跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 05年4月雞BB媽咪會

Hi 各位sister

見到妳地睇咗e生 見到個BB都替妳高興
我就要等我老公放徦 因要睇住個大嘅
所以下星期一先睇到e生同個細B :wink:

各位 有冇人想去威爾斯e院一站式唐氏綜合檢查呀

大宅

hello 各位sister

我今胎是第一胎,last m july9 , 今日睇醫生照左超聲波,只見到好細胎long, 現在只有小小作嘔 & 覺得身體好"興", 你地有咩唔舒服呀?

Strawberrrys
你仲記唔記得我呀? 之前大家都在量體溫俱樂部 talk, 而家一齊搬過來, 請多多指教

---姓名-----------預產期---胎次序--囝/囡--分娩醫院
=================================
1) Strawberrrys--4月6日---第1胎--?????--暫未決定
2) TeddyMaMa---4月11日--笫2胎--?????--暫未決定
3) 貝貝-----------4月12日--笫2胎--?????--廣華
4) 小天使kiki-----4月13日--第1胎--?????--暫未決定
5) Mao-----------4月16日--笫1胎--?????--暫未決定
6) yorkboy-------4月?日 --笫1胎--?????--瑪麗/威爾斯

大宅

yorkboy:

你記唔記得我呀!!!
恭喜你呀!!!
又個topic 係以前量體姊妹
叫(量體

別墅

我今日5week喇, 我由上星期一開始(當時仲未驗孕)就開始便秘, 我以前每日一至二次大便, 而家要勁食橙同勁飲水至有得疴, 仲唔係好暢順, 另外就有胸漲痛, 乳頭痛, 一日有一至二次個肚少少址住痛, 容易肚餓同好口渴,攰多咗,其他嘢就無喇.

別墅

小天使kiki

我有咗第一個嗰時都喺咁,飲橙汁 西梅汁都好難搞,最後仲生咗....真惨! :cry:
你如真的好唔舒服 睇e生時記住同佢講呀!
你而家最好吃高纖食品

Mao 你簽名相的位置的BB預產期倒數嗰個東西係点搞架

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

TeddyMaMa 寫道:

Mao 你簽名相的位置的BB預產期倒數嗰個東西係点搞架

你click我地是但一條入去跟住做就得架喇 :mrgreen:

公爵府

2023年兔年勳章

yorkboy

恭喜!歡迎你加入。

依我推算,last m july9 ,預產期是4月14日 。

我上星期二有發燒,但一路好食得睡得。水就飲很多,暫時未有便秘。明日見醫生,希望見到bb及見心跳。

---姓名-----------預產期---胎次序--囝/囡--分娩醫院
=================================
1) Strawberrys---4月6日---第1胎--?????--暫未決定
2) TeddyMaMa---4月11日--笫2胎--?????--暫未決定
3) 貝貝-----------4月12日--笫2胎--?????--廣華
4) 小天使kiki-----4月13日--第1胎--?????--暫未決定
5) yorkboy-------4月14日 --笫1胎--?????--瑪麗/威爾斯
6) Mao-----------4月16日--笫1胎--?????--暫未決定
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Strawberrys 寫道:
yorkboy

恭喜!歡迎你加入。

依我推算,last m july9 ,預產期是4月14日 。

八掛下先....乜唔係4月16日嘛?? :-P

男爵府

Strawberrys & yorkboy,

記得我嗎, 以前係量體溫一齊chat 過, 從sammiy 處知道妳地bingo 左, 恭喜妳地呀!! 得閒妳地一齊過黎chat 丫!! :-P

祝所有mami ge bb 都快高長大, 開開心心成長!!
~*~*~*~切言實多勝友,天白雲任爾遊。~*~*~*~
        我個小寶寶係2005年1月20日出左世啦!!

男爵府

HI ! 咁多位你地好......我都係前天自己驗到有左。

stawberry,

可以幫我計下嗎?唔該....我last m係13/july開始。

今次係第二胎,諗住係QE生,因為第一胎都係果處....覺得幾好。

大宅

貝貝 寫道:
[quote]
yorkboy

恭喜!歡迎你加入。

[/quote]

你地好呀!我今日係5weeks.
由於先前曾經小產2次,暫時仲未敢睇e生住,自己驗咗幾次都
係有,就開始曰曰瞓床.
先前聽你地講last m 9/jul,預產期到底係幾時?
因為我都係呢曰!同埋你地話有谷m嘅感覺,係咪真架?
因為我都有,我仲以為又作小產添?

