跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

黃大仙區-采頤花園媽咪

有無采頤花園的媽咪在這裡,
一起分亨心得,
我住在11座的,

子爵府

2024年龍年勳章

Re: 黃大仙區-采頤花園媽咪

hihi...

我都係住采頤架...(Blk 12),不過我最近搬咗咯..但采頤我仲keep住,咁算唔算呀?:-P 呢度另外有個topic叫"鑽石山區媽咪",之前有好幾個采頤媽咪包括我都有入去傾架..你可以得閒入去睇吓∼∼

你小朋友幾大呀??我有兩個仔,大仔快四歲,細仔就快一歲

複式洋房

彥彥媽咪:
我很開心有回應,謝謝!
我只有一個仔仔,15個月大,

複式洋房

彥彥媽咪:
為什麼搬,采頤唔好嗎?
空氣太差?

複式洋房

RLB,

好開心見到這個TOPIC, 我都是住在采頤的. 我是住在7座的, 妳有冇返工的. 有冇同小朋友落公園玩?

子爵府

2024年龍年勳章

RLB:

也不是...只是想換大一點的環境吧∼∼∼采頤其實都好好住架,所以我都唔捨得賣咗佢...不過現居有會所,我可以帶兩個仔去玩..

我今日先特登帶大仔番采頤睇醫生,因為我地睇開個個”采頤醫務中心”,個李醫生都好好心機,收費又唔貴,我坐車返嚟睇都仲抵過我地呢邊d醫生呀..之後我仲買番兩個$8蚊嘅燒味飯盒返屋企食添呀..原來加番價咯喎(以前$6之嘛∼∼)

複式洋房

彥彥媽咪:
明白了!
我多覺得有會所幾好,但采頤無........
不過有個叫做幾大的公園,多ok!

複式洋房

OLIVIA1997 :
我有返工的,很小和小朋友落公園玩,工作問題!
公園時常很大風,怕怕!
你的小朋友幾大?

子爵府

2024年龍年勳章

RLB:

其實采頤個公園都OK,不過我以前都好少帶阿仔落去,因為下面成日都好多人,而落親去個d一係就係細b(呢d多數係工人帶∼∼而d工人又就咁掉低佢地就自顧自同佢地d鄉里打牙交,唔理d細路)..又或係d 7,8歲左右個d自己落去玩,佢地冇大人睇住係玩到好癲..我個大仔又係頑皮型,唉...到時邊個整親邊個都唔好..反正想玩個d滑梯都係週圍有人(not only Sun, but Mon-Fri as well)...不如響屋企玩算..因此亦觸發我想搬的其中一個原因.. 我仲記得有一次響d滑梯附近玩玩吓突然有人響樓上面掟嘢落嚟(好似係食完嘅apple呀∼∼:-x )我地爭d中招..咁你話嘞..我仲點敢俾d仔落去玩丫... :-(

係呢...你會唔會俾仔仔讀幼兒園呀... 我大仔之前有讀咗一年N1先轉去依家呢間幼稚園讀K1架..

複式洋房

RLB,

我囡囡17個月啦, 我就日日都會同佢落公園行一個鐘頭.
我都知道常常有人掟

複式洋房

原來采頤有人掟野落街,我一路多無留意到,真失敗!
你會比妳囡囡返 N1 嗎?
有無幼稚園介紹給我,明年妳囡囡和仔仔多要返 K1 了?
謝謝!

彥彥媽咪:

妳的仔仔是返那間幼兒園N1的,可介紹給我嗎?
我多有想過,末定???

複式洋房

彥彥媽咪:
因為工作問題,所以很小和仔仔落去玩,樓下公園真的很多人,所以我覺得有會所幾好,多D選擇!
我多有想過搬屋,本身我有鼻敏感,這裡太多車路了,
空氣不太好,交通方便是這裡的優點!
妳在采頤的屋是向車路或是向公園?
我是向公園的,

子爵府

Hello! :-P

乜有新topic呀!我仔仔就黎兩歲啦!

子爵府

RLB 寫道:
有無采頤花園的媽咪在這裡,
一起分亨心得,
我住在11座的,

me too! 你有無返工ga??
我有時同仔仔夜晚先落公園玩lor.....無乜人ga :-P

複式洋房

RLB,

好大機會會俾囡囡返N1, 但附近冇好的選擇. 我大囡以前在
新蒲崗好時光讀過. 但都好貴和地方好細. 細囡我可能會選
鑽石山/新蒲崗/黃大仙. 大家交流

複式洋房

我的朋友的女兒是讀保良局譚遠良(慈雲山)幼兒園,幾好!
他有N1-K3,可以直上,不過對我們來說,遠了D!
我還未定!讀 N1 嗎?
幼稚園有幾間是我現在在選擇的,
1.港澳信義會幼稚園
2.聖十架幼兒中心幼稚園
3.保良局金卿幼稚園
4.路德會救恩幼稚園
妳比D意見我!

複式洋房

himbb :

我有返工的,當然無人,公園想想很大風,
妳幾點落去玩?

子爵府

RLB 寫道:
himbb :

我有返工的,當然無人,公園想想很大風,
妳幾點落去玩?

RLB,
多數夜晚9點幾 :-P ,呢兩晚凍左所以無落呀!

我而家幫Andrew報左"張祝珊幼兒園"N1....18/3 interview :-P ........d人話呢間ok wor

幼稚園我會報"鑽石山靈糧堂"......可能再報九龍塘/九龍城d幼稚園,e.g. 培正、啟思..........

子爵府

2024年龍年勳章

RLB:

我間屋係望過嘉諾撒小學再望向荷里活廣場個邊架...因為"lup"咗入去,所以唔算嘈,亦幾開揚,不過向北就點都凍d架喇..

以前我大仔係讀"大坑東幼兒園"的,每日我都親自帶住佢去搭6D返學架..個陣我仲陀住細仔添..

呢頭冇乜特別有名的幼兒園,之不過若你都打算一年後會同佢另報K1,咁就算普普通通我都覺得OK呀∼∼∼

複式洋房

RLB,

1 & 3) 不清楚

2) 大囡曾經考過. 入面的環境不O.K. 後來更加知道K.1 己
經要寫ABC.

4) 大囡曾經讀過K.1. 我幾鐘意這間學校. 但不知道會上那一間小學. 但我就覺得N.1可以是但. 近就可以. 但幼稚園就要小心D選擇.因為要讀3年. 遠小小都可以.

首頁
12345...12

尾頁

跳至