跳至

首頁

尾頁

大宅

想問大家移民到新西蘭,需要經中介公司定自己申請就得架?我和老公對香港政府已死心,想離開香港但又冇親戚喺外地,最喜歡係新西蘭,大家可否俾啲意見!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 Moonus 的帖子

如果技術移民, 自己去申請就可以. 創業或投資移民, 找中介會方便些.

珍珠宮

現在有什麼可以技術移民?

大宅

回覆:想移民NZ

踏出第一步!考咗個英文試先!

別墅

回覆 chuchu9999 的帖子

For the categories of skill migration, you should have a look of NZ immigration webpage to get an idea.

http://www.immigration.govt.nz

For someone told me, it is hard to find a job here especially for the foreign working visa holder. Some enterprise may accept.

Good luck

chuchu9999  thx  發表於 12-1-29 09:45

別墅

If you can provide evidence of your bachelor degree studied at English countries (like USA, UK, NZ etc...). You can free the IELTS. Otherwise, it require IELTS result about 7 points.

大宅

係未搞咁多野之前我建議你真係花最少 2 weeks 去新西蘭住下先.. 睇下你估計下自己可唔可以適應長期係當地住..

老實講, 幾悶架, 就算你係 Auckland city 都係咁...

- d 野食唔好食.. 例如飲茶接近少少香港水平既你已經覺得係"好好食"架喇..

- d 野好貴.. 食物好貴.. 平時係五金舖或日用店好平買到既野係當地極貴...

- 買野極唔方便..

- 真係幾悶下架, 無乜做囉.. 公園係好大好靚好多草, 但唔就腳.. 下下都要搭車或搾車去, 去一兩三次都話有新鮮感, 但去得多你會唔知點解要係度.. city 有幾個商場, 但好早收.. 好多人日日睇 CCTV d 劇集度日..

- 醫療, 睇 GP 如果你係揀定左個間 (enrolled) 係平.. 因政府資助, 但係限傷風咳等小野囉, 稍為需要專科既都貴到死.. 講緊幾千蚊.. 香港一般都係幾百至一千, 所以 GP 好喜歡幫你轉介專科 (有無佣收我唔知), 政府都係要輪..

- 佢地當地人做事效率比較慢...

好處:

- 當然有好處, 住一定平過香港大過香港, 但呢幾年房價都升左好多... 唔好下下諗住 afford 得起住 house.. 當然你投資移民實係有咁上下錢, 應該都 okay

- 成街都係華人 (主要係大陸人), 韓國人,印度人, 我諗有 1/3 都係, 去好多舖頭 d sales 都係大陸人.. 銀行實有一個大陸人坐陣去處理華人生意, 唔識英文都生存到 (呢點係好處定唔好處好難講...)

- 教育, 我相信呢樣會好過香港, 佢未必培養到好叻既人, 但起碼會培養到有正路少少既價值觀, 唔似香港咁扭曲晒。

- d 人係有禮貌

- 天氣,空氣

- 生活上面話係悶, 但亦有更多空間時間比你去選擇自己相過既生活

結論:

講真我自己頂唔順係當地生活得太耐.. 係香港真係有種如漁得水既感覺

複式洋房

deardad 發表於 12-2-15 13:10
係未搞咁多野之前我建議你真係花最少 2 weeks 去新西蘭住下先.. 睇下你估計下自己可唔可以適應長期係當地 ...

其實係NZ生活一D都唔悶, 但如果你哋唔ENJOY寜靜嘅生活, 唔識得享受NZ D 咁RELAX 嘅節奏, 我想你哋都係唔好浪費時間, 攪咁多嘢啦!

本人早係1991年已移民NZ. 你哋唔會想像到當時NZ嘅生活同香港有幾唔同, 星期六, 日SHOPPING MALL 唔開, SUPERMARKET 一早就關門. 連AUCKLAND QUEEN'S ROAD 都無一間SHOP開門, 無INTERNET 睇中文電視, 全國衰退.

但係我不知幾享受當地生活, 食物質素超高, 好好食, HK跟本無得比, 係屋企花園種花, 自己係後園種菜, 星期六去FLEA MARKET 去海邊攞蜆同蠔, 出海釣魚, 一放假就開車去旅行, 滑雪, 不知幾充實, 而家係HK真係非常悶.

我果時先得十幾二十歲, 真係好舒服, 後來讀完書返咗HK做嘢, 係有份入息唔錯嘅工, 但發覺跟本同HK D人心態唔同, 價值觀不同, HK 人鍾意物質, 又唔敢言, 自私, 白鴿眼, 認叻. 生活空虛. 只識SHOPPING, 好可憐.

好在而家老公係HK 人但心態同我一樣, 而家有咗小朋友, 遲D 一定返去, 我哋回流返黎D 朋友個個都計劃返去NZ 過世, 咁好嘅地方, 唔識貨就唔好去, 以免比NZ人話HK 人唔融入當地生活啦!

別墅

els 發表於 12-8-25 21:44
其實係NZ生活一D都唔悶, 但如果你哋唔ENJOY寜靜嘅生活, 唔識得享受NZ D 咁RELAX 嘅節奏, 我想你哋都係唔好 ...

Agree. 其實真係好睇你想要乜野生活?要熱鬧,要“血拼” 的話,留返香港啦。世上無乜野地方可以比得上香港咁方便。
要真係享受生活,就算打工都似返個人而唔係奴隸般生活的話。紐西蘭可以考慮一試。
如果為左下一代唔想佢地做小先鋒的話,所有西方國家都係可以一試。

我小朋友今年在紐西蘭升小一,程度一定唔及香港(填鴨式)咁深。但係佢有好多時間可以發展自己的興趣。如果留香港,恐怕全家要同佢一齊返學,做功課。根本就唔會有生活可言。

大宅

BK Milk勳章

回覆:els 的帖子

我都係早2年迴流返來,但同老公一心打算過多幾年就返nz生活,始終覺得係nz咁多年,o個邊先係我地理想居住嘅地方

別墅

tscr701nt 發表於 12-1-29 02:47

If you can provide evidence of your bachelor degree studied at English countries ...
Aust dégrée 可以嗎?

別墅

回覆 maggiegigi 的帖子

去 NZQA 睇下,果度會有好多有關資料。

首頁

尾頁

跳至