跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

Totally agreed!! 你送個馬來西亞國籍俾我, 我都唔想要, 如果快d申請到PR就好, 唔需要年年咁renew, 每次都要浪費半日去整, 麻煩到死!

e+係hk讀書都幾辛苦, 就左返學之外, 又要學呢樣學個樣,但唔學又好似同人差好遠, 所以有時都幾矛盾。

你e+住緊apartment or 排屋? 係自己物業or租? 3k是否只包括日常飲食、水電等開支, 而不包括住屋呢? 我6299兩個人+大伯, 一個月5k都話唔夠, 我真係唔知佢哋點洗?

原帖由 Semall 於 09-10-29 10:50 發表
快d學喇.. 阿媽由細教到大.. "求人不如求己".. 將來你識楂車就可以成日出黎wet

初初黎o既時候.. 一年都唔知要去幾多次immigration.. 每次去都要半日.. 佢地d 工作效率真係好得.. 我懷疑佢地睇到外面越多人 ...

大宅

畀面勳章

我宜家係同6299一齊住.. 住semi d ... 因為有個女.. 佢地又肯幫我湊.. 所以一齊住會方便d..

之前未生時.. 都係同老公一齊住apartment.. 計埋供樓.. (個時唔駛供車) 一個月用3-4k.. 每個人用錢o既方法都好唔同, 例如有subscribe astro 呢d 要比錢o既電視.. 有d人一個月幾十蚊都有(當然係得幾個台可以睇), 又有d人一個月要比兩百幾蚊.. (full subscription).. 如果乜野都用好.. 食好o既.. 要供車.. 供樓.. 一個月10k 都唔夠.. 但係一個月一個家庭用5k.... 已經可以過得好好
檳城o既生活指數已經算幾低.... 我一個人出街食lunch.. 好簡單o既.. RM10 已經有找..

原帖由 KimB 於 09-10-29 11:21 發表
Totally agreed!! 你送個馬來西亞國籍俾我, 我都唔想要, 如果快d申請到PR就好, 唔需要年年咁renew, 每次都要浪費半日去整, 麻煩到死!

e+係hk讀書都幾辛苦, 就左返學之外, 又要學呢樣學個樣,但唔 ...

男爵府

我未生之前同6299住, 生左阿仔就搬開住, 不過同一apartment, 佢住樓上, 我哋住樓下。e+雖然唔係penang住, 但依然有層樓係度, 所以每個月都要供千幾蚊馬幣, 加埋水電、管理費等等,一個月都要2k。

6299幫你揍女, 咁你平日有冇做吓part-time? 我記得個時我冇做野, 走左去學整clay flower, e+屋企都仲有3盆傑作, 如果唔係真係唔知點樣kill time。

你哋一班penang既hk媽咪有冇定時出嚟聚聚? 你哋可以識到朋友嗎? 我淨係生仔時,係醫院識左個隔離床既媽咪, e+每年返penang都會call佢出黎見面、吹水。

原帖由 Semall 於 09-10-29 14:52 發表
我宜家係同6299一齊住.. 住semi d ... 因為有個女.. 佢地又肯幫我湊.. 所以一齊住會方便d..

之前未生時.. 都係同老公一齊住apartment.. 計埋供樓.. (個時唔駛供車) 一個月用3-4k.. 每個人用錢o既方法都好唔同, 例 ...

別墅

我12月中會番黎呀, 咁我地都可以見到, PLAZA GURNEY啱我, 都近我屋企, 到時叫埋SEMALL, 其實我都有同佢出過黎, 因為佢個女大我個仔半年, 到時再約....

有時我都覺好矛盾, 我又成日'嚴'呢邊好多野都唔好, 但有點同意SEMALL就係地方大D比細路好D.....不過我地呢D始終冇自己家人同朋友O向呢邊就差D, 好在我識揸車咋, 有番D自由, 之前我唔識路, 自己又冇車時真係下下要求99車出車入, 怕煩人地, 搞到做左個隱蔽人...O個時又同6299住, 真係好唔慣, 要就佢地又冇得睇自己電視....真係好唔開心...係搬左出黎有架車先叫好D...起碼自己想去邊就邊, 雖然呢道都唔太多選擇...

原帖由 KimB 於 09-10-28 17:19 發表
chanpcdaisy,

你11月中番hk, 咁幾時會再返penang? 我今年應該dec 25 會返penang, stay until early jan. 好呀! 如果可以出黎傾吓計都好, 不過我淨係識去Plaza Gurney, 因為近我屋企。

其實你幫c6申請左dependant v ...

