跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: 05年7月媽咪會

HoWangMami,

我睇o個個婦科醫生o係旺角華橋商業中心13樓A.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

你地好,我10月尾﹙大約20-23日﹚係最後一次經期!
BB應大約5-6週,會於7月尾出世,
我係第二胎了,第一胎係03年7月,
不過我現在好擔心,
因為我大女仲食緊人奶,我好怕影響小B,
但又唔想幫大女介人奶,所以好煩呀!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

hello, congratulation to all newly joined mama

HoWang MaMi,
thank you for information. but what is 用人手check?? they do not have ultra-sound??

侯爵府

Hi mcdullyiu, 歡迎你呀!

我o地呢度竟然有個金鑽級人馬, 真係犀利呀!
你o既資料, 我已經幫你加o左上一覽表喇!
以後請多多指教!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

各位一定要左8-10星期前去政府排期,因為會同你安排去醫院度BB頸皮,驗下有無機會有唐氏,如如過左10星期,就無得驗的!
同埋政府會幫你驗好多野,抽血看下有無地貧,所以最好早D去做,因為這些檢驗左私家做會好貴,不如留番比BB洗!

珍珠宮

my_tabo 寫道:
Hi mcdullyiu, 歡迎你呀!

我o地呢度竟然有個金鑽級人馬, 真係犀利呀!
你o既資料, 我已經幫你加o左上一覽表喇!
以後請多多指教!

MY-TABO,
唔好客氣,大家交流下!
我上左BK2年幾了,
這個TOPIC真係好多新人呀,大家多多指教!

你地有無想過餵人奶,
有問題可以問我,我好樂意答你地,
我想我餵人奶都叫成功掛!

侯爵府

mcdullyiu,

有呀...我係全職媽咪, 所以都打算餵人奶, 到時真係要向你取經喇!

o岩o岩先睇到彤彤豬都係7月出世喎! 咁你咪有兩隻巨蟹仔囉!

彤彤豬遲我一日出世喎! He...He...不過係n年前o既遲一日。

珍珠宮

見你地之前有問陪產問題,政府醫院陪產通常要30週前申請,仲要聽講座,所以都唔駛咁急!

子爵府

ricfa
我唔知係唔係間間都係咁,不過果時我睇佢地係用手,由下面申入去摸你子宮,睇下個胎個位正唔正,佢地都有ultra-sound,不過唔係每次都同你照,有事果時會照,差不多生時都會照,所以我想遲d先去政府,就係因為咁law!

珍珠宮

my_tabo 寫道:
mcdullyiu,

有呀...我係全職媽咪, 所以都打算餵人奶, 到時真係要向你取經喇!

你係第一胎?

侯爵府

mcdullyiu,

係呀...係我o既第一胎。

珍珠宮

HoWangMami 寫道:
ricfa
我唔知係唔係間間都係咁,不過果時我睇佢地係用手,由下面申入去摸你子宮,睇下個胎個位正唔正,佢地都有ultra-sound,不過唔係每次都同你照,有事果時會照,差不多生時都會照,所以我想遲d先去政府,就係因為咁law!

我就2到都去,去政府係鐘意他免費驗好多野,例如唐氏,地貧,血色素咁,去私家就通常係為左看下BB點樣,所以最初唔會去太密,到就生時先決定去私家/政府!

珍珠宮

HoWangMami,
你都係第二胎?
你第一胎係仔/女?
你在邊個私家到看呀?
我見你都係住屯門,你係咪全職媽媽呀?

大宅

mcdullyiu,

woh, any problem to use hands?? i 'm a little afraid.... which gov. hospital did you go last time??

i want to 餵人奶 too, but i don't know anything, ha ha, really no experience!! but i think i can't 餵人奶 as long as you, since i need to go to work.
:-|

民房

Hello
我係eva細妹呀, 我都係7月預預產期, 大概係7月9日. 上星期一去了照超聱波, 都睇唔到d乜野, 嚇到我同我老公都不知幾驚:-( . 明天會再去睇醫生, 希望有好消息再同大家分享.

侯爵府

Welcome MinaYau,

你係第幾胎呀? 我要幫你add d資料上去"一覽表"。

珍珠宮

ricfa 寫道:
mcdullyiu,

woh, any problem to use hands?? i 'm a little afraid.... which gov. hospital did you go last time??

i want to 餵人奶 too, but i don't know anything, ha ha, really no experience!! but i think i can't 餵人奶 as long as you, since i need to go to work.
:-|

用手都無問題的,會有少少唔舒服,但OK呀!
我上次係去屯門醫院生的,
原本我都PLAN去私家,
點知我有妊娠毒血症,要即刻入院吹生,
所以就去左屯門!

我當初都係返工的﹙仲要OT呀﹚,我都一路餵彤彤呀,
真到彤彤10個月我先唔做野返屋企湊彤彤呀!

珍珠宮

MinaYau 寫道:
Hello
我係eva細妹呀, 我都係7月預預產期, 大概係7月9日. 上星期一去了照超聱波, 都睇唔到d乜野, 嚇到我同我老公都不知幾驚:-( . 明天會再去睇醫生, 希望有好消息再同大家分享.

MINA,
我剛剛仲問EVA你個網名呀!
唔好咁擔心,明天再去照過LAW,
有時仲太細,醫生未照唔到LAW!

珍珠宮

my_tabo 寫道:
Welcome MinaYau,

你係第幾胎呀? 我要幫你add d資料上去"一覽表"。

應係第一胎!

侯爵府

mcdullyiu,

唔該晒!

首頁

尾頁

跳至