跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同馬來西亞籍男朋友拍拖兩年一直都想一齊生活,礙於無奈分隔兩地,好難頂!依家男友想系香港揾份工但好多次都唔成功,前路茫茫~~~~~~ 好心急~請問馬來西亞人想系香港揾工要點揾啊?香港有咩公司會請馬來西亞人士多d咖?如果我地結左婚距攞左香港ID(非永久ID)使唔使取消距個馬來西亞籍?
想距過來香港做野先,咁就可以有下一步實質的計畫,希望各位有經驗人士賜教,小妹感激不盡~~~~

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

Hi, 最好佢過黎香港, 然後註冊結婚,拿身份證. 咁樣會易搵工d~

大宅

畀面勳章

以前我同老公拍拖時,佢都試過在香港找工,真係唔易,成日比人串話無HKID唔會請,因為無居留權的人,在HK做野要公司出信做visa,又要做擔保,講真佢地一定話你又唔係咩高層,憑咩要我為你做咁多野?(當年d人就係咁串我老公)
你要易一點,一定要2人已結婚,你在香港apply佢的居留,講明你要全力負責你另一半的一切,就算佢無工做都係你養佢,唔可以靠政府,我見有媽媽幫老公applied左,現在佢老公在香港重發展得唔錯,當然人人唔同,唔一定找到工的,當年我就係唔想另一半咁辛苦,不如自己來大馬算了

複式洋房

puffer-fish 發表於 11-8-12 18:47
以前我同老公拍拖時,佢都試過在香港找工,真係唔易,成日比人串話無HKID唔會請,因為無居留權的人,在HK做野要 ...
真系唔該曬甘多位啊!依家總算有d眉目啦 pusher-fish媽媽好多謝你的分享,講中曬我地依家嘎情況。有惗過結婚申請過來香港,但系唔知使唔使放棄距本身的馬來西亞籍,畢竟距想第時返去果邊生活,如果冇左馬來西亞籍會好麻煩。睇來都系問下政府機構瞭解下。
暫時未有勇氣過去距果邊生活,雖然距果邊都系華人多,但系福建話、馬拉話搞到我頭都大埋;加上以我的身份去到果邊揾工又唔知咩情況,兩頭唔到岸唔夠明朗。

大宅

畀面勳章

如你另一半唔入籍香港,咁係唔駛放棄馬來西亞籍,如佢入籍就可能要

hey我地呢邊好多香港人在大馬啊,咩地方都有,勁偏僻都有,所以要來都唔係話咁難的,hahaha
香港人在大馬找工唔易的,我地唔識馬拉文,差d...但如有公司請都ok,我都識一d人在大馬打工,我之前都有做freelance啊!大馬生活寫意好多,無咩pressure,香港2人賺錢都唔一定過得好好,個個捱到咩咁...所以各有各好同唔好,你地要諗清楚啊

男爵府

畀面勳章

樽~~ 發表於 11-8-13 17:48
真系唔該曬甘多位啊!依家總算有d眉目啦 pusher-fish媽媽好多謝你的分享,講中曬我地依家嘎情況。有 ...
唔需要放棄馬來西亞籍都可以有香港身份證~

複式洋房

puffer-fish 發表於 11-8-13 21:14
如你另一半唔入籍香港,咁係唔駛放棄馬來西亞籍,如佢入籍就可能要

hey我地呢邊好多香港人在大馬啊,咩地方 ...
哈哈~~~咁要揾下巴株巴轄d香港人先,如果第時過去生活都容易適應d,嘻嘻~~~部署下安心好多。唔駛放棄馬來西亞籍系未既系第時可以返去馬來西亞生活啊?睇來我有d野混淆左

複式洋房

hm06 發表於 11-8-15 15:05
唔需要放棄馬來西亞籍都可以有香港身份證~
原來~馬來西亞籍人攞香港身份證冇衝突咖?咁系未第日唔要香港身份證可以憑馬來西亞籍返馬來西亞長居啊?

男爵府

畀面勳章

樽~~ 發表於 11-8-16 23:19
原來~馬來西亞籍人攞香港身份證冇衝突咖?咁系未第日唔要香港身份證可以憑馬來西亞籍返馬來西亞長居啊? ...

