基督家庭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

有冇人O係天水圍/元朗番緊教會架? 我想搵人一齊湊埋小朋友番呀!

大宅

回覆:happy-g 的帖子

我都好似你咁,睇到你的帖想喊!

我好唔中意份工,但天主可能在告訴我要先照顧好小朋友。
現有機會in,希望它聽到我祈禱。有時覺得點解自己咁失敗!好灰心!

男爵府

BK Milk勳章

我都想帶亞囡返教會, 因亞囡今年入咗天主教小學...但佢學校, 星期六, 日都冇慕道班上.
我地想真正了解多d, 唔知元朗/ 長沙灣邊度有呢? 係咪見到個教堂, 走入去問就可以呢? thx

大宅

win_bb 發表於 11-10-14 09:16
我都想帶亞囡返教會, 因亞囡今年入咗天主教小學...但佢學校, 星期六, 日都冇慕道班上.
我地想真正了解多d, ...

恭喜你你已經被天主邀請了!
你找返近你既聖堂問吓, 你初時時可以先去彌撒, 想深入了解你可以去堂區既慕導團,
彌撒係歡迎任何人士去參加架. 我都係剛剛上慕導團無幾耐, 大家一齊努力啦.

http://catholic.org.hk/v2/b5/a06church.html

男爵府

BK Milk勳章

supernikki 發表於 11-10-14 11:57
恭喜你你已經被天主邀請了!
你找返近你既聖堂問吓, 你初時時可以先去彌撒, 想深入了解你可以去堂區既慕導 ...

supernikki,

唔該哂, 我還想問只有主日學啱俾小朋友上, 咁大人點算呢? 要分開上堂嗎? 彌撒即係祈禱嗎?? thx

大宅

win_bb 發表於 11-10-14 13:25
supernikki,

唔該哂, 我還想問只有主日學啱俾小朋友上, 咁大人點算呢? 要分開上堂嗎? 彌撒即係祈禱嗎?? ...

小朋友主日學有d 堂區3歲可以返有d要4歲, 每個堂唔同同埋太細小朋友可能要家長陪一齊返,
而慕導團就係比大人返既, 返去都係比我地認識同了解天主(其實我都係一個新手, 而家努力中),
彌撒大約1-1個半鐘會讀經, 唱詩歌, 有小小分享/神父講解一d道理(我覺得每次去完都有好多唔同得著 好多時d 道理對教小朋友都好有幫助), 我地未受洗既人都可以去彌撒架, 人做咩咪想做low(我好好彩慕導團有個姨姨次次都陪我一齊去彌撒). 最緊要人地領聖體你唔好出去就得架啦(即係拎餅唔知係咪咁叫). 我都係剛開始忍識天主, 大家一齊努力啦!! 有問題而我又識既我好樂意答你架.

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 supernikki 的帖子

未領洗既準教友, 係唔可以領聖體, 不過你地可以出去接受神父祝福

別墅

各位..我都係新手, 剛開始返慕道班, 想買1個十字架帶, 請問邊樹多款, 又岩大人, 又岩小朋友架???

另外... ( 愚蠢問題, 但我真的唔曉 !! ) .... 個十字架需唔需要做d儀式..( 好似佛教帶玉要開光等...)

tks..

Mimmy  十字架可去公教進行社買, 好多款  發表於 11-10-17 19:52

大宅

回覆 KellyChim 的帖子

你可以請神父為十字架祝聖,但祝聖是幫助我們記著十字架的救恩,不是祝聖後的十字架有什麼神奇力量,這是迷信的想法。所以你必須弄清楚,不明白可請教慕道班導師或是神職人員。

別墅

回覆:nganma 的帖子

Tks..nganma

大宅

請為陳樞機祈禱,求天主保佑!

十字架下的牧者

http://www.hkej.com/template/blog/php/blog_details.php?blog_posts_id=75099

大宅

回覆:noelandy 的帖子

我也有同感

禁止訪問

回覆:天主教既父母一齊分享下

別墅

回覆:heichunmum 的帖子

你住邊到?個個堂區都有d唔同。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

想問下大人去彌撒小朋友可以一起去嗎?

大宅

blueroselam 發表於 12-1-22 11:54
想問下大人去彌撒小朋友可以一起去嗎?

當然可以啦, 同小朋友一齊去仲好可以令佢慢慢認識天主, 我曾經都怕小朋友太小會影響其他人,
其實我地真係唔應該怕只要多祈禱上主一定會照料我地既小朋友. 我兒子兩歲, 佢成日同人講"church 係祈禱既地方, 唔可以大聲講野同嘈". haha!

子爵府

回覆:天主教既父母一齊分享下

Prayer is both a gift of grace and a determined response on our part.

大宅

好媽媽勳章

hi 我想問下咁多位 小朋友來年K2啦, 係時候要準備下升學的資料, 我想問下大家會否俾小朋友入讀非天主教學校或者基督教學校?

伯爵府

大懶貓堂 發表於 12-6-22 19:04
hi 我想問下咁多位 小朋友來年K2啦, 係時候要準備下升學的資料, 我想問下大家會否俾小朋友入讀非天主教學校 ...
我都想知如果小朋友入咗基督教學校,而俾學校知道家長係天主教嘅,會唔會有好大壓力呢?
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

有冇人可以幫到我呀! 我都係新的教友. 今次小朋友自己班全部人都已經初領聖體了, 但我的小朋友見了神父兩次都尚未合格. 因佢到現在背來背去都唔懂. 信經, 十誡和入門注意5 個重點. 請問有冇一d 令佢便容易明白呀. 我每星期都會見到神父和教佢的老師. 都問下個星期可以約見得神父嗎?

首頁

尾頁

跳至