跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 2005年12月媽咪會

dreamdream,

哈哈~~~唔係我叻,只係呢位醫生o向婦產科界實在太有名喇!我都想搵佢跟,不過實在太貴喇~!但我會o向第十二周check頸皮時搵佢睇一次!你都知啦,第十二周好關鍵傢嘛。

vanyor, bbccqq,

如果家用捧捧都check倒既,除非真係支捧捧過期啦,如果唔係都萬無一失喇~!恭喜恭喜~!

各位,

尋晚發生左件好嚇人既事!
尋晚半夜我去小解完後,當用紙巾抹下面時,竟然抹倒d淺粉紅色既分泌!!!!我驚到即時訓o向房,而我老公就成晚冇訓睇住我。但係到而家為止,又冇再有d咁既野抹到... >_<" 好擔心添~!我原本book左梁鳳霞April30睇,但今日我通知左佢我既問題後,我可以改到今個星期六睇,而姑娘就叫我唔好行咁多...
講開又講,其實我上次陀Trevor時,都試過有一晚無那那抹小解時,抹到一d鮮紅色既血,但第二早即去睇醫生時,醫生又話我冇出血既現象,最終當然平平安安生左個仔出黎啦。我聽有個姑娘同我講過,胎兒著床子宮壁,有摩擦所以先有輕微出血,係正常,反而仲顯得胎兒已經成功著床.... By the way,我會盡量小心傢喇!
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

大宅

bbccqq,

恭喜你呀,你哋個醫生要咁耐呀,我睇開個醫生係銅鑼彎sogo附近(馮家驃醫生)但係醫生費大約$500+超聲波$220左右.

pooh2005

別墅

bbmuilover,ballfish,vanyor,pooh2005

恭喜你地

別墅

bbccqq
恭喜你!曼xxx棒棒check到有就係準!你因為岩岩30日,又加上係下午先去醫生度check,因尿液無早上咁濃,所以佢check唔到!再過2日比較濃d,實check到ga!放心啦!

別墅

tsznok
重有4日幾先去醫生樹,你真係要小心d,我地會好擔心你傢!

我今日反胃得好緊要,迫住買左d話妹呀

洋房

hello各位準媽咪
我第2胎上星期五睇醫生confirm左, 講開d驗孕棒,我驗第1次得1條線,第2次有2條,搞到我都唔知點好,想搵番董曉方醫生要月尾先有期,未問姑娘邊個可即刻睇,最後搵左余啟文但係都照唔到,佢講野又模稜兩可咁,又睇唔到又乜乜,最後我頂唔順問佢咁我即係未有左BB姐 ,出去都係排番董醫生條龍!

呢度都好多3年抱兩媽咪wor , 我呢胎個樣衰d,皮膚差d出左好多粒粒,個人倦d,同上胎有d分別,你地呢? 第一任d媽咪又點ar?

bbccqq,
haha,雖然你唔識我但相信係街我都認得你ar,因為我959都去你地topic睇你地傾計ga,你應該都係中左獎,放心!我第一胎既4d係搵洗醫生照,佢d設備齊d,佢都細心同好人,照我囡時佢面向內照唔到,佢都俾我出去郁下再入房照, 最後都照唔到佢都冇收我4d錢,原先要俾大拿拿成仟幾蚊ga :tongue: ,我都係鍾意同董醫生傾計多d,女醫生冇咁尷尬, 我就政府私家兩邊睇同埋我都會去政府生

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

joviemum,

係呀,我都見呢度好多媽咪係生第二胎。其實計番係咪應該叫做"兩年抱兩"呢? 我生第二個時個大既都應該未夠兩歲嘛,哈哈~~~

董醫生係唔錯傢!不過呀余生就認真麻麻地!我果時貪近睇過一次余醫生,答埋野又係冇答案果種,之後快快手轉醫生。

貓姐,

健康院d人係咁衰傢喇,我生大仔時去馬鞍山果邊睇,d人都唔好得你講果個呀姐幾多。不過到我生時去沙田威記生,醫院d人又出奇地好喎~! 係呢你打算去私家生定係政府醫院生呀?

洋房

貓姐,
我上胎係威爾斯做產檢, d姑娘都ok,係有時d姐姐姑娘俾d新移民搞到唔耐煩先黑面law, 我呢胎都想係威記生,威爾斯好似整過產房, 唔知有冇人見過or朋友係度生過呢?

tsznok,
係wor, 細b出生個囡都未夠兩歲 , 我朋友而家33週返緊產前yoga, 我都想join, 不過好似要16週打後先返得,我第一胎催生痛左16個鐘都生唔到要開刀,所以我打算試下做yoga會唔會好d, 操下自己ma ,唉.....舊既未去新既又黎 ..(我講緊自己d肥肉)

大宅

我想問問大家會唔會做OSCAR呀?我今年31歲,有沒有需要呢?

