跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: Hello~~有冇預產期2005年3月既媽咪呀!!

Hi all,

我係新會員...
上個月尾check到有了8星期...(現在應有10星期左右)
預產期是2月3日
由於這是我的第1胎..所以有好多東西都不懂...
希望各位多多指教!! :-P
我想知現在有什麼東西不能吃呢?有那些是寒凉食物?

Dear Kimbb,
我和你一樣...
到現在都未嘔過...頭幾星期都幾好胃ロ,但近排就無乜胃ロ:-(
我都覺個肚好似大了很多...之前d衫..褲都唔啱着!!同d朋友講...佢地就話都唔係好大啫!! 但我就覺得大了很多 (由25"腰變28"呀!)!

男爵府

cherrywwc,

My husband also not always in HK. I just always call him when I feel unhappy or uncomfortable. Donot be worried, everything will be fine.

cherrywwc 寫道:

Don't worry, maybe it is a gift from god, i'm very worry too, it's my frist time to be mother,my husband always not in HK, i'm always alone, and my family are not in HK too,i'm so scare and worry, and i have no feeling that my baby inside me, sometime i really want to cry, don't know should i have that BB or not............ :-(
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

男爵府

Dear all 三月份媽咪,

恭喜!
My M is late about 10 days and not yet to check.
我個肚有一陣陣谷M感覺和有啡色的'白帶'. Do you have? and can you advise me? Thank you.

公爵府

2023年兔年勳章

bobolam,

你以前m會否遲咁多日都未有,m來應是紅色,不是啡色。無論bingo與否,啡色分泌物都是有異。你最好到醫生處檢查,確保無問題就會安心好多,不用心慌慌。

bobolam 寫道:
Dear all 三月份媽咪,

恭喜!
My M is late about 10 days and not yet to check.
我個肚有一陣陣谷M感覺和有啡色的'白帶'. Do you have? and can you advise me? Thank you.

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

男爵府

嘩..見到有"預產期2005年3月既媽咪"...所以嚟 818....and 分享吓咁...

我0既預產期係2005年1月...現在 有 14 weeks 多...係第一胎

上次見bb 係check 唐氏0既時候.....都巳經係 26/6 的事..bb 有 5.67cm 長..... 12w2d....

我係0個種什麼 symptons 都有的 pregnancy.....我係6 weeks 多就開始嘔...係嘔到 7 choy ....sleep 唔到...最慘0既1 次係 12:00am, 2:00, 4:00, 6:00 ...起身嘔1 次..可能無胃口食野...所以祇嘔黃膽水...陰公....唸起都驚...呢段最難過0既時間我唸捱咗 2 weeks 到 啦...跟住就有返0的 食慾....嘔都可以嘔番食0既野...唔係吹水..真係食咩嘔咩...突別係at night time....

到現在我都唔咁食太飽....因為真係嘔 ka...

我可以話比大家知若果無胃口..但係肚餓...可以食 toast or 疏打餅...absorb 吓0的胃酸.....真係得 ka...

仲有就係我係 weeks 6 0既時候見紅....要打針...同食安胎藥( include vitemain e) ....係屋企休息咗幾日...不過不是continuous to have 鮮紅色就不用太驚....點都好la...頭 12 weeks (3 個月) ..係關鍵.. 有咩唔舒服..唔對路就睇e生.... 小心點 lor

hope 可以同大家 share 吓我的 experience...等大家都有個 idea...

