跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 有沒有2005年1月的準媽媽?

Hi all moms,

你地有冇唔舒服呀? 我呢幾日成日想嘔想嘔咁,不論飯前或飯後,好唔舒服.本來今日去doctor倒照都要cancel,因為我個賓賓本來yesterday返港,而家都唔知幾時返,打亂哂我既schedule :-x :-x
而且見Doris既case,都係下星期先check la!不過見左doctor既媽媽,請問我地依家有mug要注意呀?

男爵府

doris
我唔明點解要去健康院, 乜唔係去政府e院就ok? :-P

仲有, 我幾多week 先要去e院登記? or before 幾 week? 要排期幾耐?

cutemom
我e+開始大食, and非常易攰, 末有嘔住
真係唔好太早睇e生住, 費事未見bb or 心跳(我會咁架)而緊張, 如果你有晒心理預備, 睇e生都 no problem
鋕堅不摧毅力驚, 泓澄水清萬人敬。入黎睇下 caleb 既相啦.. CALEB哥哥 +INGRID妹妹=AJ'S 寶貝

男爵府

mjalo,我路過架,你照之前有無飲多d水,等個子宮高d呀??我五個幾星期都照到水long啦,七個星期就見到個水long入面多左一點,好似豆既bb啦 ,同埋個醫生要用放入陰道個隻黎照會清楚d架,(聽講架)

男爵府

SUKI_C
thank you 你 , 但我下次會睇 belinda leung (tst), 試吓先, 我會睇多幾個e生, 戎e生我都會睇, compare吓, 睇邊個e生"夾"我先

鋕堅不摧毅力驚, 泓澄水清萬人敬。入黎睇下 caleb 既相啦.. CALEB哥哥 +INGRID妹妹=AJ'S 寶貝

民房

doris, 你可唔可以介紹你個醫生俾我呀?

乜唔係可以就咁去健康院架?!

我都唔知點解佢唔肯寫醫生紙俾我呀,不過當時我都係抱住十五十六既心去check下係唔係有左bb(因為無諗住咁快生bb架!)...所以佢話唔寫咪有得佢囉....

男爵府

ajbaby
按我所知, 如果要去政府生bb, 妳要去附近的健康院登記先,
以後所有檢驗和定期檢查都是健康院做, 直至臨生為止,
要去健康院的話就要有醫生紙証明妳已有bb!

一般健康院排期不是太耐, 可能一星期內已得,
至於幾多週要去登記, 就要視乎妳幾時有張醫生紙.

以上是我個人的理解, 如有錯漏, 請再更正!

民房

原來係咁架...唔該晒呀!咁有冇一些婦科醫生介紹俾我呀?因為我之前睇既只不過係普通私家醫生而已...

男爵府

ysy
我個醫生在元朗的, 妳會唔會太遠呀???
如妳想要的話我都會pm妳.

不過, 現在好多醫生的服務都好好, 但求妳下次再幫襯,
所以他們好少拒絕妳的要求的. 不如妳試下打電話番去再問問醫生, 話要張醫生紙來証明去健康院, 看看他肯唔肯補番給妳. 因為這是他的責任, 妳有權叫他做的.

民房

都幾遠下喎...

既然係咁,我聽日打個電話去問問佢先,唔該晒你doris

大宅

我有

男爵府

醒目開學勳章

估唔到咁快就咁多2005 一月媽媽o勒! 我又係淨係話o左俾老公, 仔仔同一個最friend o既朋友知咋! 諗住睇o左醫生先再算. 我上一胎都有私家政府兩邊睇, 最後去威院生(o岩o岩就o係sars之前...) 呢一胎都應該一樣咁安排, 不過政府o個邊就唔會睇咁密, 費事成日請假.

