跳至

首頁

尾頁

子爵府

我都係肚脹脹, 子宮位成日扯住痛, 瞓覺都唔C服架.
成日轉來轉去. 瞓得唔好囉!

頭暈都冇, 但反而Breathing 有時突然好痛, 吸唔到氣咁.

你地開始成日好想瞓覺覺豬未呀??
我就好易攰, 條腰好直咁囉! 好多時都會有酸痛feel. 但未開始狂瞓.
I just want to have healthy babies!

子爵府

可以打電話去健康院book 定個期先架.
我都book 咗week 12 去, 到時會抽血, check小便, 聽小b 心跳, 度高, 磅重.......

至於醫院, 就係去book oscar, 結構等等.
我去咗威院, 只係book 到oscar 個期, 未有照結構的期呀. 第一次產檢已經book 到去6月中囉! 太多人啦!

不過, 我打算去仁安生, 所以, 又book 咗睇私家.

唔知仲有咩應該要做呢? 好似好多嘢要搞咁.... 好怕會做漏呀!

原帖由 smalltsz 於 11-3-4 23:21 發表
其實我唔係好明點解有的是去健康院、有的去醫院,有的打電話、有的要親身去~~~
I just want to have healthy babies!

子爵府

多謝你的分享....
^^

陰超原來會對個胎唔好架????
好彩上個week 有照到咋!! 因為我呼吸有事, 去咗仁安,
醫生幫我照u/s, 佢話如果睇唔到d 嘢, 佢就會幫我check陰超啦! 好彩, u/s 都睇到... 逃到大難囉!!

原帖由 tomato_mama 於 11-3-5 10:45 發表
呢到好多新媽媽呀!

由於我今次唔係第一次,所以已經無上次咁緊張...我上次5wk check到bingo,點知果晚就流啡,於是乎聽咗護士朋友講去睇醫生,因為醫生通常會寫紙放幾日假番屋企瞓...點知好衰唔衰,睇咗個夜診無經驗醫生,叫我 ...

別墅

原帖由 tomato_mama 於 11-3-5 10:45 發表
呢到好多新媽媽呀!

由於我今次唔係第一次,所以已經無上次咁緊張...我上次5wk check到bingo,點知果晚就流啡,於是乎聽咗護士朋友講去睇醫生,因為醫生通常會寫紙放幾日假番屋企瞓...點知好衰唔衰,睇咗個夜診無經驗醫生,叫我 ...

吓?! 乜用陰超照動到胎氣架....

別墅

原帖由 zarara188 於 11-3-5 12:26 發表
我都係肚脹脹, 子宮位成日扯住痛, 瞓覺都唔C服架.
成日轉來轉去. 瞓得唔好囉!

頭暈都冇, 但反而Breathing 有時突然好痛, 吸唔到氣咁.

你地開始成日好想瞓覺覺豬未呀??
我就好易攰, 條腰好直咁囉! 好多時都會有酸 ...

我就無乜唔舒服, 又未覺得易攰.....亦未有反胃想嘔既感覺....

只係有時覺得個肚好似好多氣, 想放屁咁囉....

別墅

原帖由 smalltsz 於 11-3-4 23:21 發表
其實我唔係好明點解有的是去健康院、有的去醫院,有的打電話、有的要親身去~~~

我琴日喺唔知邊個網站睇過, 係每一區每間醫院都有唔同做法架~

複式洋房

Plutoes,
啲醫生期好full, 要星期二先有得睇,我有想過找普通科醫生睇住先,但佢地無ultrasound, 所以都無用!唯有等吧!

原帖由 Plutoes 於 11-3-4 17:22 發表
我個肚都好脹, 但應該唔關事, 只係呢排我食多佐好多野, 不過下腹就仲未脹, 呢個我有d擔心, 因為我上年9月小x佐, 記得係呢d時候, 小腹已經脹脹地同實實地架啦, 不過今次分泌物多佐同試過有一晚有少少啡, 我諗唔駛擔心 ...

複式洋房

乜政府醫院要跟地區嗎?我正考慮廣華醫院或QE。

大宅

我仲未有m,不過馬驗在左無bb,好失望!!!

複式洋房

我初時都係個肚扯住扯住,又係勁多胃氣同放屁,但踏入第六週就慘啦! 每朝都要在食早餐前

子爵府

唔好失望啦... 可能下個月bingo 呢!!!
努力呀!!!!

原帖由 盧BB 於 11-3-5 16:54 發表
我仲未有m,不過馬驗在左無bb,好失望!!!

子爵府

我曾經好"期待" 呢種experience, 但又好驚喎.......

原帖由 mmw825 於 11-3-5 17:20 發表
我初時都係個肚扯住扯住,又係勁多胃氣同放屁,但踏入第六週就慘啦! 每朝都要在食早餐前

男爵府

畀面勳章

瞓得好差呀,今日老公買咗 u 型 pillow俾我攬住瞓,希望好啲。
另外腳痺都令我瞓唔到,搞到老公晚晚按摩雙腳。

別墅

原帖由 mmw825 於 11-3-4 22:52 發表

我lm都係16/1嘅,醫生話應該係十月尾,但因為排卵遲,所以要等下次去照先firm到日期,可能係十一月頭,不過我都打左電話去健康院book,約左愚人節檢查… ...

公立醫院可否CHECK到BB出生日期的, 今日要填FORM, 叫我寫日期, 我都唔識寫

別墅

原帖由 smalltsz 於 11-3-4 23:31 發表
暈就冇,返而未有之前會,因為有貧血。子宮都有扯住扯住,不過早一星期就厲害D,而家反而少咗。

我以前無貧血又有唔血壓問題, 但唔知點解上次去醫院CHECK係咪有左的時候, 佢幫我CHECK血壓時, 話我有唔血壓低, 唔知關唔關有左小肥高事呢??

別墅

呢到好多新媽媽呀!

甚麼是"陰超"啊, 公立會照嗎, 有甚麼用啊!
我姐姐成日叫我唔會"某低" , 佢話佢上次"某低"完馬上見紅, 因為話個BB壓住個子宮(好似係咁上下啦!). 但我今日多次唔記得. 我想都係因為而異的

別墅

原帖由 小白妹妹 於 11-3-5 13:20 發表

我就無乜唔舒服, 又未覺得易攰.....亦未有反胃想嘔既感覺....

只係有時覺得個肚好似好多氣, 想放屁咁囉....

係啊, 現在其實已經食到好清, 但好似成日都好似想大便咁"餃"肚. 唔知點解會咁

別墅

原帖由 mmw825 於 11-3-5 17:20 發表

聽到你哋講咁多唔舒服, 真係有點怕啊, 我好怕我過多一個星期都會咁啊! 我最後一次係16/1, 咁係咪即係我現在已經第七周啦

大宅

我LAST M 係1/27,前幾日已經驗到有左,第一胎,所以有D緊張...但衣兩日感冒,咳,只係去睇中醫,會唔會影響到BB?
仲有係唔係7-8W先去照BB

子爵府

咁就要視乎你排卵遲/早.

原帖由 pigcat 於 11-3-5 21:01 發表

聽到你哋講咁多唔舒服, 真係有點怕啊, 我好怕我過多一個星期都會咁啊! 我最後一次係16/1, 咁係咪即係我現在已經第七周啦

首頁

尾頁

跳至