跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我平時食開GNC FOLIC ACID 400, 成粒都係黃色, 放入口係好實, 有少少甜, 含好耐都唔溶,
但今日換左隻GNC FOLIC ACID 800, SIZE一樣,但係黃色上面有一點點既啡色, 聞落D味怪怪地, 放入口唔係甜, 好似藥丸咁, 又好易碎....同400既好唔同, 我即時打去GNC問下,
佢過左幾個鐘先回我, 佢話係正常, 有一點點啡色係因為素材唔同, 叫我放心食...

你地有冇人食過800個隻?係咪都係有一點點啡色....好驚呀..驚D丸有問題, 雖然佢話正常..但都有D驚

大宅

陪月勳章

我都食開GNC FOLIC ACID 400,
但我當藥丸吞...
冇含佢...唔知咩味啊........
18/11 (39w1d): Little Angel come to the world!!
14/6 (16w6d): 11.74cm...食手指~
17/5 (12w6d): 6.78cm...babygirl!!
26/4 (9w6d): 2.60cm w/ heartbeat!
07/4 (7w1d): 0.84cm w/ heartbeat!
31/3 (6w1d): 0.24cm
2011.01.20 BB 於 2010.06.11(8w2d)離開了我..
2011.04.22 BB 於 2010.09.03(7w1d)離開了我..

珍珠宮

今日食800個隻差D吞唔落...實在太難食..
依加D害喜仲好勁, 個胃連飲水都唔係好得....吞丸有難度

個喉嚨成日拿個痛, 唔知係咪比胃酸整傷左, 我諗我未過3個月都可能..

真係冇諗過陀B咁唔舒服.......

大宅

陪月勳章

小mama 發表於 11-4-18 22:16
今日食800個隻差D吞唔落...實在太難食..
依加D害喜仲好勁, 個胃連飲水都唔係好得....吞丸有難度

如果真係嘔得太厲害, 真係要同醫生講啊~
因為你如果成日嘔, 會傷到喉嚨同牙齒架..

18/11 (39w1d): Little Angel come to the world!!
14/6 (16w6d): 11.74cm...食手指~
17/5 (12w6d): 6.78cm...babygirl!!
26/4 (9w6d): 2.60cm w/ heartbeat!
07/4 (7w1d): 0.84cm w/ heartbeat!
31/3 (6w1d): 0.24cm
2011.01.20 BB 於 2010.06.11(8w2d)離開了我..
2011.04.22 BB 於 2010.09.03(7w1d)離開了我..

珍珠宮

StevenYo 發表於 11-4-18 22:35
如果真係嘔得太厲害, 真係要同醫生講啊~
因為你如果成日嘔, 會傷到喉嚨同牙齒架..
...

唔....我都有諗過, 不過陀住BB, 我又真係唔想食藥, 怕D藥整到佢, 就算醫生開, 我都唔敢食..

公爵府

2018復活節勳章

StevenYo 發表於 11-4-18 22:07
我都食開GNC FOLIC ACID 400,
但我當藥丸吞...
冇含佢...唔知咩味啊........

我同你一樣都係當藥丸咁吞

複式洋房

我都係食緊GNC 400,未試過食800呀。。。 但點解你要含呀?唔苦嗎?

珍珠宮

我都係食緊 800,感覺上同 400 個樣係一樣。我記得第一次開仲諗,如果調轉O左點分番開?頭先再睇過,無啡色一點點O架喎~ 但係咩味就唔知。

其實你有懷疑不如你買過樽睇下有無分別~ 去第二間買費事又係買番O個批貨比較下。

大宅

小mama:
朋友俾左gnc400我食~我都係當藥丸咁吞~不過我都係飲唔到水~所以我就用蘋果汁送藥~
但係依家咁你都係停一停拎去問下先喇~
你有冇試過去直接去門試問呀??打去佢好可能是旦應你咖wo~如果你買既800講緊都係純葉酸我覺得唔應該會話素材唔同囉~都係葉酸之ma~
你食既係唔係呢隻呀??
http://www.gnc.com/product/index.jsp?productId=2133440

zitzai:
你食既400同800都係一樣size咖??

男爵府

我打開左自己瓶gnc800,係成粒都係黃色, 冇啡色的。
不過我唔知佢苦唔苦, 因我每次都係成粒吞。
如果你o個個有d啡色點點, 最好真係問一問有冇問題。

大宅

我想問, 你地自己買葉酸食, 咁點知幾時食400, 幾時開始食800 ar

珍珠宮

FuiYee123 發表於 11-4-19 09:12
小mama:
朋友俾左gnc400我食~我都係當藥丸咁吞~不過我都係飲唔到水~所以我就用蘋果汁送藥~
但係依家咁你都 ...