男爵府

好呀! 係我返penang之前, 我哋約實幾時出黎見吓! 雖然penang既地方係大啲, 但我覺得佢哋既culture同hk有好大分別, 所以最終都係選擇返hk。或者再遲d, 我都會選擇返penang住, 不過要等我退休!!

原帖由 chanpcdaisy 於 09-10-31 17:19 發表
我12月中會番黎呀, 咁我地都可以見到, PLAZA GURNEY啱我, 都近我屋企, 到時叫埋SEMALL, 其實我都有同佢出過黎, 因為佢個女大我個仔半年, 到時再約....

有時我都覺好矛盾, 我又成日'嚴'呢邊好多野都唔好, 但有點同意 ...

大宅

畀面勳章

Kim b,
你係檳城住係邊樹o架?? 我同daisy就住得好近.. 所以可以成日約出黎..

係檳城無車等於無腳.. 邊到都去唔到.. 成日麻煩人地車出車入. 我都覺得好麻煩.. 所以死都要買番架車.. 自己鐘意去邊都得.. 唔識路唔緊要.. 學我62話齋.. 我地住penang呢邊.. 唔上橋就一定可以番到屋企.. 不過可能用多d時間..

其實要適應呢邊o既生活都唔係好難.. 香港人適應力超強嘛.. 不過最緊要係要有朋友.. 有乜野都起碼有人傾下講下.. 咁就唔會咁無聊.. 之前我未生個女時.. 就識到一班都係嫁過黎o既朋友.. 成日都出黎吹水.. 咁又過左大半日.. 得閒又去下佢屋企..打攪下.. 時間就會過得好快.. 宜家有左個女.. 就少左出黎.. 不過真係好開心係檳城.. 一個人生路不熟o既地方都識到呢班朋友..

男爵府

Semall,

我住係Jalan Bagan Jermal, 由屋企去Plaza Gurney都係5mins only, 所以約出黎見面係Gurney會比較方便,希望你哋可以遷就吓啦, thanks! 咁你哋又住係邊度呀? 我都明白唔識駕車好麻煩,所以我會抽時間去學!我相信當我決定返黎penang長住之前, 應該會學識, 哈哈!

我都好希望識多啲hk媽咪, 因為每年返黎penang10日, 日日都係等我6299接我去食飯行街, 同係屋企, 冇咩特別野做, 所以由last year 開始, 我已經帶阿仔順便旅行, 一返penang擺底行李, 第2日就飛去kl, 帶阿仔去 national zoo, 佢都唔知幾開心。今年, 我打算帶佢去新加坡既動物園, 因為阿仔好鍾意睇動物,玩完3日之後, 再返penang。因為我husband唔係同我同一時間返penang, 所以我有成一個星期都係得我同阿仔兩個, 咁未順便帶佢周圍去。

原帖由 Semall 於 09-11-2 16:13 發表
Kim b,
你係檳城住係邊樹o架?? 我同daisy就住得好近.. 所以可以成日約出黎..

係檳城無車等於無腳.. 邊到都去唔到.. 成日麻煩人地車出車入. 我都覺得好麻煩.. 所以死都要買番架車.. 自己鐘意去邊都得.. 唔識路唔 ...

大宅

畀面勳章

Kim B,

我住係tanjung bungah, 而daisy就住係tanjung tokong.. 我地兩個去gurney都好近.. 下次約出黎.. gurney係首選..

你就好喇.. 可以同個仔一齊周圍去.. 我諗要等多一兩年先可以同個女一齊去街街..

如果你番黎.. 無野做.. 都可以call我地出黎.. 不過我要番工.. 所以只有夜晚或星期六/日先可以出黎喇..

男爵府

好呀! 不如我哋約出黎一齊celebrate christmas呀, 我dec 25晚返到penang, dec 26冇野做, e+諗緊究竟dec 27 or dec 28先飛去singapore, 唔知你哋既schedule 點呢?

咁你e+做緊咩野? 可以係馬來西亞做工咩? 有工作好d, 唔洗咁悶!! 但工錢係唔係好少呀?

原帖由 Semall 於 09-11-2 23:38 發表
Kim B,

我住係tanjung bungah, 而daisy就住係tanjung tokong.. 我地兩個去gurney都好近.. 下次約出黎.. gurney係首選..

