跳至

首頁
12345...69

尾頁

大宅

都開始要去"母乳餵哺" 個topic進修一下

quote]原帖由 kerrykevin 於 11-3-8 15:54 發表

其實我地而家都可以過 "母乳餵哺" 個topic, 睇下jm的分享, 做定功課呀~~ [/quote]

大宅

開新版入來留個腳印先

複式洋房

原帖由 jjtseung 於 11-3-8 19:28 發表
開頭一個月越少用奶樽越好, 一來埋身最刺激上奶; 二來, BB可以練下吸力; 三來, 避免BB乳頭混淆, 用奶樽嘴來埋身, 就食壞口型, 容易乳頭受損!

幾時需要奶樽, 可能人人都唔同! 我大兩位係全埋身, 唔識用樽飲!
如果返 ...

好詳細呀~學識好多野呀多謝!我會努力堅持餵人奶!!:loveliness:

複式洋房

原帖由 kerrykevin 於 11-3-8 17:19 發表

我又見過有jm話, 佢地會買紙底褲喎~~

紙底褲如果漏濕左,佢會唔會溶左架?

男爵府

原帖由 jjtseung 於 11-3-8 07:45 PM 發表

近有近好, 小朋友岩玩好多!
相差得遠就容易湊, 大人無咁辛苦...

我就算生得近, 細細佬出世時, 大女都係4歲4個月, 細佬係1歲9個月! 不過, 我自己係全職媽媽, 有兩個工人幫, 人手方面OK! ...

唔知你大女知道有二仔時佢有乜野返應呢?
我朋友佢小b下個月出世, 佢大仔岩岩過3歲, 不過佢大仔勁吃醋, 同媽媽講唔要弟弟, 又打媽媽個肚~~
唔知係未3歲男仔未係好成熟, 識D唔識D咁~~
相返, 我個仔就黎5歲, 佢知乜野叫弟弟, 我日日放工佢錫完我就會錫我個肚, 又成日問我bb幾時出世, 佢好期待 ~~

男爵府

原帖由 jjtseung 於 11-3-8 07:41 PM 發表

人奶容易消化好多, 所以人奶6安會早些肚餓的!

哦~~ 咁到時大仔飲的話, 我要留多幾安俾佢囉~~

男爵府

原帖由 jjtseung 於 11-3-8 07:38 PM 發表
仲有好多BB都唔like飲冰奶的, 好騷味... BB好精架!

所以我第二胎無儲冰奶, 一有多就比晒大女飲! 大女最多果日飲佐15安+...

不過, 返工媽咪就一定要儲定... ...

冰奶有騷味?? 咁攪笑? 真係唔知喎~~ 如果bb唔飲冰奶咁點算呀? 返工帶來帶去一定要冰喎~~

等我記住先, 如果第日小b唔飲奶我都知乜野事~~

男爵府

原帖由 YIPTAIRO 於 11-3-9 11:09 AM 發表

紙底褲如果漏濕左,佢會唔會溶左架?

濕左應該趕得切即刻換, 唔會咁易掛 ?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 kerrykevin 於 11-3-9 11:13 AM 發表

我朋友佢小b下個月出世, 佢大仔岩岩過3歲, 不過佢大仔勁吃醋, 同媽媽講唔要弟弟, 又打媽媽個肚~~
相返, 我個仔就黎5歲, 佢知乜野 ...

可能你朋友之前冇去同個大仔傾,
而且bb出世個個注意力去哂bb度咪會呷醋囉

複式洋房

原帖由 kerrykevin 於 11-3-9 11:19 發表

濕左應該趕得切即刻換, 唔會咁易掛 ?

我講下笑姐~應該無咁誇既....知唔知邊度買餵奶bra bra平d呀? 百零蚊到都ok,我睇親都成3百幾蚊一個....去d賣平bra既地方又無for 孕婦喎,真頭痛! 定還是真係要咁貴先買得到呢 ?

男爵府

原帖由 YIPTAIRO 於 11-3-9 12:47 PM 發表

我講下笑姐~應該無咁誇既....知唔知邊度買餵奶bra bra平d呀? 百零蚊到都ok,我睇親都成3百幾蚊一個....去d賣平bra既地方又無for 孕婦喎,真頭痛! 定還是真係要咁貴先買得到呢 ? ...

