跳至

首頁
12345...91

尾頁

男爵府

Re: 有無預產期2005年2月的媽媽, 入來傾下啦!!!

ka,
係呀,我昨天去了馮醫生處睇,好唔好就唔可以禁快快定,不過佢個人好nice,會令你覺得relax,同埋做陰道照聲波前會詳細講情況,又有護士陪,加上調暗d燈光,佢會好小心,(佢隻手唔會觸摸到你的下體)所以一d都無緊張,因我自己本來其實都有d擔心,但做的時候都o.k.啦.
佢從照聲波中計到我的bb得3mm咋!*~*
他都會提及一些要注意的事情,亦有俾手提電話我話可以call佢問野,又提議下次叫埋我老公一起去可以解釋俾我老公聽我的情況.........我諗如果你去一d好多人去的"名"醫生,一定唔會禁關心d客!!

而他說懷孕了(由著床計)25天可照到心跳,我自己睇書話21天都照到,所以我諗他說25天已是保守的計算,應該照到的了.
你自己可計一計日子才去睇啦.
ka 寫道:
mytigger:
妳今日睇左醫生啦.咁醫生係咪叫妳兩星期後去check過ar.
唔好意思.我想問妳個醫生係咪同妳講過多兩個星期就一定可以check到心跳呢.唔知我25號去睇岩唔岩呢.
咁妳而家幾多weeks ar...
同埋妳去睇醫生時醫生有冇話到個bb有幾大呢.
妳係咪去馮醫生到睇ar.佢好唔好呢.
咁多問題潻.hehe~~~

複式洋房

hello, everyone. 我都是2月o架, 定o左會去QE生, 同HYMA一樣哦. 我預產期是2月2日啦. 我都是第一次呀,沒經驗, 希望多交流呀~~~~~

大宅

mytigger:
多謝妳o架詳細分析.不過我想問著床o架意思係乜呢.
即是結合那天開始計嗎.咁我又點知佢係邊一日結合呢.
有d煩惱潻.唔知25號照到未呢.咁妳約左幾多號去照過ar.
我今日去左容鳳書度排期做產前檢查啦.排到6月30號.
妳排左未ar...如果未.好快d去排啦.妳昨日睇醫生有冇叫醫生寫番張證明比妳去排期ar.

大宅

Lydiahui
hi.妳好ar,,歡迎妳加入ar.記得多d上黎update下妳d野播.
係呢.妳預產期係2月2日.早我11日.妳去左睇醫生未ar,
妳又照到bb心跳未呢..

男爵府

著床即係受精那天,即大約排卵日.(如果m是28天,就是14day左右).....
我未去政府排期,我想問是否要親身去,除了帶信仲要帶什麼?
我約了27/6再去覆診呀!你預產期早過我我諗你25/6都差唔多!

男爵府

lindahui歡迎,歡迎!!!

lindahui~預產期2月2日
hyma~預產期2月5日
ka~~預產期2月13日
tigger~預產期2月16日

男爵府

sorry,sorry!!打錯字
lydiahui歡迎,歡迎!!!
更正:
lydiahui~預產期2月2日

民房

Hi lydiahui,

Based on the date calculation, my due date is very similar to yours. Have you heard your BB heart beat when you see your doctor last time? I'm worried as the doctor could not check the heart beat last Friday and ask me to go again two weeks later.

複式洋房

mytigger,
Thanks for your warmly welcome. ^_*

Ka & Intense,

I didn't hear my bb's heart beat yet because I am still considering whether will have the check or not before go to the hospital.

May I ask you two what the detail is that when you go to the C + doctor for the first check? only照超聲波 or 抽血個地都做埋o架?

別墅

hi:
各位,我預產期係1月31日呀,可唔可以入黎傾呀??

子爵府

HiHi, 我都係2月媽媽ar. 我既due date係2月7日(年廿九), 都好刺激, 因為依家開始競猜bb係猴仔/女抑或係鷄仔/女.

今胎係我既第二胎lu. 希望大家都順順利利生個肥肥白白既bb.

民房

Hi Lydiahui

I got some brown secretion these days again so I went to see the doctor yesterday again. I took ultrasound and saw something sparkling in the screen. Doctor said it is not yet heartbeat and need to check again about 3 weeks later. I asked about the brown secretion, she told me that it is normal at the early stage of pregrecy and asked me to take more rest and take it easy!!

Usually 抽血 is not so early to do!

複式洋房

Intense, get it, and thanks for your reply.

I also heard that brown secretion would happen to some future mother and as a common thing, so what you ought to do is just relaxing yourself more and taking good care of yourself, everything will go well! Best wishes for you!

As for me, I still have no much change till now, even not feel very sickness and never vomit yet, just feel tired sometimes and already gain 4 lb. So I think I might will not go to see the doctor soon.

複式洋房

TMY228, welcome to join us, discussing something together!

STH920, you must be the first one here who already had the special experence to share with us, please don't keep it secret, speak them out, we are all ears.........^_*

複式洋房

New list:

tmy228~預產期1月31日
lydiahui~預產期2月2日
Intense~預產期2月?日
STH920~預產期2月7日

大宅

HI.各位2月媽咪:妳地好MA.仲乜近幾日都冇晒大家O架消息,
我首先報告下我自己先.我呢兩日開始有作嘔作悶啦.不過仲未嘔得出.我連訓覺都想嘔.一早起身就好肚餓一家要食野.個胃成日都唔舒服,我BOOK左下個星期五去睇醫生.真係好心急.
不過近排脾氣唔係咁好.成日都發脾氣.加上仔仔又百厭.但有時大聲話完佢之後靜下來時又好內疚.不停地同佢SAY SORRY....唔知大家近排點呢.

Intense:
這幾天妳點AR,仲有冇事AR.上黎報告下AR,

大宅

STH920:
HI.妳O架仔仔而家幾大AR.佢好肥AR

民房

Ka

I still have brown blood coming out nearly everyday. I don't know if I need to see the doctor again because she told me to see her again three weeks later even if there is brown blood coming out. Visiting her once is expensive, at least $800-900 each time including ultrasound!

I can't sleep well these days and don't want to eat. I manage to finish the bowl of rice by mixing with soup every day!

子爵府

各位2月媽咪你地好ar.

呢幾日日日都好累, 好肚餓, 好累, 好肚餓,... 總之就好想食飽訓, 訓飽食, 連網都"唔得閑"上. :-P 希望唔會好似上一胎咁~~增重55磅la. :-P

Lydiahui,

我都係多你地一個經驗, 有甚麼唔明盡管講出來大家~~研究, 研究ar.

ka,

原來你都係第二胎. 我仔仔依家2歲8個月la. "肥"呢個形容辭由細到大都跟住佢架. 不過依家瘦左d lu. :-P

你第一胎係仔仔or 女女? 依家幾大ar??

大宅

Intense:
點解妳個醫生會收得妳咁貴.不如妳轉醫生啦.
妳住邊區嫁.我睇緊個醫生係荃灣的.好專業.好多人去睇.
我上一胎都係係果度睇.收費平好多.$380連維他命and
照bb,如果妳有需要.妳找我啦.不過其實有好多好o架婦科醫生都好平.我覺得貴未必好.
我呢兩日都訓唔到覺同食唔到野.剩係覺得好口渴.要飲好多野.妳去睇多次醫生啦.我覺得咁樣會放心d.
唔洗日日都擔心.係咪.

首頁
12345...91

尾頁

跳至