大宅

貝貝 寫道:
[quote]
yorkboy

恭喜!歡迎你加入。

[/quote]

你地好呀!我今日係5weeks.
由於先前曾經小產2次,暫時仲未敢睇e生住,自己驗咗幾次都
係有,就開始曰曰瞓床.
先前聽你地講last m 9/jul,預產期到底係幾時?
因為我都係呢曰!同埋你地話有谷m嘅感覺,係咪真架?
因為我都有,我仲以為又作小產添?

禁止訪問

洋房

前日驗到有,最後m在9/7,5weeks。

因為是第一胎,所以好多東西都不懂。
現在還未做產檢,不知那一個醫生好,又不知應否問朋友,因為懷孕初期不想那麼早讓別人知。
應該幾時讓老闆知道自己懷孕?
是否一定是前四後六,可否前二後八,前三後七。

大宅

Teddymama

Are you able to make the tag? I just clicked to other mama's tag and key in the due date, then copy the "code" to my "signature".

"uipui", thanks for telling Teddymama.

*I'm using my friend's computer and there's no Chi input....

About the expected due date, I found as 2004 got 366 days, so we may need to deduct one day if we use the normal 280 days for calculation. eg, my last m was 9 July also, so the due date should be 15
April 05, and today is 5 weeks. But I'd rather change the time tag later when the dr. confirm the actual due date.

Today I've found few slices of blood.....well, feel at ease. :lol:

公爵府

2023年兔年勳章

05年4月雞BB媽咪會,依預產期先後排列如下:

1) Mocha---------4月1日---笫1胎--?????--暫未決定
2) Strawberrys---4月6日---第1胎--?????--暫未決定
3) TeddyMaMa---4月11日--笫2胎--?????--暫未決定
4) 貝貝-----------4月12日--笫2胎--?????--廣華
5) 小天使kiki-----4月13日--第1胎--?????--暫未決定
6) Sami-----------4月13日--第2胎--?????--QE
7) yorkboy-------4月14日 --笫1胎--?????--瑪麗/威爾斯
8) ringmike-------4月14日 --笫1胎--?????--暫未決定
9) 幸運兒lam-----4月14日 --笫1胎--?????--暫未決定
10) Mao----------4月16日--笫1胎--?????--暫未決定

公爵府

2023年兔年勳章

Teddymama

我都有考慮去威院做一站式檢查,但必須在11至14週做,收費HK$950,查詢電話26322470。

Mocha

你咁快已在QE登記做產檢,是不是只登記排期,正式的產檢要排到幾時?

我睇開個是男醫生,在佐敦嘉賓大廈,如你有興趣可介紹給你。

幸運兒lam

你的問題我都有考慮過。

懷孕初期不想那麼早讓別人知,這是正常的想法。幾時讓老闆知道自己懷孕,就要視乎你的工作性質和工作環境。我老闆就一早知,因為我上星期發燒去睇醫生時順便驗孕,醫生假期証明寫fever conflicting pregnant,正因如此,原先上星期六短週我本來要加班,最後他叫我在家休息。

產假前四後六,前二後八,前三後七,全視乎你公司的假期制度。我看書就鼓勵前四後六,因為最後一個月,bb是非常長胎,挺著大肚子在街上走動是非常幸苦,而且在產假前有很多工作上交接,忙得很,根本無時間執走路袋及準備bb的用品,如你有年假就接

別墅

Hello 各位sister

好開心呀! 咁快有咁多sister加入咗 大家一齊交流 交流

恭喜妳地呀 yorkboy,Sami,ringmike,mocha,幸運兒Iam

我睇書話9 july 預產期是15/4
13 july 預產期是19/4

ringmike 懷孕初期有些人是有谷M現象架 我有兩名時都是咁 放鬆D好好休息啦 ,一有乜唔妥就即刻去睇e生喇

幸運兒Iam 妳最好睇咗e生先,取驗孕証明就通知老闆
而家D產徦是彈性放架喇 ,在妳身體許可之下按排就得

洋房

TeddyMaMa,Strawberrys:

thanks

現在最大的問題是不知去那裡做檢查,請問有沒有醫生可以介紹。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至