Yes, bingo~

大宅

畀面勳章

我要澄清一d野,如拿的是3星/永久居民身份,就唔一定囉,因為我幫個女在香港拿了永久居民身份,當時香港immigration同我講,香港係唔介意你有2個身份,但大馬唔得的,佢叫我唔好比大馬知喎,佢話有一日比大馬發現到係有機會要我個女二選一更可能當佢放棄左大馬身份,呢件事只係發生在1,2年前,所以都好update,只係我估大馬都無咩咁勤力去check的了

男爵府

畀面勳章

puffer-fish 發表於 11-8-17 00:02
我要澄清一d野,如拿的是3星/永久居民身份,就唔一定囉,因為我幫個女在香港拿了永久居民身份,當時香港immigra ...

如果係馬來西亞籍, 然後拿香港PR應該係無問題架wor~ 就好似馬來西亞人去新加坡拿PR, 但國籍依然係馬來西亞~
只要唔係同時間係中國籍又係馬來西亞籍就無問題. 外國人有香港身份證唔代表係中國籍架~

大宅

畀面勳章

咁就要睇佢拿咩身份證,我緊係知有香港身份證唔代表係中國籍,pr同永久係唔同,所以我咪話如佢拿的是永久香港居民身份又唔同,我個女就係大馬籍,去了hk immigration拿了永久香港居民身份,就係有埋香港中國籍,可以拎埋回鄉證,可以拎哂所有香港政府比既福利,係immigration的職員親口同我講的,係佢話叫我小心,我諗佢唔會呃我吧 當然啦,要入籍香港都唔係話入就入,正常都係最多比你有暫時居留權,好似我朋友的老公係大馬人,都要年年去做多次續期,幾時拎到所謂正式PR怕且都無咁快

大前提係,要先成功APPLY到個老公去香港先得囉,其他野就後話了

複式洋房

hm06 發表於 11-8-17 12:08
如果係馬來西亞籍, 然後拿香港PR應該係無問題架wor~ 就好似馬來西亞人去新加坡拿PR, 但國籍依然係馬來西亞 ...
hmmm.. 點樣為之係中國藉丫錦? 如果我係中國出世,, 但係我係香港人而且持有香港 passport 呢?

男爵府

畀面勳章

puffer-fish 發表於 11-8-17 13:20
咁就要睇佢拿咩身份證,我緊係知有香港身份證唔代表係中國籍,pr同永久係唔同,所以我咪話如佢拿的是永久香港 ...

可能大家情況唔同~不過你講得無錯,大馬政府無咁勤力check

男爵府

畀面勳章

clara92 發表於 11-8-17 14:05
hmmm.. 點樣為之係中國藉丫錦? 如果我係中國出世,, 但係我係香港人而且持有香港 passport 呢? ...

係中國/香港出世,唔係自自然就係中國籍嗎?

複式洋房

回覆 hm06 的帖子

咩系PR啊?咁攞PR同攞HK 居民身分證(非永久果隻),兩者有咩唔同?攞PR可以系香港做野冇啊?

複式洋房

puffer-fish 發表於 11-8-17 13:20
咁就要睇佢拿咩身份證,我緊係知有香港身份證唔代表係中國籍,pr同永久係唔同,所以我咪話如佢拿的是永久香港 ...
哈!睇來都系自己人好,hk immigration都講得好詳細下喔

複式洋房

回覆 hm06 的帖子

哈哈!! 係丫!! xd
不過我就比較麻煩喇.. 因為我係中國出世既.. 所以就算我拎左 sar 既 passport.. 如果要去台灣既話都要簽證嫁.. 好麻煩!!! x____x

呵呵!! 岩岩上過去hk sar 入境處個網度睇.. 好彩我去 malay 應該唔洗簽姐!!

男爵府

畀面勳章

樽~~ 發表於 11-8-17 23:05
回覆 hm06 的帖子

咩系PR啊?咁攞PR同攞HK 居民身分證(非永久果隻),兩者有咩唔同?攞PR可以系香港做野冇啊? ...

PR = Permanent Resident (要係香港住夠7年就可以成為永久性居民), 可以投票,有福利~
香港居民身分證(非永久)係無得投票, 無福利

詳細資料:

http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/idcard/roa/verifyeligible.htm

首頁

尾頁

跳至