genini_kwok 的帖子

Hi,妳呢個姑姐真係好,勞心勞力…..咁佢想轉讀VTC係咪有心儀課程? 如果係佢有興趣既, 其實可能有轉機都話唔定嫁,

佢肯唔肯同妳傾? 如果肯就了解下先, 唔好咁快否定佢….加油呀姑姐!!!

大宅

回覆 annielui 的帖子

我聽日會同佢傾下,睇下佢既意向其實呢幾日我都問左佢身邊既好朋友,聽說佢覺得返學好無聊,自己覺得讀VTC 會輕鬆d, 所以佢先想轉校

男爵府

Genini_kwok 發表於 21-12-3 16:21
回覆 annielui 的帖子

我聽日會同佢傾下,睇下佢既意向其實呢幾日我都問左佢身邊既好朋友,聽說佢覺得返學 ...

其實要好自律,不過唔試過又唔知。我女過來人,要出席率足夠否則都會被趕出校。而且都多測驗可能睇科目。

男爵府

牛年勳章

annielui 發表於 21-12-3 11:18

唉! 關心又被嫌棄, 唔關心又過唔到自己, 真係好難拿揑....加油呀媽媽...希望佢地d ...
大家加油,陪仔女度過青春期

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

打機 社交媒體 手機 害人不淺!

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

ICbaby 發表於 21-12-14 15:28
打機 社交媒體 手機 害人不淺!

認同,手機害人不淺!尤其年青人!我諗好多人家變,都係因為啲人太沉迷玩手機!係不可易轉的局面!真的很想有一天瞓醒,智能手機喺呢個世上消失

首頁

尾頁

跳至