跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:tize2002 的帖子

香港考左牌過到黎美都要再考,反而你有美國身份既話,美國考左牌可以番香港cup 牌。如果你揀d 大城市suburb 住,好似我屋企咁,行路番學15 分鐘,門口有巴士站去附近大商場同地鐘站,行去地鐵站都係20 分鐘。行去唐人同鬼佬超市都係10 分鐘,咁就可以過到黎先考牌,講廣東話既教車師傅大約40 美金一個鐘。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

ivyscyip 發表於 14-10-11 11:50
你住boston downtown就真係方便,有t就得,住quincy都可以唔洗開車。new york都可以唔開車。

但講真,大部 ...
我放棄香港唔係因為油尖旺既治安。。。老實講如果我呢一刻有小朋友,我真系唔介意繼續住多幾年Boston市中心。。。甚至直到teenager認真要讀書時先考慮搬。
第一日落機,就算我帶埋車牌過來,冇人冇物拖住兩件英文又唔流利,我去邊度搵架車出來渣?有車都要熟路架。。。落腳點係downtown,租約都係一年年計,唔代表明年繼續要住downtown。一年眨吓眼就過。我個人覺得住近d市區會冇咁彷徨。
你今日backup左未?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

tize2002 發表於 14-10-11 10:21
回覆 眼訓 的帖子

對的,就像香港這地方,九龍和新界,有地鐵和無地鐵真是天和地,方不方便最緊要,方便當然價 ...
任何事都係 time vs money vs personal preference。
你今日backup左未?

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ivyscyip+發表於+14-10-11+11:50+你

原帖由 眼訓 於 14-10-11 發表
我放棄香港唔係因為油尖旺既治安。。。老實講如果我呢一刻有小朋友,我真系唔介意繼續住多幾年Boston市中心 ...
唔好誤會,boston 市中心 (如近Copley),我都好想住。 NYC 的 upper east 都係,但我估不附合樓主的budget . 一個人帶住兩個細,安全好緊要。香港比美國安全,起碼冇guns!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

tize2002 發表於 14-10-10 16:49
回覆 rose-mag 的帖子

但顧問為何明知不能都要講美國可以用35萬呢?既然你朋友的爸爸有能力付50萬,為何要博 ...
好多嘢局外人係唔明嘅,我都問過同樣問題,就好似個個都睇過警訊,一樣上保藥黨嘅當,好多人都以為自己一定唔會中計,到頭來願者上釣。我只可以講有D所謂移民顧問可以係租一張檯就係公司,有D租個信箱添,平日home office,呢度老人家多,會搵一D人代填表格代睇書信,我媽媽都試過唔想煩我,俾少少錢人地填表,果D大大話識話幫人填咗十幾年表格應該都好熟。But sorry,真係錯漏百出,所以而家我叫媽媽點都好,等我幫佢睇幫佢填,慳番錢之外,費事填錯就大件事,特別係有關政府嘢。

三藩市City係同其他地方唔同,就好似香港咁,住港島住西環同銅鑼灣或北角小西灣全部都有分別,仲加埋九龍同新界。成個三藩市City人口好多,但都有分住宅多同商業或工業區,近DT都有學校,唐人埠好多間小學中學,唔好睇少果度新移民多,PSI score唔低,好幾間小學都係市內10大高分小學,900分以上嘅學校都有唔只一間半間。另外三藩市派學校係攪珠抽籤,唔係你住學校隔離就一定入果間,你只有少少優勢,但一切都係睇你彩數。至於你話好唔好住,見人見智,租係唔平,而且地方細,人口密度都比外圍地方高,但買嘢方便,好多人可以冇車,行路搭巴士都慣咗,AP某程度上好多鄰居互相關照,老一輩嘅就鍾意呢種熱鬧。

住三藩市市中心外圍都有好好嘅區,D屋大到靚到不得了,去到二三百萬以上,我就真係住唔起,萬聖節去果區trick or treat多糖都你唔信。銷售稅喺灣區裡面算高,但都有其他城市高過三藩市,但最低工資三藩市比好多地方高,所以有人鍾意搵工喺三藩市但住周邊外圍細D嘅城市,但又要計番交通費,搭Bart單程都幾蚊,未計你要泊車嘅費用。

當然三藩市有部份地區係幾雜吓,租係平但治安就麻麻,住果度嘅人一般能力範圍內揸車出入,唔得要搭巴士就自己小心,可以的話就唔好去夜街,有小朋友又唔自己揸車的話,我反而建議衡量下究竟你想要一間大屋有花園有地方俾小朋友,但要自己打理保養,定話住個地方人口密度高少少但買嘢咩都齊嘅地方,當然就冇理想獨立屋花園啦。三藩市City好多新移民,有D真係窮嘅,佢地生活環境可能冇咁理想,但小朋友一樣讀到書,我見幾個入間學校,個個都話唔好,而家已經係醫生護士藥劑師,好多嘢唔係個個人接受到,但唔代表一定唔好,最緊要自己適應。