你就好喇.. 可以同個仔一齊周圍去.. 我諗要等多一兩年先可以同個女一齊去街街..

如果你番 ...

大宅

畀面勳章

Celebrate Christmas.. 即是飲飲食食喇.. haha
宜家我都係幫緊個親戚打工.. 雖然人工就唔係好多.. 不過勝在夠flexible....幾時要放假都ok.. 人工就夠自己用囉.. 自己鐘意買乜都得.

我由上次六月攞到新既visa個時.. 佢係我個passport上面印左我可以做野.. 我乜野都無比佢.. 佢就咁approve左..

去singapore宜家機票好平呀.. 不過新加坡o既野就唔平囉.. 齋睇唔買.. haha
我反而想去bangkok喎.. 去shopping 同食野.. 不過宜家唔知安唔安全呢???

原帖由 KimB 於 09-11-3 10:31 發表
好呀! 不如我哋約出黎一齊celebrate christmas呀, 我dec 25晚返到penang, dec 26冇野做, e+諗緊究竟dec 27 or dec 28先飛去singapore, 唔知你哋既schedule 點呢?

咁你e+做緊咩野? 可以係馬來西亞做工咩? 有工作好d ...

別墅

都OK呀, 我26應該都OK, 不如下晝出黎, 當係一個比我地同小朋友既XMAS PARTY 啦(可以玩交換禮物WOR), CAROL(SEMALL)妳話呢, 可以叫埋其他MAMA....不過地方要睇下邊度, 佢地可以玩下, 我地可以傾下計...

原帖由 KimB 於 09-11-3 10:31 發表

咁你e+做緊咩野? 可以係馬來西亞做工咩? 有工作好d ...

別墅

BANGKOK我好鐘意, SPA同MASSAGE最正, 未結婚一年去幾次(順便當同當時既仲係男友既老公拍拖), 今年一月去過, 都係4日玩下.....

...妳個VISA咁快可以做野..我以為要好耐先得?!

原帖由 Semall 於 09-11-3 16:32 發表
Celebrate Christmas.. 即是飲飲食食喇.. haha
宜家我都係幫緊個親戚打工.. 雖然人工就唔係好多.. 不過勝在夠flexible....幾時要放假都ok.. 人工就夠自己用囉.. 自己鐘意買乜都得.

我由上次六月攞到新既visa個時.. ...

男爵府

嘩, 好耐冇見你online啦, 好忙照顧阿仔呀? 我嗰時一個人照顧阿仔, 都係忙到死死吓, 一定要等佢瞓覺先得閒。

其實我都係咁想法, 可以交換禮物, 我已經諗左送咩俾你哋既小朋友啦, 哈哈! 除左你同carol之外, 仲有幾多個hk媽咪呀? 你仲有好快就返hk, 係咪好開心呢? 不過, 今日開始已經涼左好多, 你要準備d衫俾阿仔, 唔係冷親就麻煩。

原帖由 chanpcdaisy 於 09-11-3 16:58 發表
都OK呀, 我26應該都OK, 不如下晝出黎, 當係一個比我地同小朋友既XMAS PARTY 啦(可以玩交換禮物WOR), CAROL(SEMALL)妳話呢, 可以叫埋其他MAMA....不過地方要睇下邊度, 佢地可以玩下, 我地可以傾下計...

...

男爵府

咁你係馬來西亞住左幾耐先可以做野呀? 我計埋今年我應renew左5次維期1年既visa, 唔知幾時先可以攞到pr, 唔洗再年年renew呢?

其實singapore既物價同香港差唔多, 我發覺自己係penang住得耐, 去其他地方就會覺d野好貴。不過, 今次主要都係帶阿仔去zoo, 都應該唔會買咩野。要買都番penang買啦, haha..

原帖由 Semall 於 09-11-3 16:32 發表

我由上次六月攞到新既visa個時.. ...

大宅

畀面勳章

26號我應該OK .. 暫定呢一日先喇.. 等我都諗下買咩禮物比你地小朋友先..
KIM B, 你仔仔幾多歲呀??

如果可以傾偈又可以比小朋友玩..去人地屋企就最好..

我聽我細妹講香港宜家好大風呀.. 真係要帶幾件衫呀.. 寧願帶多都唔好唔夠衫著呀

Daisy, 你成日都出去玩o既.. 下次預埋我喇.. 等hayden 有個伴嘛

Kim b, 係就係要renew 5年visa先可以申請PR, 不過immigration都要計埋你要係馬來西亞住夠5年先可以申請..