我本身個胸唔太大, 又無帶開wire bra, 我去左旺角中心一間孕婦店買左4個, $50/2個, 佢係普通棉料, 唔係特別厚身, 我覺得岩晒夏天係屋企著, 第日返工先去買d厚身小小~~

男爵府

原帖由 黃二少奶 於 11-3-9 12:44 PM 發表

可能你朋友之前冇去同個大仔傾,
而且bb出世個個注意力去哂bb度咪會呷醋囉

佢個b未出世大仔已經咁, 到4月出左世, 真係唔知會攪成點啦?

複式洋房

原帖由 kerrykevin 於 11-3-9 13:23 發表

我本身個胸唔太大, 又無帶開wire bra, 我去左旺角中心一間孕婦店買左4個, $50/2個, 佢係普通棉料, 唔係特別厚身, 我覺得岩晒夏天係屋企著, 第日返工先去買d厚身小小~~ ...

咁抵???邊層叫咩名呀??pm俾我丫~我今晚出旺角呀!等我去睇下丫@@" 普通棉料最好呀,又舒服又無花巧野~薄薄地唔焗反而仲好!

大宅

我買39.9 一個以為好平, 您50/2個咁勁?

係邊間買?

原帖由 kerrykevin 於 11-3-9 13:23 發表

我本身個胸唔太大, 又無帶開wire bra, 我去左旺角中心一間孕婦店買左4個, $50/2個, 佢係普通棉料, 唔係特別厚身, 我覺得岩晒夏天係屋企著, 第日返工先去買d厚身小小~~ ...

複式洋房

原帖由 annayoyomo 於 11-3-9 14:19 發表

係邊間買?

你都好抵丫!!唉,睇到你兩個既post,我即刻覺得自己好傻仔呀 我買左兩個,加埋超過$500囉..............

男爵府

原帖由 annayoyomo 於 11-3-9 02:19 PM 發表

係邊間買?

史火啦, 俾你咁問一問, 攪到我都唔sure, 其實係 $50/2 or $100/2......

我果日一次過買4個, 另外3件餵奶衫, total $546, 如果就咁除開, 應該係 $100/2 ! 不過都平過H&M果D呀!

我係旺角中心一樓, 果間 "龍x" 孕婦店買呀!!

複式洋房

$100兩個我都覺得平啦~!我買左個兩個成5舊水,個sales仲同我講話可以著到餵完奶都一定啱!係一定喎佢話!!(可能佢見我胸細啦 ),結果,我而家扣到最出都"ku"得好緊喇...無可能捱到餵奶囉=_=

伯爵府

原帖由 kerrykevin 於 11-3-9 11:13 發表

相返, 我個仔就黎5歲, 佢知乜野 ...

我女係特別懂性&生性果種, 所以佢果陣得2歲人仔, 自我陀到生完全無喝過醋, 仲好錫好錫細佬, 成日都要攬住錫住細佬!
舊年我有佐細細佬之後, 佢又係勁錫我, 好期待細細佬的出世!仲成日關心我, 問我陀BB係埋好辛苦, 話自己日日都呵住我個肚&錫住我wor, 仲會問我BB點樣生出來... etc...

不過, 大部份小朋友都會喝醋... 呢個都好正常! 父母要比多d時間比佢地適應! 因為個性唔同, 所以喝醋的程度都唔同...

代細B準備d禮物比大仔/大女... 我入院前比一個亞女心水玩具, 話係細佬送比佢的; 出院時返到屋企又再送多份比佢... 佢不知幾happy...

伯爵府

原帖由 kerrykevin 於 11-3-9 11:17 發表
冰奶有騷味?? 咁攪笑? 真係唔知喎~~ 如果bb唔飲冰奶咁點算呀? 返工帶來帶去一定要冰喎~~

等我記住先, 如果第日小b唔飲奶我都知乜野事~~

就好似冰鮮雞一定唔夠新鮮雞咁好食...

通常BB飲飲下會慣ge...

伯爵府

呢排真係忙到ㄚ... mouth:

細佬開始trouble 2, 多多要求, 麻煩...

首頁
12345...69

尾頁

跳至