我現在就sleep 得唔好..... always 發夢.... 唉...好慘...
我囡囡"梓瑤"係 1 月7 日來到我地的小家庭, 重3.9kg:-P

別墅

Hi all Mummy,

Here's some imformation :
大肚之後有咩唔食得
香蕉: 會抽筋
鱔(鰻魚): 生鱔皮/td>
生蠔,魚生、沙律、煙燻類(冷藏或微凍)食物、
軟芝士(都唔知係咩, 醫生俾份野咁講?)、其他生野: 李斯特茵
羊: 發羊吊
西瓜、綠豆,其他涼野: 仔仔不保
鴨、鵝、蟹、荀: 毒
蘆薈、木瓜: 有人話會令子宮收縮,又有人話會多奶水。????
濕熱生果: 芒果、榴槤
掃街: 唔衛生/td>
[url=http://www.TickerFactory.com/]

詩 1:2 惟喜愛耶和華的律法,晝夜思想,這人便為有福!

別墅

EmilyMami.

Thank you for your support, maybe i'm a very blue person, that's why i think too much, even can't sleep well at nite, just feel so lonely and seem i'm to only one to face all the problem. anyway, i will try to be happy ka la, u too ar..add oil. :-x :lol:
[url=http://www.TickerFactory.com/]

別墅

Karly,

Thank you for your support too ar, i'm happy to know all of you, even i can't always see my husband, but i still can come to BK often and see all the words of your's support, in this moment we need support so much, let's keep going la. :-P :lol:

別墅

請問各位05年3月的準媽媽,你們最後一次來經是幾多月?因我最後一次是5月中,所以我都不知自己是否屬於05年3月的準媽媽.

複式洋房

貓咪咪,

my last m come is 27/5/2004 so I'm屬於05年3月的準媽媽.

you last m come is 5月中, you may be 05 Feb or early March.
Lilypie 2nd Birthday Ticker

別墅

Dear all Mummy,

我最last period 是23 May 2004. 我想預產期應該是March 2005 ! 我是在今個Wednesday才知道我是有了Baby, 因為約6月24日有紅啡色的物體流出, 但很少量, 用護墊都Okay, 今次來了十多曰, 又頭暈, 還以為耳水不平衡, 便看了3次中醫, 她說我身體很弱, 不如Check下有否懷孕, 一Check之下便証實有了Baby。下午還不太相信, 再往西醫照超聲波, 一照之下, Baby已有6週幾, 而且有心跳, 不過我流了20多天的啡色物體, 是胎盤外有裂痕, 絕對需要休息躺床不動, 所以寫了1week的病假。

今次真是烏籠, 有了Baby還不知?

little parent :-P

大宅

i have tested on home pregnancy kit and they are positive, i went to the doctor but he said he cant tell from ultrasound yet. so i came home today n test again. Positive!!! i am not sure what to believe!!

男爵府

littleparent,
我last period 是7/6/2004. 我今天去e生驗孕, 她說條線很淺色, 不能確定. 但我有啡色和紅色(間中且很少)分秘物流出, 很擔心. (M late 了十三日, 平時我的M 很準.) can you advise me how to do, I am so worried.

男爵府

BOBOLAM,

re: 條線很淺色, 不能確定...
係因為妳用尿test.......不過妳大多係 "有" 的,,,可能仲未 "lim" 得實個[子宮 "迫"]...所以有見紅現象....

妳try 吓find 個 婦產科doctor睇睇...佢可以用陰道超聲波幫妳睇吓係咪真係 成孕.....   
我囡囡"梓瑤"係 1 月7 日來到我地的小家庭, 重3.9kg:-P
該用戶已被刪除

別墅

Thanks....

I'm now 7 weeks lar....and expected date will be Mar 10, 2005.....(for my first BB)!
http://www.babyhome.com.tw/bb/86256 2/26 - 2.8kg, 3/9 - 2.78kg, 3/12 - 2.91kg, 4/1 - 4.13kg, 4/29 - 5.23kg, 6/4 - 6.13kg, 7/9 - 6.6kg, 9/10 - 7.51kg

別墅

Hi 各位3月既媽咪,
我尋日自己驗到 bingo, 今次係我第二胎;
預產期:2005年3月20日

民房

又是昨日驗到…Bingo,第二胎,預產期三月二十七

別墅

Bingo.... :lol:
[
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至