烹飪搵食

跳至

首頁
12345...15

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

CARRIE8397 發表於 14-2-12 16:34
其實我從未用過麵包機的,一向都用廚師機打包,除了剛學整包常會失敗外,依家整包都好穩穩定定有包食,幾日 ...

我用麵包機會打兩個和麵程式.........我用的是 grandaz....
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

naomiyyma 發表於 14-2-12 14:01
回覆 一次一次 的帖子

酵母新開架!
新開都有機會失效架............試下就知啦。
半杯暖水, 半茶匙沙糖,一茶匙酵母,拌勻, 等 15 分鐘, 多泡就活躍,少泡就.................
哈哩路亞
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

回覆 CARRIE8397 的帖子

我以前用電動打蛋器打包, 但因自學及懶, 很少做, 麵包質素唔穩定, 有時OK, 有時 not OK, 我以為麵包機唔洗煩...

麵包機我沒有檢查起筋未, 覺得都有可能未起筋就開始進行發酵. 下一次我會check 下

其實你同事可以拿麵包機檢查. 起初我都懷疑呢個牌子唔得, but hotline師傅說OK, 還說跟Panasonic 沒有太大的差別, 暫時信他們先

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:Rasonic 樂信牌麵包機 - 有冇人成功焗到包?

大宅

引用:佢ok架,比多少少時間認識佢同研究下食譜,

原帖由 bonbon123 於 14-02-12 發表
佢ok架,比多少少時間認識佢同研究下食譜,呢個包用mode 2
焗得好靚呀! 可否分享食譜。Thx!

子爵府

醒目開學勳章

回覆:Rasonic 樂信牌麵包機 - 有冇人成功焗到包

試咗四次終於見得人啦!

子爵府

醒目開學勳章

回覆:Rasonic 樂信牌麵包機 - 有冇人成功焗到包

試咗四次終於見得人啦!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:HaHa1120 的帖子

我用普通的麵包食譜。高筋粉300克,牛奶190克,牛油10克,糖15克,鹽4克,依士5克。當中我用低脂奶代替水,因為咁樣包包白些,另外第一發後(約發了一半時間一小時左右)我拿了麵糰出來排氣再放番入去發和焗。

子爵府

2018復活節勳章

引用:我用普通的麵包食譜。高筋粉300克,牛奶190

原帖由 bonbon123 於 14-02-13 發表
我用普通的麵包食譜。高筋粉300克,牛奶190克,牛油10克,糖15克,鹽4克,依士5克。當中我用低脂奶代替水, ...
焗得好靚呀!
請問點樣排氣,同埋排幾耐再放入去焗?
thx!

洋房

"我覺得打個包支丈有問題,都未攪至起筋就開始進行發酵" ...
非常同意, 遇到同樣的問題

andyman  可以打多一個和麵模式呀......  發表於 14-2-14 19:18

別墅

引用:\"我覺得打個包支丈有問題,都未攪至起筋就

原帖由 nsxrr 於 14-02-13 發表
"我覺得打個包支丈有問題,都未攪至起筋就開始進行發酵" ...
非常同意, 遇到同樣的問題
其實我覺得如果大家有心機既,都應該可以做得好架,始終支丈打既力度同拉扯功能都不夠,再加上麵包機好多時既食譜既水份都較少,好似樂信入面既食譜,只有50%水左右,其實我一般整包,水份最少會有70%,水份底會較難起筋的,阻力會較大,但因為好多時麵包機力度問題,不能下太多水,否則會麵團太濕,除非,你會係打到最後既時段再取麵團出來再做拉扯,仲有,好多時牛油落既時間係麵團差不多起筋不粘手,才會落牛油。因為油份都會阻礙麵團起筋的,但麵包機是一開始就加牛油將材料拌勻,呢個都係一個問題。。

哈哈,,整麵包真係可以令人上癮的。

洋房

下次試下用多的水

洋房

試了幾次都唔得,開始覺得這並不是麵包機,其實係鬆糕機

大宅

回覆 nsxrr 的帖子

我仲未恢復信心再試...

大宅

豬肉鬆 (jam mode) ok wor........

大宅

回覆 licarol 的帖子

可以share食譜?

大宅

回覆 naomiyyma 的帖子

點整嫁?

子爵府

醒目開學勳章

回覆:yvonnechansy 的帖子

大宅

回覆 yvonnechansy 的帖子

食譜 18#

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5866584

大宅

回覆 naomiyyma 的帖子

你用樂信机? 乜野mode 做肉鬆?

naomiyyma  mode 10 (jam mode)  發表於 14-2-25 21:28

首頁
12345...15

尾頁

跳至