基督家庭

跳至

首頁
34567...88

尾頁

侯爵府

Re: 天主教既父母一齊分享下

我好亞Q咁DREAM將呢件大事交比栗子
栗BA應該聽栗子話多D

ANYWAY, 我地禱告交付比主啦
cherrynequ 寫道:
栗子媽媽,
'遺憾的是,我老公未信,人生既路人少左一個互相分享信仰既人' ---------- me too. 佢好多時都有好多煩惱, 佢要打理間公司, 好多野要諗, 心情就冇咁好, 我又唔想迫佢去跟我信, 只有開解下佢.

侯爵府

我問過神父LA
係冇RECEIPT比架 [quote]
jk67jk 寫道:

栗子媽媽:

你可以不用每主日奉獻, 而是每月一筆過, 最好開支票添啦!咁樣你可以入落信封, 寫明要求收據。 如果你大名聖堂冇人唔識, 自有人將收據送到你手 :mrgreen: ;不然, 便自備回郵信封, 或回郵地址標籤吧!

侯爵府

O華,有個主日學GATHERING, 亞弟兄叫大家公開祈禱,幾十人呀,我姊妹係我身邊話死都5出聲
終於真係幾十人都冇人出聲,我估都幾DOWN下

不過話時話,呢D野,一要搵"妹"SUPPORT帶動氣氛, 二要有特定大定有公嗚既主題至可以開始既 [quote]
jk67jk 寫道:
嗱!講到內向, 哩樣野就要主持人的經驗嘞!
1. 唔逼人
2. 唔好次次都要人講野, 等d唔鍾意講野ge人舒服d, 唔駛覺得「人人都講, 自己唔講就好怪」咁樣...

同埋, 我地唔係剩係講緊幾十人的大聚會/主日學。 有d 野, 10 個人以下好攪d 。

子爵府

栗子媽媽 寫道:
我問過神父LA
係冇RECEIPT比架

吓 ~ 貴堂呀?

[size=xx-small](咁我捐俾明愛~ / 或奉獻去總堂囉)

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

子爵府

栗子媽媽 寫道:
O華,有個主日學GATHERING, 亞弟兄叫大家公開祈禱,幾十人呀,我姊妹係我身邊話死都5出聲

我覺得... 人愈多... 愈難開口。 因為, 怕俾太多人聽到自己講得唔好! 人少少, 又熟稔的, 會好d.

侯爵府

你明我啦
5通我問完神父問司"度"咩
SHUUUUUUUUUUUUU
jk67jk 寫道:
吓 ~ 貴堂呀?

[size=xx-small](咁我捐俾明愛~ / 或奉獻去總堂囉)

大宅

栗子媽媽
係喎, 我都學下你至得, 一於搵個女出馬.

子爵府

栗子媽:

我會問堂區秘書多d 呢! 我估未必會寫"主日奉獻", 但絕對可以係"General Donation", 一定得, 係佢做唔做。

侯爵府

咁我係好直接係MO道班時問神父+MA
jk67jk 寫道:
栗子媽:

我會問堂區秘書多d 呢!

侯爵府

我仲以為間間都5做TIM
jk67jk 寫道:
栗子媽:

我會問堂區秘書多d 呢! 我估未必會寫"主日奉獻", 但絕對可以係"General Donation", 一定得, 係佢做唔做。

子爵府

我剛參加了一個婚禮晚宴,新郎新娘多謝了各位蒞臨,講了一些開場白後….

唔… 是時候上第一道菜

MC說:「讓一對新人為我們帶領飯前祈禱。」

感動得我 ~ ~ ~ :-(

基督徒的婚宴我見過,天主教徒的真不多呢! 好! 做得好!

洋房

祈禱是要窮一生去學習的,我覺得祈禱的最高境界是把自己完完全全的獻給天主,成為祂的工具,而自己的生活、思、言、行為都變成了祈禱,與主同在,用祂的眼睛去看世事與一切人。自己在很長的一段時間裏都以為祈禱是向天主求,要天主滿足自己的欲望。久而久之,覺得天主與自己的距離越來越遠,祂在天上,我在地上。我竭力的求,祂欲默然無語。後來才體驗到,祈禱的重點在交付、在感恩、在自己如何滿足天主的旨意。因之,在祈禱中才可以得著力量。到了那刻,天主是否靈驗?有否賜給我所要求的已不重要了。重要的是與主同在。
耶穌在路上看見一個生下來就瞎眼的人。他的門徒問他說:「老師,這個人生來就瞎眼,是誰的罪造成的?是他自己的罪,還是他父母的罪呢?」 耶穌回答說:「他瞎眼和他自己或他父母的罪都沒有關係,而是要在他身上彰顯天主的能力。」(若/ 約9:1-3) 你應該在上主面前安心依靠,不要因萬事順當的人而煩惱 (詠/詩 37:7) "If you really love one another, you will not be able to avoid making sacrifices." ~ Mother Teresa