呢度咁多意見,睇怕你都有排煩,各有各好,你自己睇下邊樣重要D邊樣可以係次要。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

引用:Quote:tize2002+發表於+14-10-10+16:49+回

原帖由 rose-mag 於 14-10-11 發表
好多嘢局外人係唔明嘅,我都問過同樣問題,就好似個個都睇過警訊,一樣上保藥黨嘅當,好多人都以為自己一定 ...
Haha!你對down town SF 既評價比我中肯好多!
我次次去都係飲飲食食又或者睇show,加上我自己個小朋友仲係BB,帶佢出去都係去下公園呀library呀果D多,所以覺得down town既生活唔岩小朋友。

但其實如果係大個小小既小朋友,剛移民過黎可能真係會鍾意down town 多D,因為比較起上黎最似香港!

另外你唔講我都唔知原來SF city學校係抽簽派位,我仲以為同其他city一樣,都係睇地址分添

複式洋房

我全部交比agent同我搞,集齊文件都差不多搞了一年,7/8/13accept我嘅申請,等到今年嘅3/9/14出approval.依家等緊body check同interview,全程我無理過,投資移民基本要50萬美金,但要交管理費,每個EB5項目唔同,收嘅管理費唔同,我嗰個差不多要8萬,5年後唔知攞唔攞得返全數,暫未有經驗

大宅

回覆 saucha 的帖子

因為是投資,顧問話預了蝕先,能保本已很好,五年後取回,但申請都要24個月,即正式land後約三年便可取回,你也是這樣嗎?

大宅

回覆 眼訓 的帖子

絕對同意。

大宅

回覆 眼訓 的帖子

起初人生路不熟,必定要時間來適應,還加上有小朋友,顧累更加之多,都很配服您們能關過關,全新適應新環境確實不容易。

大宅

回覆 sfmeow 的帖子

都是在香港考定先,先有基礎,若過來考壓力便沒有這樣麼大,香港現在考車要一1萬左右,大約七個月時間。

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

謝謝您的寶貴意見,真是要慢慢分析及了解,每地區都有好,也有不好的地方,但都會放小朋友在第一考慮因素。

大宅

回覆 tize2002 的帖子

其實美國考車易過香港,又平,你可以考慮黎到先一次過考

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+tize2002+於+14-10-11+21:41+

原帖由 tize2002 於 14-10-11 發表

我自己就係咁,香港考左牌先過黎,一到步就買車揸,方便d。 以加州法律為例,一個月內你要考當地牌。宜家香港考車牌要咁耐既,個陣我三個月就出到牌喇。

珍珠宮

引用:回覆+眼訓+的帖子那請問除酒店外,有那些店

原帖由 tize2002 於 14-10-09 發表
回覆 眼訓 的帖子

那請問除酒店外,有那些店舖需要到這類工種的人?在那些JOB網站能看到招聘廣告?因可參考一 ...
Monster.com
Indeed.com
Craigslist.com

呢邊酒店一般係上主集團既website 搵工,或者靠行業入面既人介紹,唔洗擔心英文,肯講就得架喇。你先生宜家工作緊既集團係美國有無職位空缺呢?話唔定可以內部調職。成日遇到d 職員申請調黎調去既。

別墅

東岸3800usd/month。。。我係ohio, 揸車去toronto4~5個鈡到。。。租一房大概$700 ... 如果有3800 a month 好舒服啦

大宅

會嘗試問問,請問美國當地要申請一個職位是否先要先請了本地人,而沒有適合再向外援?因加國好像是這樣,想了解一下!

大宅

回覆 Kei_12381 的帖子

你意思3800美元在你的州省都到生活到?

珍珠宮

引用:回覆+sfmeow+的帖子會嘗試問問,請問美國當

原帖由 tize2002 於 14-10-12 發表

會嘗試問問,請問美國當地要申請一個職位是否先要先請了本地人,而沒有適合再向外援?因 ...
一般都係咁樣,你地移民後有綠卡(永久居民)身份,即係本地人,就算工作經驗係海外都唔成問題。我自己移民入境個下,護照上就有個印寫住臨時綠卡,寫到明可工作既。你先生係邊個集團工作?你私訊我幫你睇下。

大宅

好,謝謝。

首頁

尾頁

跳至