少年成長

跳至

首頁
56789...13

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 妹妹頭 的帖子

似乎關鍵是我囡囡未來M, 未摽高, 所以帶架是必須了

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 妹妹頭 的帖子

請問你囡囡帶架要著稍貼身內衣背心嗎? 日常衣服, 校服都要買大一碼?

謝謝

大宅

回覆 jadepearl 的帖子

我女不用戴架,所以答唔到你,你可以問度架的職業治療師,佢地應該會答到你。

侯爵府

2024年龍年勳章

东城心怡 發表於 19-2-22 08:59
之前戴咗三個星期未加壓力墊嘅支架,阿囡適應得好好,每日著到廿幾個鐘。尋日去大口環覆診加咗壓力墊,照X ...

hello, 我囡囡12yrs old, 未來 M, 威院照了25度, 會帶架

請問你囡囡帶架要著稍貼身內衣背心嗎? 日常衣服, 校服都要買大一碼?

你囡囡帶了多久才由27度去到7度 ? 醫生仍要囡囡keep 住帶幾多年 ?

謝謝.

複式洋房

jadepearl 發表於 19-8-8 15:14
hello, 我囡囡12yrs old, 未來 M, 威院照了25度, 會帶架

阿囡系帶住架照X-ray即刻由27變成7度的。
我囡很瘦,買唔到合適的打底短䄂,我就在U記買110码的無縫打底短䄂衫去改衫的地方叫人幫我駁長,用三件改到兩件。
而家阿囡只着松身衫,個架會冇咁明顯。
阿囡初時係帶咗一個月冇壓力墊嘅架適應少少之後再加壓力墊在架內,所以佢都好快適應。
我哋在大口環治療的,做架的矯型師好好亦好有經驗同耐心。
叫囡囡唔使擔心,聽醫生話積極配合治療,大家加油!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 东城心怡 的帖子

謝謝你,大家加油!

複式洋房

jadepearl 發表於 19-8-9 08:39
回覆 东城心怡 的帖子

謝謝你,大家加油!

唔駛客氣,醫生話帶架帶到來M1.5至二年就可以除架,會定期照骨齡睇下發育完成未,如果發育完成都會除架,醫生同我講過:放心,個架唔會戴冤枉咗嘅。
你一定要買無縫嘅打底衫俾阿囡著,我自己覺得短袖比背心好。圖片打底衫系我幫囡整過的,既貼身又夠長!
有咩問題可以隨時問我!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 东城心怡 的帖子

再次多謝你, 希望我囡囡快適應. 也祝你囡囡早日康復

大宅

jadepearl 發表於 19-8-2 15:53
回覆 妹妹頭 的帖子

多謝你.見醫生時只有爸爸去, 無聽清楚現在幾多度, 5月時照21&19度. 我囡囡未有M, 沒 ...

我囡10歲,未有m, 好瘦,今年5月中健康院確診,6月中照X-ray 21度,醫生話距係高危,轉介9月中去大口環,我改唔到早既期,即要等3個月。

我係網上瘋狂search 脊柱側彎資料,係bk見有媽媽介紹吳澍仁脊醫,距地係推行自然療法,做施羅特運動同帶支架,於是我就去試。我女帶果個係比傳統支架輕型既舍努支架,唔舒服可以隨時上番中心微調到舒服為止。每日帶足22-23小時,阿女話都ok唔特別辛苦,希望9月中去大口環時有好消息。我女係5月中檢查到8月中,3個月高左5cm, 所以如果到下月中先覆診,我怕彎度惡化嚴重,唯有荷包出血都要以阿女為先

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 angel_laam 的帖子

你好,

請問做施羅特運動是脊醫教囡囡回家做 ? 在診所脊醫會用手法去調嗎? 吳醫生可收新証 & 費用 ?
輕型舍努支架 - 在診所做 & 幾錢 ?

謝謝

大宅

jadepearl 發表於 19-8-14 15:12

你好,

5月時打去診所話吳醫生唔再收新症,診所有其他脊醫的,我本來照book,但電話一問知道係我女10歲睇,職員再問一問吳醫生又肯收阿女,吳醫生診金係$650/次。
係金鐘診所睇完吳醫生我即時確認會做支架,另外做埋鞋墊,因為我果時先知女腳都有問題。然後我就用吳醫生既轉介信打電話去另一邊(灣仔矯型科)做掃描支架同鞋墊,兩星期唔洗就拎得。個架連scanning 費用同半年內免費consultation fee 見矯型師費用係HKD14800, 如果肥左著唔落或高左6-7cm 就要換過一個架。

大宅

你好,

另外就係比左HKD6500 上10堂施羅特運動,係中環診所上堂,係脊醫根據阿女脊柱彎曲情況教做運動,所以每個人都唔同,一小時一堂,學左之後每日在家除支架做半小時就ok,通常就係除架做半小時,然後沖涼,其他時間22-23小時都有住支架。
感覺上成個團隊都好專業同細心,3邊跟進得好好,我5月中時真係擔心到喊,因為學童保健個西醫話無得醫,唔會直番,唔好比距惡化到40度要做手術為目標,又話我女10歲未黎經惡化機會好大。我女而家帶左架剛一個月,都好乖帶足全日,運動就半迫半就咁先做,希望開學後距都肯合作啦。下個月阿女會去大口要照EOS, 希望有好消息。

大宅

你好,

唔會有手法治療,完全係靠做施羅特運動去自我矯正。距會教呼吸同唔同動作,你可以上網睇下有關施羅特運動療法既資料,距係德國發明的,亦有相關書籍。

侯爵府

2024年龍年勳章

Thank you. 如有消息請再update, 祝你囡囡早日康復

大宅

jadepearl 發表於 19-8-14 16:26

Thank you. 如有消息請再update, 祝你囡囡早日康復

大家咁話

別墅

妹妹頭 發表於 18-7-30 16:36
26/7健康院確診, 右18度, 左22度, S型, 轉介大口環, 3/9新症見醫生, 好驚好擔心, 阿女已經自細游水, 最鍾意 ...

可以去做Iyengar瑜珈,會可以改善到

侯爵府

2024年龍年勳章

hello

你囡囡今個月去大口環覆診有什麼進展, 可以分享下嗎 ? 謝謝

我囡今日去著架, 希望早日適應, 知都日著二十幾小時是很辛苦, 有時都吾知點安慰好

大宅

jadepearl 發表於 19-9-24 09:44

hello

我囡囡個架係吳醫生到做,7月中開始帶,每日帶23個鐘左右。上星期去大口環照x Ray 由21度減到17度,會係4個月後再覆診

侯爵府

2024年龍年勳章

Thank you17度, 是著架照嗎 ?

大宅

jadepearl 發表於 19-9-26 09:24

Thank you17度, 是著架照嗎 ?

唔係,17度係除左架24小時後照

上個月試過帶架照,照出黎係全直的

首頁
56789...13

尾頁

跳至