跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 2005年5月媽咪會(Part 2)

^O^ 寫道:
onionkp:

一般唐氏測試只係抽血驗,唔痛的.但如驗血的唐氏指數高,就要抽羊水再驗.聽講抽羊水好痛的同埋會有風險(bb有唔記得幾多個percent.機會會小產).

onionkp,
我所知的和^o^所講的一樣,其實初步驗唐氏只是一個篩查檢查,度頸皮即好似平時咁照超聲波,抽血也像平常的,唔會特別痛。大部份人都是篩查ok就唔洗進一步抽羊水,所以唔洗咁擔心。

我明天就會去東區度頸皮,心情都有d緊張,其實次次照之前都會係咁緊張,怕小b會唔妥,唔知其他人會不會也是這樣呢?

我第一次產檢是睇Dr. Chow 的,是我家姐和朋友都睇過而介紹給我的,佢地推介時最大的selling point是部機好新,照得好清楚,而且醫生也很有經驗,會講好多野你知。而我睇過後都覺得部機效果好靚,但對醫生就可能期望太高,睇完有少少失望,又可能我睇果日係星期六,好多人,入到去本來想佢講多d野我知(佢知我第一胎和做第一次產檢),但佢就顯得幾被動,我只好把我之前預備的一連串問題問晒,佢也是簡短的一問一答便叫我出去。所以整體是有點失望的,覺得她好似做到化左,唔識體諒我地ed初懷孕既心情。另外,佢真是收得好貴,所以第二次我轉了另一位潘曼莉醫生。潘醫生比較答得詳細少少,但也似是做到化左,無o麥感情,埋單雖然平少少,但部機又真係無周醫生果部咁靚。

所以我最後決定主要睇住政府醫院,不太期望醫生會將心比心,只要做個盡責的顧問便可。之後會係d特別既週數如照仔女或要詳細檢查器官時睇返周醫生(因佢部機確實夠新,好似個幾月前先買),相信/希望她在重要的時候也會細心d睇啦!

係呢,你睇過周醫生又覺得點呀?

別墅

cathymom 寫道:
小谷:

請問去政府登記做唐氏test 要親身去嗎? 定打電話去都得呢?
同埋關唔關住邊區事? 我住將軍澳應去邊間醫院呢?

thanks!!!

Cathymom,

我第一次登記時打電話去,醫院會fax份form叫我填完fax返去,跟住好快就有姑娘打黎約我去醫院,我18/10就去左東區。去到要聽完講座同睇埋你週數先同你排期驗唐氏,所以我諗你最後也要親身去先排到期。

政府醫院應是分區的,我去東區姑娘也在電話問定我住邊。我果日聽講座就話除左東區,仲有贊育、屯門、瑪嘉烈、聯合......(唔知有無漏) 有得免費驗唐氏,唔知你住將軍澳最近係咪聯合? 也唔知係咪同區?? 你都係打去醫院問下好d。

別墅

小媛媛:
你預產期幾時呀? 第一胎現在幾多歲?

別墅

happy@happy,

我同你預產期都係9/5,下星期一就12w喇! :-P

別墅

好嬲呀....頭先問我哥借地址證明(廣華登記需要)我阿嫂話就黎搬唔想政府果邊check 到野以唔岩借呀...勁嬲呀..

複式洋房

各位媽咪早晨,
好多日冇上網,因成日作嘔,做mud都冇心機。您地有冇好啲?真想快啲過first trimester!大家努力吧!

Onionkp,
我想問吓您覺得方幸生醫生點呢?因我唔係咁鍾意依家睇緊嘅梁淑德醫生,所以想轉。我都同您一樣諗住開刀。佢開刀手勢同產檢好唔好呢?

大宅

THANKS 小谷 AND 沙沙,

我會打去聯合問下產前檢查同唐氏 test 既野.
really thanks!

珍珠宮

PW530:
你個絨毛膜活檢要$嗎?

Fannylok:
已update.

小媛媛:
麻煩你比多d資料我:
-預產期幾時?
-打算係邊到生?
-睇邊個醫生?

複式洋房

小谷 寫道:
happy@happy,

我同你預產期都係9/5,下星期一就12w喇! :-P

係呀, 終於過o左12weeks喇.....好快就過三個月, 大家都冇咁辛苦喇...

