跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

您們好,
本人打算選擇美國移民定居,主要為了小朋友將來和想生活環境好一點,但有以下問題想知道多一點:-
1.美國生活指數高?先生打算先留港工作,待我和仔女安頓好,他再在那邊找工作,因怕過來一下子找不到便生活上出問題。
2.先生薪金約港幣3萬,在那邊夠一般上的支出?
3.如他在港繼續工作,一年返美國三次,這樣入境處會收回他的綠咭身份?而我和小朋友應該不會返港,是否兩年綠咭後再過五年後便成為正式美國公民(citizen)?
4.目前美國租金每月約多少錢?一家四口可選擇哪類apartment?
5.我和先生的英文不是太好,一般而已,一些基本的應對相信沒問題,到了當地可有英語課程進修?
6.本人在港有讀了嬰幼兒照顧證書課程和實質照顧嬰幼兒經驗,可有一些工種招聘人代湊嬰幼兒或請陪月這類工作?
7.我和先生都沒有車牌,在美國是否一定要有車?
謝謝您們給與意見!

複式洋房

回覆:選擇移民美國

你想去美國邊個city? $30000港幣基本好難係美國東西岸生活

你你攞綠卡移民?

大宅

回覆 Fun.mom 的帖子

是,綠咭,暫未定,因有親人住加拿大,應該都選東岸那些州省,請問那邊物價很貴嗎?

複式洋房

回覆:tize2002 的帖子

東岸都要睇邊個洲,但一般比中西部,中部貴

大宅

那請問按我家庭收入,那些地區能較適合,因有兩個小朋友?

複式洋房

回覆:選擇移民美國

我未住過東岸,但你可以試下做個budget, 你老公係香港都要食要住,你自己計下美國唔到區d租,你可以去zillow.com check 租,仲有美國生活係一定要買insurancr,淨係3個人insurance可能已經要$600-700(最小)美金

大宅

我先生在港都有自己樓,所以食住不大問題,請問保險是否包看醫生那種?

複式洋房

係,主要全院,er, 美國好小睇醫生

大宅

好小看醫生不太明,$600-700是一個月?若小病去哪裡看?去醫院?

複式洋房

食成藥,serious goes to er. Yes, 600-700usd/mth

大宅

明白,小病就吃點藥,大病就入院治療,對嗎?請問你在西or中部居住?生活指數高嗎?

複式洋房

U can check online. Cant explain all here. U can tell fr the rent

大宅

明白,謝謝您!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

如果你住大城市入邊,唔洗車都得,不過租金就貴好多。
但買車,所謂一寬三大,要考慮新牌仔保險貴,維修保養,汽油等費用。

租金好難講。就好似問你我想搬去香港住,租邊度好。
香港都切開18區,每區價位,單位特徵,各有不同啦。

呢版時不時有人出來問邊度搵陪月。
如果搵到份工有包醫療保險,會省好多。

公民係由你得到綠卡起計5年後申請。5年內要住滿3年/36個月。
中間唔可以有超過6個月唔係美國。否則d時間要重頭計過。

我住Boston。
你今日backup左未?

男爵府

回覆 tize2002 的帖子

你有無親戚朋友係美國呀?美國咁大,東西岸都貴,我住東岸 new jersey,你三萬hkd,3800 usd到,夠係夠, 但係會好tight羅。

大宅

回覆 眼訓 的帖子

明白,但我先生應該不能在美國逗留太長時間,因為他在港返工,但應該每年會返來三次,這樣可仍一直keep住renew綠咭直至真正在美國工作?那兒做陪月或照顧嬰兒的工作需求嗎?至於考不考車就遲一步再算。

大宅

回覆 Rebeccayu1 的帖子

謝謝回覆,無親戚在美國,加拿大就有,所以選址會近東岸那邊,除每月人工外,自己都準備一些積蓄帶過來,小朋友都是入讀公立,再節儉些,所以來到都想找份part time工作。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

冇人可以保證你先生張綠卡唔會被沒收。因為佢搞到好似冇意欲去美國住咁。最好儘快過來啦,否則每次入境都要驚一驚。
一年3次,機票錢已經係一個月人工了。

你先生做邊行?搵地方落腳當然搵d近返工既地方。
你今日backup左未?

男爵府

我里度照顧嬰兒,所謂嘅Nanny,一個月usd$1600-1800 。十二個鐘。你好嘅話,大把人請。你小朋友幾大呀?如果細,你都好難出去做野。你不如睇下你鍾意東岸邊個洲先啦,個個洲物價都唔同。我new jersey租個兩房單位要$1300到,不過一定要有車。買架honda,toyota都要兩萬蚊, 二手嘅要幾千

大宅

回覆 眼訓 的帖子

但聽人講可以這樣renew,但就不能成為citizen直至他真正過來居住,沒法,因怕在當地找不到工,所以暫時唯有出此下策,他在本港做甜品,多年經驗,也曾得過獎項,請問在當地大機會找到工作嗎?

首頁
12345...12

尾頁

跳至