姓名 . . . . . . . . . . . . . . 預產期 (第幾胎) . . . 醫院
1) YuYuMother............. ?/1 (第二胎) ........ 東區
2) 2Rainbow ............... ?/1 (第二胎) ........
3) 靚靚mama .............. ?/1 (第二胎) ........
4) cutemom.................?/1 (第二胎)........
5) Cable ...................... ?/1 (第三胎) .........
6) 小吱 ........................ ?/1 (第一胎) .........
7) JYBB ....................... ?/1 (第一胎) .......... 廣華
8) SUKI_C ................... ?/1 (第二胎) .......... 聯合
9) hellojoyce ............... ?/1 (第一胎) .... 九龍聖德肋撒
10) Cindybb ................. ?/1 (第二胎) ........ 仁安
11) Joyful .................... ?/1 (第一胎) ........
12) Doris ..................... 15/1 (第二胎) .........屯門
13) mcrl ...................... ?/1 (第一胎) .........
14) kellykelly79 ........... ?/1 (第一胎) .........
15) Geni....................... ?/1 (第二胎)......... 威院

男爵府

Doris
如果我已有醫生紙証明已有bb, 咁就可以去健康院排期, 不論幾week?

各位mami
另外我仲疑問, 我住香港區, 請問有邊間医院有婦產科? 是否只有瑪麗 & 東區?

大宅

如果我已有醫生紙証明已有bb, 咁就可以去健康院排期, 不論幾week?

ajbaby, 係呀, 有醫生証明信就可以去健康院排期架啦. 不過妳要先問

複式洋房

各位2005年1月的凖媽咪!!我想請問下你地依傢會晤會好辛苦!!我依傢覺得自己真係好辛苦!!因爲我係第1次做媽咪!從沒試過呢種感覺!!我依傢簡直懷疑自己個胃係咪有問題??成日都唔舒服!想嘔!但又嘔晤出!跟住又成日都肚餓!但又唔知想吃什麽!一點胃口都無!但每當肚餓咯時候又會想嘔!總之就係好辛苦!我想請問你地會晤會咯呢??有無辦法解救呢??分享下!!

大宅

[quote]各位2005年1月的凖媽咪!!我想請問下你地依傢會晤會好辛苦!!我依傢覺得自己真係好辛苦!!因爲我係第1次做媽咪!從沒試過呢種感覺!!我依傢簡直懷疑自己個胃係咪有問題??成日都唔舒服!想嘔!但又嘔晤出!跟住又成日都肚餓!但又唔知想吃什

男爵府

kellykelly79 & 小吱
我同你地一樣係第1胎, 我就未嘔住, 但好神奇, 之前我瞓到11-12點先起身, 依家我會7-8點就瞓醒, 仲要瞓唔番, 晏晝2-3點就會暈到要瞓覺,
我依家仲不時會肚睋(可能心理作用 la), 所以肥得好快 :-P

我想問, 我 last m 在 14/4, 但我 day 20先排卵 5/5, 咁我即係幾多 week 呢? 係咪都由 last m 日計起, 咁我咪有 5w幾 6w囉!

大宅

Kelly:
我係第1次做媽咪!從沒試過呢種感覺!我依傢覺得自己真係好辛苦!成日都唔舒服!想嘔!但又嘔晤出!跟住唔係成日肚餓!但又唔知想吃什
太陽高照出抽中, 一鳴驚人萬雲從。 太極貴人天官賜, 乙兒樂透風中馳。 多謝Joycelyn 送給太一及太乙的詩

大宅

ajbaby, 我last M 係 6/4, 依家6週. 醫生會起妳 last M起計, 唔會計妳幾時排卵. 照妳last M 14/4計, 妳依家應該有5週啦.

妳可參考Doris 提供既website比大家計懷孕週數同預產期a
click here

子爵府

hihi,
我唔敢sure我係咪有左呀....我last night用驗孕棒check過係話懷孕...不過我聽日都會去睇下醫院....費時食炸糊,,,如果係真0既..我就應該用小吱你差唔多時間預產期喇...

子爵府

不過如果我真係有左..依胎就係第2胎喇...我有個6個幾月0既囡囡

首頁

尾頁

跳至