佢地真係攞你本passport慢慢同你計你夠唔夠5年.. 如果夠.. 佢地先會比Form你填(此消息來自另一位香港mami)

別墅

中啦, 我一個人湊仔, 屋企又多功夫, 又要煮飯....
我都有朋友提我話HK開始涼, 會為HAYDEN準備多D衫仔喇, 不過都好開心可以番去....不過今次好多野要做, 主要係亞仔既HKID, 又要去飲幾餐, 希望hayden乖同肯跟我d屋企人...

原帖由 KimB 於 09-11-3 17:29 發表
嘩, 好耐冇見你online啦, 好忙照顧阿仔呀? 我嗰時一個人照顧阿仔, 都係忙到死死吓, 一定要等佢瞓覺先得閒。

其實我都係咁想法, 可以交換禮物, 我已經諗左送咩俾你哋既小朋友啦, 哈哈! 除左你同carol之外, 仲有幾多 ...

別墅

kimb, carol,
咁不如定住26日下午先啦, 下午1/2pm咁,地方方面如果妳地ok可以黎我屋企, d玩具應該可以應付呢幾個小朋友, 咁我地又坐得舒服d, 仲有, 我天台仲有個幾大既吹氣泳池, d 細路可以開水著party tim....or有其他建議?

食物方面可以自己整d, 再唔係去買現成.....妳地覺得呢?

而禮物方面, 不如有個price range啦, 咁買都方便d, 如果大約rm30 ok唔ok?

kim, 妳個仔仔幾大?

carol, 不如問埋isabell, 我都冇見過佢...

原帖由 Semall 於 09-11-3 23:03 發表
26號我應該OK .. 暫定呢一日先喇.. 等我都諗下買咩禮物比你地小朋友先..

我聽我細妹講香港宜家好大風呀.. ...

男爵府

我阿仔係05年4月出世, e+已經4歲半啦! 唔知佢同你哋既小朋友有冇代溝呢? 佢平時多數同d差唔多年齡, 或者大佢少少既小朋友玩。

去人地屋企都好呀, 你哋屋企方便嗎? 其實我屋企都冇問題, 因為只係得我同阿仔, 不過你哋要有心理準備, 我屋企冇豪華裝修, 傢俱亦非常簡陋, 因為當時決定買呢間屋時, 我大住個肚, 6299唔俾我去睇裝修, 加上我c6又出左門做野, 所以大部份既野都係兩老決定。到我生左搬入去之後, 因為得我一個照顧阿仔, 所以都冇時間去再整。再加上我已經幾年冇係度住, 所以有好多日常必需品都唔齊。如果只求一地方係冇問題, 但若要煮食就唔係好得。

要住夠5年, 咁我有排都唔得啦! e+每年都只係返去10日, 幾時先夠5年呀!

原帖由 Semall 於 09-11-3 23:03 發表

我聽我細妹講香港宜家好大風呀.. ...

大宅

畀面勳章

好呀好呀.. 去daisy 屋企喇.. 我個女件泳衣好少著.. 我怕再唔著就唔啱喇

食物方面好簡單o者.. 叫delivery 就搞掂喇.. 最緊要有地方比d小朋友玩.. 同我地mami 可以傾偈

christmas 呢d節日.. 一大班小朋友一齊過就最開心..

男爵府

都好呀! 咁我要帶埋阿仔件swimwear先, 因為penang冇泳褲呀!

整野食我唔得呀, 我可以去買, 我唔記得左cold storage會唔會好似香港既city super有d即買即食既party food, 你哋幫我check吓, 如果有呀, 我就去買啦, or u want me to prepare anything??

至於禮物方面, price range 我都冇問題, 你哋話事啦! 除左我之前諗既野, 我仲睇緊有d咩小禮物, 因為我覺得小朋友收禮物係好開心, 而我買又買得好開心。

BTW, 想請你哋幫個忙, 睇吓邊度有得買學malay既dvd or cd, 好似學英文咁, 由淺入深, 最好係中文/malay. or 英文/malay, 同埋一d字咭, 之前我有睇過, 但唔係好啱, 我最想買係可能有個圖係條魚, 英文寫fish, malay 寫ikan, 仲教埋佢點讀, 唔知有冇呢?

首頁
12345...11

尾頁

跳至