跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 2005年5月媽咪會(Part 2)

^O^ 寫道:
貝拉:

bb會同我面對面,坐係我大脾,bb雙腿夾住我大脾,兩手垂下,我會用手臂膀住bb背脊.

如你囡囡肯訓係到食,咁你咪訓係到餵佢囉!冇壞,你又可以乘機休息下.

你係咪泵左奶先再以同一邊餵奶? if so,梗係出奶慢啦!你唔好咁做啦!如你想泵多d奶做儲備,你可邊餵邊泵,又或者泵完一邊,等半個至一個鐘,餵第二邊,但同時再泵番剛泵完奶的一邊.因bb的吸啜可以刺激到噴奶反射,咁就可以再收集多d奶.

^o^,
我b近來厭奶呀! 食餐奶好似打交咁, 等我都試下你個餵奶姿勢

男爵府

^O^,

謝謝妳的建議.
其實我唔係泵完先餵, 我囡囡食幾啖就發脾氣, 係咁喊, 要食奶樽先肯. 朝早因為成8, 9個鐘頭冇泵又冇餵, 所以出奶會快過日頭, 所以先肯食. 佢以前好鐘意埋身食, 係上星期開始唔肯食, 好頭痛! 我之前都有邊餵邊泵, 真係會多d奶, 但係而家唔得啦! 而家每晚臨訓都要補奶粉.

大宅

Hellora, cindymak, ivycl,
我今日afternoon又食麥當勞, 夜晚仲食咗好好味嘅咖哩雞, 我o甘鬼為食點減肥呀? Hellora話齋點算?

Hellora & cindymak,
我同cindymak 一樣, 日抖只係放米袋, 另加一張好薄嘅被仔係脚上, 另外高過30度開冷氣,就同佢COME到axilla 再加米袋係上面就吾會走位, 個米袋一D都吾重架!

沙沙,
我BB厭奶瘦都無哂肉, 佢只係長咋, 餵奶少D心機都吾得啱!
你體重梗會直線上升啦! 我真係吾陪你! :tongue:
生多個? 遲兩年先算啦! 養一個都要o甘多心機, 比多D時間習慣下先!
我打電話去君怡問過佢地話係有tea buffet, $105 大元一位!

大宅

^O^,
我睇到個message:
請注意:緊急人流管制措施 [2005年9月21日] - 為避免網站過於擠擁,請國民自行停止回應數超過2000的文章,並開設「續集」繼續討論。我們已緊急購買新Server,並盡快投入服務。不便之處,敬請原諒。

依家已經23/9, 我地依家仲洗吾洗開「續集」呢?

珍珠宮

開左part 3喇!過去繼續chit chat啦!

2005年5月媽咪會(Part 3)

子爵府

我會耐唔屎同佢喺屋企磅, 方法係我抱住佢一斉磅, 跟住自己磅, 我take兩個磅重嘅difference當為bb嘅体重。

joannelai930 寫道:
沙沙
乜4個月唔磅重架 ? 咁我下次都要早d去健康院趁冇人自己偷偷磅下先
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

子爵府

沙沙,
好吖, 聖誕節出嚟開bb X'mas party 吖!

melody
一於一斉出嚟啦。我bb只係睇過一次醫生,我都係參考元朗媽咪會嗰度介紹嘅醫生咋。睇嚟你搬番元朗住都幾順風順水喎,幾好吖,間屋風水好呀!

MelodyLeung 寫道:
jk923, hellora,
多謝你地仲記得我, 好感動呵! :lol:

沙沙, Sammifanlp,
唔該晒! 囡囡由擒晚已經好轉啦, 可能因為佢瞓得好咗, 有助化痰, 不過, 賓妹就中咗招, 好彩佢擒日立即睇咗醫生, 我叫佢休息咗一日, 所以我擒晚要喂夜奶, E+好
你地個B有無去榕鳳書健康院打針? 我囡囡去過1次咋!
下次去Tea記得叫埋我, 大家都係元朗友

Smallfish123,
多謝晒, 我返上環, 雖然好遠, 但有巴士一程到, 唔洗1個鐘就到, 都算ok lar! 你要返工嗎?

^0^,
呵呵, 因為好耐無上黎嘛!
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

洋房

沙沙, forty+,

聽你講落又好似係, 好似雨過天晴咁! 一於大家出黎見面下, bb X'mas party 好提議, 預埋我啦!

我囡仲有少少咳, 點算呀? 已經食咗1星期葯, 醫生叫我耐心d, 你地點睇呀?

水晶宮

melody: 唔好俾佢食住, 驚佢唔受得. 你初初先俾三份一或四份一佢試反應先, 然後慢慢加分量.
我住牛潭美.

MelodyLeung 寫道:
sammifanlp,

如果依家食緊西葯, 可唔可以食保嬰丹?

我住振興新村. 水邊圍村對面, 西鐵朗屏站附近, 你呢?

洋房

sammifanlp,

所以今晚我可以先試少少, 西葯可照食嗎?

原來你住近錦繡, 你洗唔洗返工?

珍珠宮

[size=xx-large]開左Part 3喇!你地過番去傾啦!

水晶宮

melody: 我在葵興返工.
保嬰丹: 唔好俾佢食住, 驚佢唔受得. 你初初先俾三份一支或四份一支佢試反應先, 然後慢慢加分量.

水晶宮

melody:
請睇part3!

首頁

尾頁

跳至