大宅

未呀,不過我亞嫂揾佢家。
bbccqq 寫道:
dream_cool00
==========
你睇過未??
我之前未睇過,
係bk有人介紹話佢好好wor ~~

大宅

tsznok
小心D呀,請假休息下啦。

大宅

成日聽 人講OSCAR,咩來家? ?-(

侯爵府

好媽媽勳章

joviemum 寫道:
貓姐,
我上胎係威爾斯做產檢, d姑娘都ok,係有時d姐姐姑娘俾d新移民搞到唔耐煩先黑面law, 我呢胎都想係威記生,威爾斯好似整過產房, 唔知有冇人見過or朋友係度生過呢?

tsznok,
係wor, 細b出生個囡都未夠兩歲 , 我朋友而家33週返緊產前yoga, 我都想join, 不過好似要16週打後先返得,我第一胎催生痛左16個鐘都生唔到要開刀,所以我打算試下做yoga會唔會好d, 操下自己ma ,唉.....舊既未去新既又黎 ..(我講緊自己d肥肉)

我個大仔又係o向威記生傢喎!!
當時我係順產,岩岩個大產房裝修,要落到五樓一個由病房改成既"產房"生,老公又唔可以陪產,好似去左難民營咁。不過傳說中而家個新產房又靚又正喎,所以我都會番威記生第二胎。
其實我好擔心到呢胎生得前都未趕到醫院,因為我第一胎都係生左唔夠四個鐘,當時生完個助產士都同我講:"太太,如果你下次生第二個,一有動靜就要立即趕番醫院喇!因為第二胎會生得仲快傢...."真係驚到時未到醫院就o向的士上生左,哈哈~~~
我唔知yoga有冇用,我上一胎就係行得好多&飲左好多白蓮鬆水囉,唔知係咪真係咁有用,不過結果就真係生得好快。

侯爵府

好媽媽勳章

Gia,

我都係勁嘔,日日無時無刻都想嘔,但係又嘔唔出野咁囉。我都買左d話梅肉果d野食,不過好似冇乜用咁既...最疼既係我會行行o下街忍唔住又作嘔,搭緊lift又作嘔...真係影響市容呀~~~~ :-(

dream,

(TOUCHWOOD!!!!!)只係果晚抹到d咁既野,不過我都盡量少郁動喇...。
不過,最唔開心既係,呢兩日我仔仔病左發高燒,我而家粗身大細都照顧唔倒佢幾多,都係靠媽子日夜睇住佢...一方面覺我自己好冇用幫唔倒呀媽,另一方面又擔心個仔...唉,希望佢快d好番啦!!

別墅

貓姐

我遇到健康院d人一d一d衰,登記果d好惡架,又係講"唔好遲到架, 遲到一分鐘都唔同你做架" 但其他d姑娘好好人喎,好細心咁答我既問題!不過我生完囝囝後都去健康院打針檢查,有個醫生好唔掂,無基本知識重要用d醫學terms大我呀,我緊係唔同佢理論la,費事下次都係睇佢時又唔知點整鬼我,好彩都係見過佢2次啫! :tongue:

別墅

joviemum

yoga好呀,可以有適量運動對生產好架,如果學識重可以自己係屋企做,生完又可以用黎keep fit,我都想join,但我照顧囝囝已經無時間自己出街街學yoga!

tsznok

係呀,d話妹野食住就ok,一食完又黎反胃,我要係d緊要關頭(一定唔可以反胃時)食黎陣壓一陣咋,如果唔係真係好肉酸,嚇親人

子爵府

hello all!!!! 你地好嗎?
我前兩日CHECK 有左第二胎, 我的大仔而家都26個月大啦.
你地好勁呀, 個個小朋友都係歲幾.
我都係無乜胃口呀. 你地打算幾時睇醫生呀? 你地會係政府定私家生呀?

洋房

Gia,
你係全職媽咪黎ga? 咁生多一個係未都係自己揍ar? 有冇人幫你手? 我好鬼冇用, 工人放假個日我要全日睇囡,間屋就勁亂, 食又只會叫外賣,唔敢想像自己全職會係點, 而家我都好擔心個工人搞唔搞得掂揍兩個, 所以我好大可能會俾我囡讀nursery

tsznok,
威記而家好似係獨立產房,諗番起上次由早上8點入產房催生逗留到半夜12點幾先推我入手術室, 我左手面張床已經有兩個產婦生左bb, 右手面張床就已經接左3個bb, 成個過程都聽到bb喊聲我都感動到喊,有時聽到d媽咪係度嗌救命真係引起我呢d觀眾情緒不安ga:tongue: ,個時係產房既感受真係好無助,個個入黎快快趣生完走得好似賴低我咁,好彩姑娘959都俾我老公入黎望下我有d安慰,而家間左獨立房就應該好好多唔駛俾人影響到, 所以你咁快生得出真係福氣黎ga,我個時都好多郁動又勁飲白連蘇都係咁, 但阿囡出世時塊面就真係唔會太多粒粒 , e...可能同你同期入威記生唔定wor

dream,
oscar 會唔會係個一站式唐氏檢查ar?

cecilam
你生個時大仔都返幼稚園la, 我就半天吊, 其實你大仔有26個月大先再生個時間會好d,我本來都係打算咁所以而家頭痛d, 你睇開邊個醫生?

子爵府

joviemum
你好. 我仔仔今年8月會返nursery, 所以細b出世的時候, 工人都可以照顧到2個呀. 你都可以出年1月, 小朋友夠2歲的小朋友俾佢返nursery, 咁你就唔駛咁辛苦呀.

我都未搵醫生呀, 唔想睇返上次個個. 但係我都會係政府都生, 又好又平呀.

你幾時係預產期呀?你睇左醫生未呀?

首頁

尾頁

跳至