我唔肯定,因為我係食完 400 買 800, 無試過 2 粒 side by side 咁 compare。

你咁講好似有粒細o的~ 真係唔記得

大宅

我未睇醫生時食開400, 有時食一粒, 有時食2粒
之後見左醫生, 佢就開左500既份量比我了, 我問醫生一粒500足夠, 佢答已足夠了

珍珠宮

patfoo 發表於 11-4-19 09:42
我想問, 你地自己買葉酸食, 咁點知幾時食400, 幾時開始食800 ar

開工前已經食緊,當時 1 日 1 粒 400

4w 幾第一次見 C+ 時佢叫我 1 日早晚 2 次 400 就 = 800,孕婦所需o既份量。咁我食晒 400,又費事 1 日 2 次驚唔記得,咪買 800。

大宅

zitzai 發表於 11-4-19 10:25
開工前已經食緊,當時 1 日 1 粒 400

4w 幾第一次見 C+ 時佢叫我 1 日早晚 2 次 400 就 = 800,孕婦所 ...

E?咁即係最好食800??
我見之前c+醫生開俾我既好似份量細好多~所以我依家都係一日食400咋~
但係有冇話食到幾時咖??

珍珠宮

FuiYee123 發表於 11-4-19 10:51
E?咁即係最好食800??
我見之前c+醫生開俾我既好似份量細好多~所以我依家都係一日食400咋~
但係有冇話食到 ...

我個 case 不能作準,因為我天生有地貧,而家貧血都機犀利,我仲要食鐵丸添。醫生話葉酸會幫助貧血,有可能咁樣勁O的俾我都唔定。除O左 gnc 我仲有食 materna,入面又有葉酸又有鐵~

不過據我所知 400 應該係俾未懷孕婦女食。O個時我去萬 0 買個藥劑師問我,我話準備有 bb 佢就叫我食 400~

食到幾時我唔肯定,但係有可能食埋呢個月鬆O的。O的書話 bb 最需要葉酸係頭 3 個月,所以先建議預備有 bb o既人食定先~

珍珠宮

回覆 FuiYee123 的帖子

Just found this.

0.4 mg = 400 mcg,0.8 mg = 800 mcg,所以根據呢個表 GNC 400 係俾普通婦女,GNC 800 係俾孕婦。

[p=30, null, left]四、需求量

[p=30, null, left]一般而言,葉酸的需要量與所吃食物種類有關,若蛋白質食物吃得多的人,其需求量會更高,若吃大魚大肉者,應記住要大量補充葉酸維生素。另工作壓力大,或抗氧化維生素如CE等缺乏者,體內NDA解離會增加,此等人對葉酸的需求量也相對的增高,以便將DNA分解成普林(purines)。各種人的葉酸需求量列如下:

男成人0.4mg
婦女0.4mg
妊娠0.8mg
哺乳0.6mg
嬰兒0.05mg
1~30.1mg
4~6
0.2mg
7~9
0.3mg
10~12
0.4mg

男孩、女孩

0.4mg

最高的建議量1~10mg,最高致毒量未知。

(Source: http://www.dharmazen.org/x1chinese/D32Health/H209VitM.htm)

大宅

zitzai 發表於 11-4-19 11:17
回覆 FuiYee123 的帖子

Just found this.

THX呀~
等我今晚開始打孖黎食先~因為我依家just食佢咋~(仲要有時唔記得左食~)
我原本預計係年中先有b~點知亞b早到左~所以已經遲左開始食~依家都9w喇~再唔食真係怕太遲~我唔想佢變蠢b呀~XDDDDDDDDDDDDDDD

珍珠宮

FuiYee123 發表於 11-4-19 11:27
THX呀~
等我今晚開始打孖黎食先~因為我依家just食佢咋~(仲要有時唔記得左食~)
我原本預計係年中先有b~點 ...

我有個朋友早我 3 個月有 bb,佢之前嘔得好緊要,食親葉酸就嘔,好擔心。我同佢講,其實又唔怕o既,1,均衡飲食o既話普通菜都會有葉酸,2,以前我地阿媽陀我地o既時候都無咁多呢o的 supplements,而家個個咪又好好地

加油~~~

大宅

zitzai 發表於 11-4-19 11:32
我有個朋友早我 3 個月有 bb,佢之前嘔得好緊要,食親葉酸就嘔,好擔心。我同佢講,其實又唔怕o既,1,均 ...

我就係呢排食唔到菜~淨係食到生果~所以先怕唔夠囉~
其實我之前餐餐有食西芹~因為我血壓有d偏高左~不過有左怕寒所以stop左~
依家都諗住定左就食返咖喇~我血壓偏高好易會有妊娠高血壓 ma~

首頁

尾頁

跳至