係呢, 我聽人講, 到o左懷孕中期, 即係過o左頭三個月, 食o野方面就可以寬鬆d, 例如初期唔食得o既o野中期都可以食少少, 係咪咁o架呢??

複式洋房

澄澄媽媽 寫道:
好嬲呀....頭先問我哥借地址證明(廣華登記需要)我阿嫂話就黎搬唔想政府果邊check 到野以唔岩借呀...勁嬲呀..

其實只係需要o係張form面填個地址之嘛, 又唔駛submit埋個地址證明俾醫院睇o既, 咁都唔得呀?

複式洋房

各位05/05媽咪:

你地好!我係初來報到既.
呢胎係第二胎,我係私家同威院睇產前.生就可能係仁安或威院,因為我住沙田.

^O^,
我第一個係女, 你呢?大住肚又要照顧個就來兩歲既又要返工,好累!你呢?我個女依家好反叛,唔知係埋我陪佢陪少左呢?

大宅

happy@happy 寫道:

係呀, 終於過o左12weeks喇.....好快就過三個月, 大家都冇咁辛苦喇...

係呢, 我聽人講, 到o左懷孕中期, 即係過o左頭三個月, 食o野方面就可以寬鬆d, 例如初期唔食得o既o野中期都可以食少少, 係咪咁o架呢??

係咪一過左12 week 就冇咁辛苦同定好多?
雖然我冇嘔, 但成日口淡淡同好多胃氣... 都好辛苦下....

民房

shopgirl2004,

我都係約

複式洋房

cathymom 寫道:

係咪一過左12 week 就冇咁辛苦同定好多?
雖然我冇嘔, 但成日口淡淡同好多胃氣... 都好辛苦下....

其實我早兩星期前個胃都已經冇咁頂住喇!! 之前真係好辛苦.....而家胃口都好番d, 不過都仲係口淡淡咁, 問過醫生, 佢話個個人情況唔同, 唔可以一蓋而論, 不過我上網睇有姐妹話嘔都嘔到六七個月都有, 所以真係好難講.....不過過o左3個月個bb成形就係事實唻o既, 到時應該會定d, 不過到時我地要食番多d o野喇, 因為到時會係bb o既吸收期, 我地想唔食都唔得....

民房

小谷,

我覺得佢比較粗心大意 , 佢爸爸就經驗好好多, 我表嫂三胎都係佢爸爸開刀,但佢爸爸現在已70多歲了 , 所以我都唔唸住找佢 , 而我上一次小產及現在有

珍珠宮

kakamimi:

歡迎你加入呀!

係呢,你幾多號預產期呀?等我加埋入個list到啦.

我第一胎都係女,仲有一個星期就兩歲大了.綺!你個女幾月幾號出世嫁?我個女都唔算好反叛,但間中都會野蠻下,尤其呢排佢吽牙仔,所以猛憎d.我而家都冇抱佢,但佢都ok喎,我會以攬佢鍚佢代替.平時放工都有同佢玩下教下佢咁.

我比較好彩,一般家務由工人做,而老公亦好肯落手落腳照顧個女.而家我有左,所有換片,沖涼同煮飯仔都係老公做,我只係負責餵奶+餵飯(其實我以前都多數只係負責餵食而已).工作方面比較清閑,所以可以成日上bk.而且我的老板們亦好體諒我.前排作小產,佢叫我多d休息,休息到夠先返.我話我未必攞到醫生紙,於是佢就話如我真係要放假休息,佢會同admin guarantee我係有需要先放,而唔係乍病.

happy@happy:
我陀第一胎時,都係要等到5個多月先可以食蕉,8個多月先可以食西瓜,5花茶之類的涼野咋.不過過左3個月,bb所需的營養就多左,所以我地要食多d有營養的食物,而唔係要食多d份量.otherwise好易超磅嫁.

侯爵府

畀面勳章

^O^
我無問呀,下星期一update 妳。

禁止訪問

大宅

頭先打去聯合醫院, 聽電話位小姐都冇咩禮貌... 有d擔心.
我下星期2 要上午8:00 親身去排隊攞籌....
位小姐話要預半晝, 因為姑娘會解釋同有好多野搞...

男爵府

見你地傾得咁開心
我都想加入,同你地一齊傾

首頁

尾頁

跳至