侯爵府

好高興有呢一個TOPIC
可以係度互相分享支持

侯爵府

約望福音 15:5
我是葡萄樹,你們是枝條;那住在我內,我也住在他內的,他就結許多的果實,因為離了我,你們什麼也不能做

Siu_Ming 寫道:
祈禱是要窮一生去學習的,我覺得祈禱的最高境界是把自己完完全全的獻給天主,成為祂的工具,而自己的生活、思、言、行為都變成了祈禱,與主同在,用祂的眼睛去看世事與一切人。自己在很長的一段時間裏都以為祈禱是向天主求,要天主滿足自己的欲望。久而久之,覺得天主與自己的距離越來越遠,祂在天上,我在地上。我竭力的求,祂欲默然無語。後來才體驗到,祈禱的重點在交付、在感恩、在自己如何滿足天主的旨意。因之,在祈禱中才可以得著力量。到了那刻,天主是否靈驗?有否賜給我所要求的已不重要了。重要的是與主同在。

子爵府

盧雲神父有部書,略提過祈禱。

他說,最美麗最好的祈禱,是聆聽。他建議讓自己在安靜的環境,靜靜地開放自己的耳朵半小時,去聽上主的話 —— 會聽到祝福、或責備….

我自己覺得…這是對的! 但如果我們對上主的旨意不熟悉,即對聖言不熟悉,便不易聽到上主的心聲,只會聽到自己的心聲。

因此,熟讀聖言很重要! 其實我們沒有藉口不讀聖經的,因為這個年代我們都是知識份子,不似以前只有有錢人才有上學的機會嘛! 係咪? :mrgreen:

複式洋房

Hello!各位好!

昨日忙到CC下!今日至可以上黎傾下計,一見到原來各位經已傾到第七板,嘩!好勁呀各位!我好開心呀!

侯爵府

琴晚心思思拎左本紅塵誤出黎
雖然只睇左序果幾頁,已經好吸引

不過,吳思源先生寫序 + 突破代為出第一版呢個組合又真係幾...........

複式洋房

由於昨晚係零六年至零八年第一次既慕道班開始,亦都係小妹第一次負責.所以起初心情都幾緊張,不過我都扮到好陣定咁!(怕俾人笑嘛!)

以下係小小有關昨晚慕道班既情況同分享:
. 需然出席人數唔多 (但我諗都有好處,每個人既分享可以詳細D)

.本堂神父都有出席 (當係支持又好,驚我地搞搞震又好,都係一粒定心丸!)

.多位都係有小朋友既媽咪,而且年紀應該差不多!(有共同背景同話題lu!)

.有些都表示會不時上黎網站睇下野!(以後講野要小心D,唔好誤導人地,否則就真係我罪.我罪.我的重罪!)

.原來天主一早已把人生意義既追求裝置係我地心中,所以好多慕道者都表示發覺生活苦悶,失去人生意義同樂趣

.幾位都認為天主教俾人印象好嚴肅.好傳統.好規律
(我都好應同,因為天主教的確是一個歷史悠久既宗教,最初大學既設立都係為左供人研讀神學嫁!所以神學係大學裡第一門學科)
(嚴肅.傳統.規律其實都有其利弊,因為普世性咁大既宗教組織,要視乎我地點樣運用教會存有既特質)

侯爵府

noelandy

呢位老c,新鮮人有野問
典解 "我罪.我罪.我的重罪" 要 心口既

複式洋房

其實唔出奇!

咁係由於大關同其他宗教界人士既關係都好好,(其實好多神職人員對其他宗教,好似:道教.佛教.更何況基督教,佢地既關係都好好)並唔係你強我弱,妳成我敗咁既心態!所以大關之前既書由突破出版一些都唔奇!(哈!算唔算突破呢?)

正如昨日神父同我地分享時指出(由於我地昨日講左好多基督教同天主教分別),我地基督宗教(天主教.基督教.東正教)都同是敬拜同一天主,只是由於歷史所遺留下來的問題,或基於不同人有不同詮釋方法,在教義上及禮儀上出現分歧而已,這些問題皆是出於人類的原故,自梵二之後,大家都紛紛採取求共存異的態度來彼此友善相處,據我所知,每年都有舉辦合一祈禱,正好是其中一項為見證合一而作出的努力!
[quote]
栗子媽媽 寫道:
琴晚心思思拎左本紅塵誤出黎
雖然只睇左序果幾頁,已經好吸引

不過,吳思源先生寫序 + 突破代為出第一版呢個組合又真係幾...........

首頁
34567...88

尾頁

跳至